What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

01.05.2013 | 08:15
Τελευταία ενημέρωση: 01.05.2013 | 18:41

Μ. Τετάρτη: Ο Μυστικός Δείπνος και ο νιπτήρας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας και η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο.

Η Εκκλησία θυμάται το γεγονός της Αλείψεως του Κυρίου υπό πόρνης γυναικός. Νωρίς το απόγευμα ψάλλεται η Ακολουθία του Ευχελαίου. Ο ιερέας χρίει τους πιστούς με Μύρο, που είναι η απτή απόδειξη της Χάριτος του Θεού, προκειμένου να συγχωρηθούν οι αμαρτίες τους.

Το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων υπό του Κυρίου, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του και της προδοσίας του Κυρίου υπό του Ιούδα. «Ότε οι ένδοξοι μαθητές…» Ρωμανός Μελωδός. Ευαγγέλιο (Κατά Λουκά): Οι Ιουδαίοι θέλουν να φονεύσουν τον Ιησού, χωρίς να προκαλέσουν το λαό, τον οποίο εφοβούντο. Ο Ιούδας καταστρώνει με τους αρχιερείς και γραμματείς το σχέδιο της προδοσίας. 

Το Τροπάριο της Κασσιανής, το οποίο ψάλλεται στον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης (που παραδοσιακά γίνεται το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης) είναι δική της δημιουργία!

Γύρω από την Κασσιανή έχουν δημιουργηθεί πολλοί θρύλοι αλλά και παρεξηγήσεις. Η πιο συχνή, είναι αυτή που λέει ότι το τροπάριό της, είναι ποίημα μιας αμαρτωλής γυναίκας, μιας μετανοημένης πόρνης. Ότι δηλαδή η “εν πολλαίς αμαρτίαις” είναι η ίδια η Κασσιανή! Δημιουργείται έτσι μία σύγχυση, με αποτέλεσμα η Κασσιανή να θεωρείται άλλοτε “αγία” και άλλοτε “πόρνη”.


Στην πραγματικότητα το τροπάριο της Κασσιανής δεν είναι αυτοβιογραφικό αλλά αναφέρεται στο συμβάν της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανιωμένη για την αμαρτωλή ζωή της συνάντησε το Χριστό στην οικία του Φαρισαίου και αφού άλειψε με μύρο τα πόδια Του, ζήτησε άφεση αμαρτιών.

Δύο μέρες πριν το Πάσχα, καθώς ο Κύριος ανέβαινε προς τα Ιεροσόλυμα, κι ενώ βρισκόταν στο σπίτι του λεπρού Σίμωνα, τον πλησίασε μια πόρνη γυναίκα κι άλειψε το κεφάλι Του με πολύτιμο μύρο. Η τιμή του ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια, πολύτιμο άρωμα και γι' αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ' όλους ο Ιούδας. Γνώριζαν οι μαθητές καλά πόσο μεγάλο ζήλο έδειχνε πάντοτε ο Χριστός για την ελεημοσύνη προς τους φτωχούς.

Ο Χριστός όμως την υπερασπίσθηκε, για να μην αποτραπεί απ' το καλό της σκοπό. Ανέφερε μάλιστα και τον ενταφιασμό Του, προσπαθώντας να αποτρέψει τον Ιούδα από τη προδοσία, αλλά μάταια. Τότε απέδωσε στη γυναίκα την μεγάλη τιμή να διακηρύσσεται το ενάρετο έργο της σε ολόκληρο την οικουμένη.

Στις εκκλησίες το πρωί της Μ. Τετάρτης τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία. Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα. Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να φάμε μετά τη νηστεία του Πάσχα!

Συγκλονιστική αποκάλυψη: «Ο γέροντας Παΐσιος μίλησε με τον Χριστό»!


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Με «βρετανικό» καιρό θα κυλήσει η Κυριακή - Ομπρελίτσα μέχρι και Τετάρτη
  2. Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα... Απαραίτητη η ομπρελίτσα μέχρι Τετάρτη [Αναλυτική πρόγνωση]
  3. Επέστρεψε ο τρόμος στην Ευρώπη! Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείριση στις Βρυξέλλες
  4. Χρίστος Χρίστου - Εύα Κυριάκου: Η αποκάλυψη για τον γάμο τους [pics]
  5. Μετεκλογική «σφαγή» στο ΔΗΚΟ: Παραιτήθηκε ο Μαρίνος Κλεάνθους «πυροβολώντας» Νικόλα - Ο Φλουρέντζος «σηκώνει μπαϊράκι» [vid]
  6. Προεδρικές Εκλογές: Η απόφαση του ΕΛΑΜ για τον β' γύρο και η «ΑΚΕΛική προπαγάνδα»