What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

29.04.2013 | 13:30
Τελευταία ενημέρωση: 30.04.2013 | 06:28

Αποκλειστική συνέντευξη- Ο Δρ. Γ. Κέντας απαντά- Μας πούλησε τελικά η Ρωσία; Είναι πραγματικός σύμμαχός μας το Ισραήλ; (VIDEO)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Ο Δρ. Γιώργος Κέντας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων μιλά ζωντανά στο newsit
-Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται εν καιρώ κρίσης στην Κύπρο αναφορικά με το Φυσικό Αέριο, το Ισραήλ, το Κυπριακό, την Άμυνα και τις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία
-Μονόδρομος η εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα
-Κατώτεροι των περιστάσεων οι Ευρωπαίοι
-Παροδική η κρίση με την Ρωσία


Ο Δρ. Κέντας αναφέρθηκε διεξοδικά στα ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων της Κύπρου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην συνεχή ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, τονίζοντας με νόημα πως η στρατιωτική συνεργασία των 2 χωρών είναι άψογη και εντείνεται έτι περαιτέρω, ενώ άσκησε και κριτική στην προηγούμενη διακυβέρνηση για κωλυσιεργία στο συγκεκριμένο θέμα.

Συγκεκριμένα, για την συγγνώμη Νετανιάχου στον Ερντογάν για το επεισόδιο του Mavi Marmara, ανέφερε πως αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί από πλευράς ΗΠΑ σε ένα διπλωματικό παιχνίδι με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Το ίδιο το Ισραήλ θα κατανοήσει αργά η γρήγορα πως η Τουρκία δεν επιθυμεί να γίνει το εφαλτήριο για μια γενικευμένη σύρραξη Δύσης και Ισραήλ με το Ιράν, για γεωπολιτικούς λόγους, όπως το ότι υπάρχουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί στα σύνορα των 2 χωρών, ζητήματα γενικότερης αποσταθεροποίησης, θρησκευτικοί παράγοντες, καθώς οι 2 χώρες είναι εξίσου μουσουλμανικές, (παρά το διαφορετικό δόγμα, με το Ιράν να είναι Σιιτικό, ενώ η Τουρκία ως επί το πλείστον Σουνιτική, αλλά με ευάριθμους πληθυσμούς Αλεβιτών - πιο κοντά με τους Σιίτες) αλλά κυρίως επειδή η Τουρκία εισάγει περίπου το 30% των αναγκών της σε Φυσικό Αέριο από το Ιράν! 

Δείτε όλη την αποκαλυπτική συνέντευξη :Όσον αγορά στο θέμα των διμερών σχέσεων με την Ρωσία ο Δρ. Κέντας θεωρεί πως η Ρωσία έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που την φέρνουν πιο κοντά με την Τουρκία, παροδικά αυτό είναι εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διπλωματικό επίπεδο, πλην όμως οφείλουμε να μην ξεχνούμε πως η Ρωσία και η Τουρκία δεν μπορούν ποτέ να πάψουν να έχουν μια ανταγωνιστική σχέση σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής.

Στην συνέχεια ο κ. Κέντας αναφέρθηκε στο Κυπριακό για το οποίο θεωρεί πως σε καιρό αδυναμίας δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαπραγμάτευση. Η Κύπριακή Δημοκρατία οφείλει να αποφύγει την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στην παρούσα φάση, καθώς στερείται διαπραγματευτικών χαρτιών, και κυρίως ισχυρών συμμάχων, με εξαίρεση το Ισραήλ και μια Ελλάδα η οποία όμως έχει γονατίσει οικονομικά.

Τέλος, ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναφέρθηκε διεξοδικά και στα ζητήμα της Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Ρώσοι μας γυρίζουν την πλάτη! Αμφισβητούν μέχρι και την Κυπριακή ΑΟΖ για χάρη των συμφερόντων!

Σήμερα ξεκινά η κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης Κύπρου - Ισραήλ

Νέος "μήνας του μέλιτος" στις Κυπρο-ισραηλινές σχέσεις - Κασουλίδης και Λακκοτρύπης στο Ισραήλ

ΚΕΒΕ: Στο Ισραήλ με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικός προορισμός επενδυτικών ευκαιριών

Τουρκία: «Δεν πρόκειται να δώσουμε βάση στο Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν»

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα

Κοινή άσκηση Ισραήλ – Κύπρου ανοικτά της Λεμεσού
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Ντου» σε ρωσική έπαυλη στα Λουτρά της Αφροδίτης
  2. ΠτΒ: Παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε λύση θα οδηγήσουν στον πλήρη έλεγχο της στην Κύπρο
  3. Παροξυσμός υπεροψίας από τον υπερφίαλο Ναμί: Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μπορεί να εμποδίσει γεώτρηση και στο τεμάχιο «10»!
  4. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  5. Saipem 12000: Τα υποστηρικτικά σκάφη «έδεσαν» στη Λεμεσό [pics]
  6. Μήνυμα Κοτζιά: «Δεν θα ανατραπούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου»