What's hot? ΧΑΡΙΡΙ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· C STAR· ΜΙΣΘΟΣ·

INFO

02.05.2013 | 11:54
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2013 | 09:04

Ούτε ο Σιαρλή γνώριζε για κούρεμα καταθέσεων! Δεν τέθηκε πότε στο τραπέζι ανέφερε

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για το κούρεμα των καταθέσεων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

«Σε καμία συνάντηση με το Eurogroup, δεν μου τέθηκε θέμα για κούρεμα των καταθέσεων», είπε.
Αυτό που τέθηκε σημείωσε ήταν για κούρεμα των αξιογράφων των τραπεζών κάτι για το οποίο φέραμε ενστάσεις» επεσήμανε μιλώντας ενώπιον της ερευνητικής Επιτροπής.

Ο κ. Σιαρλή, εξήγησε επίσης ότι σε μη επίσημη συνάντηση με την Τρόικα, στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012, αναφέρθηκε η πιθανότητα για κούρεμα των κυπριακών ομολόγων όπως έγινε και στην Ελλάδα, και ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου είχε πει ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στην Κύπρο και θα ήταν λάθος και άδικο.

Ο κ. Σιαρλή στην αρχή της κατάθεσης του απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής, απέδωσε τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, στην απομείωση (κούρεμα) των ελληνικών ομολόγων που επέφερε ζημιές στην κυπριακή οικονομία της τάξης των €4,5δις. ή 25% του ΑΕΠ, αλλά και στην επέκταση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά.

Ο κ. Σιαρλή εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τράπεζες αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ζημιάς που θα ακολουθήσει στην κυπριακή οικονομία, από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

«Κατά συνέπεια δεν είχαν ληφθεί οποιαδήποτε μέτρα», πρόσθεσε.

«Η κυπριακή οικονομία υπέστη πανωλεθρία από την απόμείωση των ελληνικών ομολόγων, αφού η ζημιά κυμάνθηκε από 80-90%, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγω για 52%» υπογράμμισε.

Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει ότι η Κύπρος ήταν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές από το Μάρτη του 2011.

Όσον αφορά τη συμφωνία με την τρόικα για το μνημόνιο διευκρίνισε ότι ενώ είχε συμφωνηθεί προφορικά από τον Οκτώβριο του 2012, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προέβαλλε ενστάσεις στο κλείσιμο του.

Μετά από πιέσεις της κυπριακής πλευράς είπε στις 22 Νοεμβρίου 2012 κατέληξαν σε προφορική συμφωνία και στις 29 του ίδιου μήνα κυκλοφόρησε γραπτό κείμενο.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν γνώρισε ότι η Λαϊκή τράπεζα είχε δάνειο ύψους €3,4δις από τον ΕΛΑ, όταν η κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή να εγκρίνει βοήθεια προς την τράπεζα ύψους €1,8δις απάντησε ότι την περίοδο εκείνη η χρηματοδότηση που είχε λάβει η Λαϊκή από τον ΕΛΑ ήταν της τάξης των €7δις.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι ο δανεισμός από τον ΕΛΑ ήταν εξασφαλισμένος από τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών.
Τα δάνεια των τραπεζών αποτελούν περιουσιακά στοιχεία για τις τράπεζες είπε.

Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι η εξαγορά της Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος κατά 85% έγινε κατόπιν σύστασης της Κεντρικής Τράπεζας και ο λόγος ήταν ότι εάν έκλεινε η τράπεζα, το κράτος θα έπρεπε να αποζημιώσει τους καταθέτες μέχρι €100 χιλ, κάτι που θα σήμαινε €8 με €10 δισ. τα οποία δεν διέθεται το κράτος.

Επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο να επηρεαστεί και η Τρ. Κύπρου οπότε θα χρειαζότανε άλλα €13 δισ. ενώ η ολική καταστροφή, θα ήταν βέβαιη αφού το κράτος δεν είχε αυτά τα ποσά ούτε μπορούσε να τα δανειστεί επανέλαβε.

Ανέφερε επίσης ότι αρχικά γινόταν λόγος για μνημόνιο τριών χρόνων, δηλαδή μέχρι το 2015, αλλά τελικά πήγαμε μέχρι το 2016.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση παραδέχθηκε ότι είχε συχνές διαφωνίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια, όσον αφορά στα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί ώστε η Κύπρος να ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι όταν είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι το έλλειμμα θα περιοριζότανε στο 2,5% με 3% είχε τη διαβεβαίωση του Προέδρου Χριστόφια ότι θα λαμβάνονταν μέτρα για περιορισμό του ελλείμματος.

Κατέθεσε και ο Γεώργιος Πούφος


Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) κατέθεσε ότι μέσα σε 10 χρόνια (από το 2002 έως το 2012) η δουλειά του Τμήματος έχει υπερτριπλασιαστεί, αναφέροντας ότι το 2002 ο φόρος ανερχότανε στα €404 εκ , ενώ το 2012 ο φόρος έφτασε το €1δισ και €5 εκ.».

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι οφειλόμενες φορολογίες προς το Τμήμα μόνο για το 2011-22 ανέρχονται στα 604 εκατ. ευρώ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, θα ξαναπαρουσιαστεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής στις 17 Μαίου, ενώ στις 8 Μαϊου θα συνεχιστεί η συνεδρία της επιτροπής με την κατάθεση του τέως Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρώτη δημόσια ακρόαση της ερευνητικής επιτροπής ο Γ. Διευθυντής του ΥΠΟΙΚ

Ξεκινάει σήμερα με ακροάσεις η Ερευνητική Επιτροπή - Ένταλμα σύλληψης σε όποιον αρνηθεί να καταθέσει

   Διαδώστε αυτό το άρθρο