What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

29.04.2013 | 23:22
Τελευταία ενημέρωση: 29.04.2013 | 23:29

Κ.Εκπρόσωπος: Πολιτικές περιπλοκές και οικονομικές επιπτώσεις με έξοδο από ευρώ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πέραν των δραματικών πολιτικών περιπλοκών που ευνόητα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι θα προκύψουν από έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ταυτόχρονα υπάρχουν και συγκεκριμένες οικονομικές αρχές και απόψεις, τις οποίες ο κάθε καλόπιστος συνομιλητής πρέπει να λάβει πολύ καλά υπόψη, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την πρόταση της για την οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί για άμεση συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο, εντούτοις προβαίνει σε επισημάνσεις που αφορούν στις επιπτώσεις.

Πρώτον, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, για τις μικρές οικονομίες και μη εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως η κυπριακή η οποιαδήποτε υποτίμηση του νομίσματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι δεν προσφέρει ουσιαστικά αυτά που αναμένει κανείς από μια υποτίμηση νομίσματος σε χώρα εντελώς διαφορετικού οικονομικού προσανατολισμού από ότι η δική μας.

Αυτός, εξάλλου, προσθέτει, ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία όταν είχε νόμισμα την κυπριακή λίρα δεν προέβη ποτέ σε υποτίμηση εκτός της συγκεκριμένη περίοδο της δεκαετίας του `70 όταν η κυπριακή λίρα ήταν συνδεδεμένη με τη στερλίνα και η υποτίμηση επεβλήθη εξ ανάγκης.

Δεύτερο, συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδης, υπό τις σημερινές περιστάσεις, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος θα δημιουργούσε ακόμη χειρότερα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναπόφευκτα αυτό, σημειώνει, θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο.

"Τρίτον, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται άμεση μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων των πολιτών. Η δε αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ταυτόχρονα, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση και στην αγοραστική αξία του συνόλου των καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων καταθέσεων", συμπληρώνει.

Επίσης, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα ακόμη και έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης.

Επειδή κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την ΕΕ, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης, τονίζουμε ότι αυτό δημιουργεί πολιτικό και νομικό κίνδυνο εκδίωξης της Κύπρου από την ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στυλιανίδης: Δεν θα μας υποδείξει το ΑΚΕΛ ποιους συνεργάτες να επιλέξει ο Πρόεδρος

Πληρωμές 241.000 ευρώ πριν αποχωρήσει από το προεδρικό ο Δ. Χριστόφιας, καταγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Χ. Στυλιανίδης: Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες, μια οικονομική τραγωδία   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μάνος Παπαγιάννης: Οι πρώτες του δηλώσεις μετά τον καβγά με την Παυλίδου [vid]
  2. Survivor 2: Οι πρώτες δηλώσεις των παικτών από το αεροδρόμιο [vid]
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. Τσαβούσογλου: Προτείνει προεδρικό σύστημα για τα κατεχόμενα
  6. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»