What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

30.04.2013 | 08:28
Τελευταία ενημέρωση: 30.04.2013 | 10:00

Χρηματική στήριξη μετά από πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα - Τι προνοεί η δανειακή σύμβαση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Αυστηρός έλεγχος πριν την αποδέσμευση των κονδυλίων
- Ρήτρα στη δανειακή σύμβαση για υλοποίηση όλων των μέτρων
- Απεμπλοκή από την τρόικα υπό προϋποθέσεις
- Υπό μνημονιακό ζυγό και επίσημα σήμερα η Κύπρος

Πλήρη συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα και στην υλοποίηση των μέτρων, ζητούν οι ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να αποδεσμεύουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για στήριξη της Κύπρου.

Η χρηματική στήριξη προς την Κύπρο συνολικού κόστους €10δις αφορά €4,1δις για αναχρηματοδότηση κυβερνητικού χρέους που λήγει, €3,4δις για χρηματοδότηση των ελλειμμάτων και €2,5δις για ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, πέραν της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή του Συνεργατισμού και της Ελληνικής Τράπεζας.

Μέσα από πολυσέλιδο κείμενο της δανειακής σύμβασης το οποίο ανέλυσε το newsit.com.cy ξεκαθαρίζεται ότι η αποδέσμευση της χρηματοδοτικής στήριξης θα γίνεται σταδιακά μετά τη σύμφωνο γνώμη του Συμβουλίου Διοικητών του μηχανισμού και εφόσον η Κύπρος έχει συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και των μέτρων που βρίσκονται στη δανειακή σύμβαση.

Πλην της πρώτης δόσης, τονίζεται ότι για οποιαδήποτε αποδέσμευση κεφαλαίων προς την Κύπρο θα πρέπει να προηγείται αξιολόγηση της πορείας των μέτρων από την Τρόικα (Συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοδοτικής στήριξης Άρθρο Θ)

Ειδικότερα για το επιτόκιο δανεισμού αναφέρεται ότι θα είναι ίσον με το ισχύον επιτόκιο κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου εκτοκισμού, ενώ σε περίπτωση που η Κύπρος παραλείψει να καταβάλει ληξιπρόθεσμο ποσό στα πλαίσια της διευκόλυνσης κατά την ημερομηνία λήξης του, θα πρέπει να καταβάλλει επιπλέον τόκο υπερημερίας επί του εν λόγω ποσού

Επιπρόσθετα στη βάση πρόνοιας της δανειακής σύμβασης, το μισό ποσό του δανείου, θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2028, ενώ μέχρι το 2033 θα πρέπει να υπάρξει συνολική αποπληρωμή.

Στους ορισμούς τονίζεται ακόμη ότι η περίοδος διαθεσιμότητας του ποσού της διευκόλυνσης λήγει στις 31 Μαρτίου 2016.

Στη σύμβαση ενσωματώνεται το ήδη συμφωνηθέν μνημόνιο συναντίληψης που περιέχει μέτρα που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τα δημοσιονομικά, τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, θεσμικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα, το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό ενώ γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για το φυσικό αέριο.

Στη δανειακή σύμβαση επισημαίνεται επίσης ότι διέπεται από το Δημόσιο Διεθνές Δίακιο, περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία ενός εγγράφου μεταξύ δανειζόμενου και δανειστή, παρέχοντας λεπτομέρειες για τις προϋποθέσεις παροχής της βοήθειας, τα χρονοδιαγράμματα, τις δεσμεύσεις της Κύπρου, τον τρόπο και την περίοδο εκταμίευσης και αποπληρωμής του δανείου

Υπό προϋποθέσεις η ακύρωση της σύμβασης

Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ακυρώσει το σύνολο της δανειακής σύμβασης ύψους €10δις ή μέρος του μη εκταμιευθέντος ποσού αρκεί να δώσει προειδοποίηση 10 εργάσιμων ημερών και καταβάλει την απαιτούμενη αποζημίωση που προνοεί η δανειακή σύμβαση.

Όπως επισημαίνεται στη δανειακή σύμβαση αυτό συμβαίνει διότι το Δικαιούχο Κράτος Μέλος, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη έναντι του ΕΜΣ για οποιαδήποτε έξοδα, δαπάνες, προμήθειες, αντισταθμίσεις, έξοδα λύσης ή δαπάνες ρευστότητας, που προέκυψαν σε σχέση με το ακυρωθέν μέρος μίας δόσης.

Τονίζεται επιπλέον ότι σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία, θελήσει να προπληρώσει κάποια δόση του, δανείου, τότε αυτή δεν πρέπει να είναι κατώτερη των 100 εκ. Οποιαδήποτε τέτοια πληρωμή θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Διευθυντών του ΕΜΣ.

Όσον αφορά τυχόν τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, υποδεικνύεται ότι γίνεται μόνο μετά την έγγραφη συμφωνία υπογεγραμμένη από τον ΕΜΣ, την Κύπρο και κάθε ένα από τα μέλη της συμφωνίας δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το έγγραφο που περιέχει τους γενικούς όρους (6.2.1) περιορίζεται στη χρησιμοποίηση της περιουσίας του ως υποθήκη ή εγγύηση για εξασφάλιση υφιστάμενου ή μελλοντικού δημόσιου χρέους , εκτός εάν συμμετέχει στη διαδικασία και ο ΕΣΜ. Γίνεται επιπλέον ξεκάθαρο ότι δεν επιτρέπεται στην Κυβέρνηση να χορηγεί σε οποιονδήποτε άλλο πιστωτή ή κάτοχο του δημοσίου χρέους οποιανδήποτε προτεραιότητα έναντι των υποχρεώσεων του που απορρέουν από τη Συμφωνία.

Σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση η Κύπρος δεν μπορεί να απεμπλακεί πριν από την 31η Μαρτίου του 2016. Στην παράγραφο 8.22 των γενικών όρων, η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να αποπληρώσει εθελοντικά, κάθε ποσό χρηματοδοτικής στήριξης μαζί με τους δεδουλευμένους τόκους, καθώς κι' όλα τα άλλα ληξιπρόθεσμα ποσά πριν από την ημερομηνία λήξης του, αλλά μετά το τέλος της Περιόδου Διαθεσιμότητας (31/3/2016).

Η Βουλή ψηφίζει

Στο μεταξύ σήμερα η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο θα τεθούν στο μικροσκόπιο της ολομέλειας της Βουλής.
Η έγκριση τους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη με τις ψήφους των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ αλλά και του προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρη.

Το ΑΚΕΛ αναμένεται πως θα καταψηφίσει τα δύο έγραφα της τρόικα το ίδιο και η ΕΔΕΚ, και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας.

Αποχή φαίνεται ότι θα τηρήσει και ο βουλευτής των οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μεγάλη Τρίτη του Μνημονίου - Η Βουλή ψηφίζει ναι ή όχι!

Καζαμίας: Είχα διαπιστώσει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών

Αμερικανική εταιρεία προσφέρει €49δις στην Κύπρο για να μην υπογράψει μνημόνιο   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Spiegel: «Μήλον της έριδος» το φυσικό αέριο στην Κύπρο
  2. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»
  3. Τσακαλώτος στους FT: Δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή ή επιτήρηση
  4. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  5. Πλημμύρισε η Κύπρος λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Ζημιές σε Λεμεσό και Πάφο
  6. Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή