What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

29.04.2013 | 11:23
Τελευταία ενημέρωση: 29.04.2013 | 11:36

Αργοπεθαίνουν οι ορεινές κοινότητες Τροόδους - Η κυβέρνηση Χριστόφια έβαλε στο ψυγείο μελέτη για την ανάπτυξη της περιοχής - VIDEO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Θα εξασφαλίζονταν 4 χιλιάδες θέσεις εργασίας !
-Θα διασφαλιζόταν η προσέλκυση τουριστών και θα δίνονταν κίνητρα σε νέους να κατοικήσουν στις ορεινές κοινότητες
-Δείτε τις δηλώσεις κατοίκων της περιοχής στο newsit.com.cy

Ερωτηματικά προκαλεί η στάση της κυβέρνησης Χριστόφια, η οποία εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν συνέβαλε στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους.

Οι δράσεις που προτείνονται σε μελέτη η οποία τέθηκε ενώπιον της απερχόμενης κυβέρνησης και εγκρίθηκε, για την ανάπτυξη 60 κοινοτήτων στο Τρόοδος, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με λιγότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ και για το σκοπό αυτό, το κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η μελέτη έγινε από καθηγητές και επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την εταιρεία ALA PLANNING PARTNERSHIP LTD.

Ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται η υλοποίηση δράσεων, οι οποίες αφορούν τη βελτίωση και αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Κυπερούντας και των Αγροτικών Κέντρων Υγείας των Κοινοτήτων, τη δημιουργία Πολυχώρων Νεολαίας στα Κρασοχώρια, τη δημιουργία Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μαραθάσα, Κρασοχώρια-Ορεινά Θέρετρα Λεμεσού και Πιτσιλιά), τη δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, την κατασκευή των δυο αυτοκινητόδρομων Αστρομερίτη-Ευρύχου και Λεμεσού-Σαϊτά, τη βελτίωση του Δρόμου Αγ. Φύλας –Αγρού και τη συνέχιση του δρόμου από τα Κούκλια προς Αγ. Νικόλαο, ο οποίος θα καταλήγει στα Καμινάρια.

Ακόμη, περιλαμβάνεται η κατασκευή του υδατοφράκτη στην Περιοχή Σολέας, η δημιουργία Βιοτεχνικών Περιοχών σε κάθε υποπεριοχή για την στήριξη και υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία Κτηνοτροφικής Περιοχής στα Κρασοχώρια, η ολοκλήρωση των αποχετευτικών και η μετέπειτα κατασκευή μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, η δημιουργία κέντρων Πληροφόρησης και προώθησης παραδοσιακών προϊόντων σε δύο τουλάχιστον πύλες εισόδου στην περιοχή Τροόδους σε κομβικές θέσεις (από την περιοχή Λευκωσίας και από την περιοχή Λεμεσού), η δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού πλησίον του Μοναστηριού Αγ. Ιωάννη του Λαμπαδιστή στο Καλοπαναγιώτη, η αναβίωση παραδοσιακών χωριών στα Κρασοχώρια (Βουνί, Άγ. Θεράπων, Λόφου, Άρσος, Βάσα, Δορά, Άγιος Αμβρόσιος, Ποταμιού), ο σχεδιασμός και υλοποίηση κινήτρων για την προσέλκυση νέων κατοίκων και η παροχή οικοπέδων σε νέα ζευγάρια από κρατική γη.

Επιπλέον, η δημιουργία πακέτων στήριξης των νέων για εξασφάλιση εργασίας που να εκμεταλλεύονται τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα για την νεανική επιχειρηματικότητα, το πρόγραμμα του Αγροτουρισμού στην ύπαιθρο.

Επίσης, γίνεται αναφορά στην προσπάθεια δικτύωσης με επιχειρηματίες οι οποίοι με την κατάλληλη ενημέρωση να προβούν σε νέες επενδύσεις στο Τρόοδος αλλά και για να χρηματοδοτήσουν επί μέρους δράσεις του Στρατηγικού σχεδίου.

Ο Ειδικός Σύμβουλος σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, Χρήστος Θεοδώρου, δήλωσε στο newsit. com. cy ότι μετά την αξιολόγηση του στρατηγικού σχεδίου, διαφαίνονται μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, μετά από ολοκληρωμένη παρέμβαση στην περιοχή. Εκτός από την ανάδειξη και προστασία του σπάνιου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, η περιοχή διακρίνεται για την παραγωγή μιας πλειάδας παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία με τις σωστές υποδομές θα μπορούσαν κάλλιστα να πλημμυρίσουν τις αγορές, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι ορεινές περιοχές της Κύπρου οδηγούνται προς δημογραφικό μαρασμό, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι που διαμένουν σ’ αυτές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Οδοιπορικό του newsit.com.cy κατέγραψε τα προβλήματα των κατοίκων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαζικά παράπονα καταστηματαρχών προς το Δήμο Λευκωσίας – Μέτρα για ανάπτυξη τώρα ! - VIDEO

Πράσινο φως για δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στη Λευκωσία

Το Υπουργικό αποφασίζει για μέτρα ανάπτυξης
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συννεφιασμένη Κυριακή... και βροχερή - Έτσι θα κυλήσει ο καιρός μέχρι την Τετάρτη
  2. Σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ελλάδα - Εγκλωβισμένοι οδηγοί και κάτοικοι [vids]
  3. Γαλλία: Με ψυχολογικά προβλήματα ήταν ο 28χρονος που έπεσε με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς
  4. Uber – NASA: Συμφωνία για ανάπτυξη λογισμικού που θα ελέγχει τα ιπτάμενα ταξί
  5. Την ανάπτυξη στο Πέρα Πεδί συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
  6. ΠΡΟΣΟΧΗ! Περιορισμένη η ορατότητα στην περιοχή Τροόδους