Χάρης Γεωργιάδης: Από εμάς εξαρτάται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων

-Έκκληση Χάρη Γεωργιάδη προς Βουλή για υπερψήφιση μνημονίου
-Εξυγίανση των τραπεζών από ίδια κεφάλαια
-Χωρίς μνημόνιο τα μέτρα θα ήταν εφιαλτικά

Από τη συνέπεια που θα επιδείξουμε στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, θα εξαρτηθούν τυχόν νέα μέτρα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μη αποκλείοντας την λήψη επιπρόσθετων μέτρων.

Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας ενώπιον της κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών – Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων, κάλεσε τους βουλευτές να επικυρώσουν το Μνημόνιο.
«Καλώ τη Βουλή να αναλάβει μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση επικυρώνοντας το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ΥΠ.ΟΙΚ. απαντώντας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που η Κύπρος εξεύρει το ποσό της δανειακής σύμβασης ύψους €10 δισ. και θελήσει να εξέλθει του μνημονίου με βάση τη συμφωνία θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο.

«Το κόστος της πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο αρχίζει από τα €100 εκ. ωστόσο εξαρτάται από τη χρονική περίοδο της αποχώρησης ή το ποσό που θα πρέπει να πληρώσεις πρόωρα» εξήγησε.

Όσον αφορά το επιτόκιο της δανειακής σύμβασης εξήγησε επίσης ότι «θα εξαρτάται από τα επιτόκια από τα οποία θα δανείζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμό Στήριξης για να δανείζει την Κύπρο».

Εντούτοις είπε ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 2 – 2,5% ή θα είναι χαμηλότερο από οποιοδήποτε επιτόκιο που πλήρωσε ποτέ η Κύπρος λαμβάνοντας υπόψη και την περίοδο αποπληρωμής του δανείου και έφερε ως παράδειγμα το επιτόκιο στο ρωσικό δάνειο το οποίο είναι της τάξης του 4,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη, να πάρουμε τον έλεγχο της τύχης στα χέρια μας, προσθέτοντας ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και κάλεσε όλους να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η μόνη διέξοδος, είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας γι’ αυτό θα πρέπει να εργαστούμε συστηματικά για να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα και την απασχόληση», λέγοντας αυτά υπενθύμισε ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από το 2011».

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε επίσης ότι αν δεν υπήρχε η βοήθεια από την Τρόικα, τα μέτρα που έπρεπε να λάβουμε δεν θα ήταν απλώς δύσκολα αλλά εφιαλτικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «στο μνημόνιο δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις τράπεζες. Οι τράπεζες θα πρέπει από ιδία κεφάλαια να επιτύχουν την εξυγίανση τους, σημείωσε.

«Περιλαμβάνεται πρόνοια για ανεκαφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού ύψους €1,5 δισ. και €500 εκ. για τις υπόλοιπες τράπεζες» πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου