What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

30.04.2013 | 14:15
Τελευταία ενημέρωση: 30.04.2013 | 15:31

Εν μέσω των εκβιασμών από την Τρόικα, ενέκριναν τα Μνημονιακά νομοσχέδια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Παραδέχονται ότι ο νόμος για τα ακίνητα περιέχει στρεβλώσεις αλλά εγκρίνουν, λέγοντας πως θα αναθεωρήσουν
- Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση για νέες μειώσεις σε απολαβές και συντάξεις αξιωματούχων
-Κατατέθηκαν τα χρήματα για τους μισθούς των δημοσίων, αλλά δεν θα εκταμιευθούν εάν δεν εγκριθεί το Μνημόνιο το απόγευμα

 Με μία φορολογία που θα γονατίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ακόμη και όσους ζούνε σε 30 τετραγωνικά, η Βουλή προχώρησε μεταξύ άλλων στην έγκριση 10 στο σύνολο μνημονιακών νομοσχεδίων, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για απελευθέρωση της πρώτης δόσης, από την δανειακή σύμβαση της Κύπρου.

Η συζήτηση της νομοθεσίας Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, μεταφέρεται στην απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας.

Στις 3 το απόγευμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, αν και το κλίμα, θεωρείται ήδη προδιαγεγραμμένο, με βάση τη ψηφοφορία των κομμάτων στο επίμαχο νομοσχέδιο της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ, από τους Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ –ΔΗΚΟ και τον Βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και 26 κατά,  από πλευράς ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ, Οικολόγους, τον Βουλευτή Αμμοχώστου, Ζαχαρία Κουλία και τον Βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ, Νίκο Κουτσού.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 2 έκτακτες τροπολογίες που κατατέθηκαν από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο και αφορούν, μείωση της επιπρόσθετης επιβάρυνσης από 20% σε 10%, για όσους καθυστερούν στην εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών και έκπτωση της τάξης του 10%, για όσους τακτοποιούν τις οφειλές τους, 30 ημερολογιακές ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

Οι εν λόγω τροποποιήσεις εγκριθήκαν από το Working Group του Eυρωπαίκού Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα θα συζητήσου εκ νέου το νομοσχέδιο και θα καταθέσουν προτάσεις για αλλαγές σε διάστημα 2 μηνών, κυρίως σε ότι αφορά τις στρεβλώσεις, που όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Στόχος είναι, όπως ανέφεραν οι Βουλευτές να εξαιρεθούν απο τη φορολόγηση οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, καταθέτοντας εκ νέου την διαφωνία του, για το νομοσχέδιο που αφορά την φορολόγηση ακινήτων, ξεκαθάρισε από την αρχή της συνεδρίας της Ολομέλειας, ότι το κόμμα του θα το υπερψηφίσει, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση νόμου, η οποία θα εξεταστεί από τη Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα, για περαιτέρω μείωση των απολαβών και των συντάξεων αξιωματούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, μέσω του οποίου προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επαναπρόσληψη ωρομίσθιων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα.

Η πρόταση κατατίθεται, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να μειώσει το ποσό των 75 εκατομμυρίων, που προβλέπεται ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία, από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και να εξαιρεθούν οι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Στο μεταξύ ομόφωνα ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο που αφορά τις μειώσεις απολαβών και συντάξεων αξιωματούχων στον δημόσιο Υπηρεσία και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι μειώσεις οι οποίες θα εφαρμοστούν κλιμακωτά μέχρι το 2014, έχουν  ως εξής:

 • Μέχρι 100 ευρώ 0,8% αποκοπή
 • 1000-1500 αποκοπή 7,3%
 • 2000-3000 αποκοπή 10,5%
 • 3000-4000 αποκοπή 13%
 • Και άνω των 4000 αποκοπή 14,5%

Ομόφωνα ψηφίστηκαν οι κανονισμοί, που προβλέπουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για όσους έχουν φορολογικό φάκελο και συνεισφέρουν για τρία συναπτά έτη, στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο θέμα της αύξησης τελών στην υγεία και εισαγωγής τελών στις Πρώτες Βοήθειες 19 Βουλευτές τάχθηκαν κατά (ΑΚΕΛ –Οικολόγοι) ενώ  ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, υπέρ.

Η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, ήταν θυελλώδης, καθώς Βουλευτές εκτόξευσαν πυρά, επιρρίπτοντας ευθύνες μεταξύ τους, αλλά και κατά του ΥΠΟΙΚ, για απαράδεκτες καθυστερήσεις σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα ακίνητα και τις απαράδεκτες πρόνοιες που περιέχουν, αφού στοχοποιούν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy, σήμερα το πρωί κατατέθηκαν τα χρήματα για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα χρήματα αυτά δεν θα εκταμιευθούν, εάν η Βουλή απορρίψει απόψε το Μνημόνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αμερικανική εταιρεία προσφέρει €49δις στην Κύπρο για να μην υπογράψει μνημόνιο

Ο Δρ. Διεθνών Σχέσεων Γ. Κέντας στο Newsit: Οι νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες στην Κύπρο της κρίσης (VIDEO)

Χάρης Γεωργιάδης: Από εμάς εξαρτάται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων

Αυτά είναι τα νέα μέτρα για εκσυγχρονισμό του κράτους - VIDEO

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

 1. Ενοχλημένος ο Αρχιεπίσκοπος στη Βουλή - Το «απρόοπτο» με το πάρκινγκ
 2. «Κρυφό» δωμάτιο στη Βουλή των Ελλήνων με έγγραφα-θησαυρό
 3. Προτάσεις νόμου για τον δημόσιο θηλασμό
 4. Γιατί επιβάλλεται να κάνετε σεξ τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα
 5. Στήριξη Άντρου σε Παμπορίδη για ΓεΣΥ - Ο Γ.Γ. «καρφώνει» Νικόλα: «Λίγη περισσότερη ειλικρίνεια» [vid]
 6. ΚΟΠ: Η εξαγγελία του ΠτΔ αφορά Φόρο Εισοδήματος και όχι Φ.Π.Α