What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

02.05.2013 | 15:17
Τελευταία ενημέρωση: 02.05.2013 | 22:48

Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων ζητά ο Έρογλου, αναφερόμενος στον Οκτώβριο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τάχθηκε ο Ντερβίς Έρογλου, υποστηρίζοντας ότι στην «νότια Κύπρο» επικρατεί η άποψη για αναβολή και γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να πει αυτή τη στιγμή εάν οι συνομιλίες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο ή όχι.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας πριν τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος της Τουρκίας, υπό τον Πρόεδρο, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που βρίσκεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν άμεσα και τότε θα δουν τη στάση της ε/κ πλευράς, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση στην ε/κ πλευρά μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια. Μετέφερε, συνέχισε, είτε τηλεφωνικώς προς τον Ε/κ ηγέτη, είτε μέσω των ΗΕ την άποψη της τ/κ πλευράς ότι διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν. «Αλλά όπως είδα στην νότια Κύπρο είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η έναρξη των συνομιλιών πρέπει να αναβληθεί»

Θα συνεχίσει, είπε, να ενημερώνει την κοινή γνώμη όσον αφορά την θέση του για επανέναρξη των συνομιλιών, λέγοντας πως δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε μια συμφωνία μόνο με την επιθυμία μιας πλευράς, επαναλαμβάνοντας πως είναι οι Ε/κ που απέρριψαν την συμφωνία που είχαν ετοιμάσει τα ΗΕ, ως αποτέλεσμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων. «Θα δούμε εάν ο νέος Πρόεδρος είναι ή όχι απορριπτικός στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι αυτό πιστεύουμε ότι οι συνομιλίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα».

Ο Ντερβίς Έρογλου, αναφερόμενος στους εορτασμούς για την 1η Μαΐου, εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι αυτοί διοργανώθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα ή λυπηρό γεγονός και την λύπη του για τα χθεσινά επεισόδια στην Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι βλέπει όσους “μεταναστεύουν” από την Τουρκία στα κατεχόμενα ως αδέρφια. Όταν συζητούμε αυτό το θέμα στις συνομιλίες, συνέχισε, όπως και όσους ήρθαν από τη Βρετανία ή την Αμερική, «τους αδερφούς μας που ήρθαν από την Τουρκία, ως μετανάστες τους κάνουμε ‘υπηκόους’. Αυτοί που έρχονται από την Τουρκία είναι Τούρκοι και βρίσκονται με τους εδώ Τούρκους». Αυτό το θέμα, κατέληξε, πρέπει να το καταλάβει η διεθνής κοινότητα.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως η  τουρκική κυβέρνηση πρέπει να κάνει πιο πολλά βήματα και μεγαλύτερη προσπάθεια στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, «που πάει αργά».

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Κιλιτσντάρογλου έφερε ως παράδειγμα το ότι στους χθεσινούς εορτασμούς στα κατεχόμενα για την Πρωτομαγιά δεν σημειώθηκαν επεισόδια, λέγοντας ότι «θαυμάζουμε την δημοκρατία στην Κύπρο».

Στις χθεσινές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στα κατεχόμενα, είπε, πήρε μέρος και η αντιπροσωπεία του ΡΛΚ, επισημαίνοντας ότι στην Τουρκία οι εορτασμοί για την εργατική Πρωτομαγιά είχε πόνο και τραυματίες. «Ελπίζω οι δικοί μας να πάρουν μάθημα από εδώ».

Στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΡΛΚ εξέφρασε την άποψη ότι η διαπραγματευτική διαδικασία «πάει αργά» και η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να κάνει σε αυτό το θέμα περισσότερα βήματα και να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια.

Δεν θεωρεί, πρόσθεσε, σωστό η ε/κ πλευρά να μην παρακάθεται στις συνομιλίες λόγω των οικονομικών της δυσκολιών γιατί το Κυπριακό «πρέπει να συζητηθεί ανεξαρτήτως από τις οικονομικές κρίσεις και επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέσω μιας υγιούς διαδικασίας». Επιθυμούν, επίσης, είπε, την πιο ενεργό ανάμειξη των ΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με θέματα ενέργειας στην ατζέντα του ο Φώτης Φωτίου στο Ισραήλ


Ντάουνερ: Επιβαρυντική για τις διαπραγματεύσεις η κατάσταση της οικονομίας στην Κύπρο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρέσβειρα ΗΠΑ από Προεδρικό: Έχουμε ήδη εμπλακεί στην διαμεσολάβηση για εκτόνωση της κρίσης
  2. Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μητσοτάκη για εξελίξεις στην ΑΟΖ
  3. Ο ΠτΔ απαντά στους Τ/κ: Οι αποφάσεις για θαλάσσιες ζώνες θα αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα στην επανενωμένη Κύπρο
  4. Σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών αντί χωριστών συναντήσεων στο Προεδρικό αύριο Τετάρτη
  5. Παθολογικά τα αίτια θανάτου του μάγειρα στο κυπριακό πλοίο που μπήκε σε καραντίνα [vid, pic]
  6. Σε καραντίνα κυπριακό πλοίο: Πέθανε ο μάγειρας - Φόβοι για μεταδοτικό νόσημα [pics, vid]