What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

30.04.2013 | 18:57
Τελευταία ενημέρωση: 30.04.2013 | 19:31

Πακιστάν: Δια βίου απαγόρευση η συμμετοχή του Μουσάραφ στις εκλογές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ισόβια απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές επέβαλε το δικαστήριο του Πακιστάν στον πρώην πραξικοπηματία και Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, εκτροχιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθειά του να ανακτήσει πολιτική επιρροή κερδίζοντας μια έδρα στη Βουλή.

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο του Πακιστάν κηρύσσει έναν πολίτη της αποκλεισμένο δια βίου από την συμμετοχή σε εκλογές.

Έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια αυτοεξορίας επέστρεψε στη χώρα, τον περασμένο μήνα, ο πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων με σκοπό να λάβει μέρος στις εκλογές της 11ης Μαΐου. Στελέχη όμως των εκλογικών επιτροπών απέρριψαν την υποψηφιότητά του λόγω των δικαστικών διώξεων που γινόντουσαν εις βάρος του.

Το εφετείο της Πεσάβαρ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, απέρριψε την προσφυγή του 69χρονου Μουσάραφ εναντίον του εξοστρακισμού του από την πολιτική. Ο Πρόεδρος του Εφετείου Ντοστ Μοχάμαντ Χαν απαγόρευσε στον Μουσάραφ να εκλεγεί στη Βουλή, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφυγή του.

Όπως ανέφερε και ο κ. Χαν κατά την ανάγνωση της απόφασής του: «ο πρώην δικτάτορας διέταξε να τεθούν σε κατ' οίκον περιορισμό ανώτατοι δικαστικοί και ανέστειλε δύο φορές την ισχύ του Συντάγματος της χώρας».

Αντί να δημιουργήσει, όπως ήλπιζε, μια λαϊκή βάση, η επάνοδος του Μουσάραφ στο έδαφος του Πακιστάν είχε αρνητική έκβαση και για τον ίδιο. Έγινε ο πρώτος πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας που συνελήφθη στην ιστορία της ασιατικής χώρας την Παρασκευή, όταν αστυνομικοί τον έθεσαν υπό κράτηση.

Την 20ή Απριλίου, ένα δικαστήριο παρέτεινε την περίοδο κράτησης του Μουσάραφ για δύο εβδομάδες, μια περίοδο που θα ολοκληρωθεί την 4η Μαΐου, καθώς οι δικαστικοί σχεδιάζουν να προσαγάγουν τον πρώην δικτάτορα σε δίκη για την καταστολή των ανώτατων δικαστικών επί των ημερών του στην εξουσία.

Ένα ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις τρομοκρατίας εξάλλου στην πόλη του στρατού, το Ραβαλπίντι, διέταξε ο Μουσάραφ να παραμείνει υπό κράτηση για 14 ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας σχετικά με την κατηγορία ότι δεν παρείχε επαρκή ασφάλεια στην πρώην Πρωθυπουργό Μπεναζίρ Μπούτο πριν από την δολοφονία της, το 2007.

Η προθεσμία αυτή, την 14η Μαΐου, σημαίνει ότι ο Περβέζ Μουσάραφ θα περάσει την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών στη φυλακή.

Οι εκλογές αυτές θεωρούνται μια διαδικασία-κλειδί σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του Πακιστάν να αποτινάξει την κληρονομιά δεκαετιών διακυβέρνησης από στρατιωτικά καθεστώτα, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας που μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση ολοκλήρωσε κανονικά τη θητεία της.

Επικρατέστερος νικητής στις εκλογές θεωρείται ο Ναουάζ Σαρίφ, ο πολιτικός τον οποίο είχε ανατρέψει ο Μουσάραφ προβαίνοντας σε πραξικόπημα το 1999.

Ο Μουσάραφ αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες σχετικά με τον θάνατο ενός αυτονομιστή ηγέτη στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, κάτι στο οποίο ο ίδιος αρνείται κάθε ανάμιξή του.

Ο σημερινός Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Ιφτιχάρ Τσόντρι είχε εμπλακεί προσωπικά σε σύγκρουση με τον Μουσάραφ, που τον είχε απομακρύνει από τα καθήκοντά του το 2007, όταν αντιτάχθηκε στην προσπάθεια του στρατηγού να παραμείνει στην εξουσία και αργότερα αποκαταστάθηκε.

Ο στρατός νεμόταν την εξουσία στο Πακιστάν για πάνω από τα μισά χρόνια της 66ετούς ιστορίας του, μέσω πραξικοπημάτων ή στα παρασκήνια. Το επιτελείο καθορίζει την εξωτερική πολιτική και την πολιτική σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, ακόμη κι όταν κυβερνούν πολιτικοί.

Όμως η σημερινή ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων αναμιγνύεται λιγότερο —ή λιγότερο εμφανώς— στην πολιτική, επιλέγοντας να αφήνει τους πολιτικούς να επικρίνονται για τις αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πακιστάν: Παρατείνεται η προληπτική κράτηση του Μουσάραφ

Πακιστάν: Σύλληψη Μουσάραφ και κατ΄οίκον περιορισμός!

Ένταλμα σύλληψης του Μουσάραφ για την δολοφονία Μπούτο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο λαθρέμπορος οργάνων που δικάζεται στην Κύπρο για να εκδοθεί στην Ρωσία έχει ήδη καταδικασθεί στο Ισραήλ!
  2. Άγριο ξέσπασμα στο Survivor: «Παρακινεί πίσω από… τις κουρτίνες τους υπόλοιπους»
  3. Στα άκρα οδηγείται σήμερα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη Novartis
  4. ΔΗΣΥ: Εκλογές την άνοιξη
  5. Η πρώτη μετεκλογική συνέντευξη Νικόλα - Τί λέει για το αποτέλεσμα, τις εσωκομματικές εκκαθαρίσεις και το μέλλον του «Ενδιάμεσου»
  6. Αποκαλύψεις Χριστοφόρου: «Η απομείωση της υπεραξίας της Λαϊκής κυμαινόταν μεταξύ €330-€576 εκατ.»