What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

02.05.2013 | 20:01
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2013 | 08:31

Θέλει να φωτογραφίζει και να βιντεογραφεί διαδηλώσεις η Αστυνομία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού
-Ο Υπουργός ζήτησε να μελετηθούν οι νόμοι άλλων χωρών όπου ρυθμίζεται νομοθετικά το ζήτημα
-Περιμένουν και την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα

Το θέμα της φωτογράφισης και κινηματογράφησης συμμετεχόντων σε διαδηλώσεις τέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και στην οποία συμμετείχαν ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Ανδρέας Κρόκος, ο Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας,

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη σύσκεψη συζητήθηκε η τακτική που ακολουθείτο στο παρελθόν, η πρόθεση της Αστυνομίας για έκδοση σχετικής εγκυκλίου καθώς και η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα αναφορικά με τη διαχείριση του θέματος της φωτογράφισης/κινηματογράφησης διαδηλωτών.

Σκοπός της συζήτησης ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και η νομοθετική ρύθμιση του θέματος αυτού. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός ανέφερε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης είναι όπως επιδεικνύεται ο απαιτούμενος σεβασμός σε δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης καθώς και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Ζήτησε τόσο από το Γραφείο του Επιτρόπου όσο και από τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία να εξετάσουν το θέμα ούτως ώστε τα δικαιώματα αυτά να μην παραβιάζονται από ενέργειες της Αστυνομίας. 

«Η φωτογράφιση/κινηματογράφηση των παρευρισκομένων σε τέτοιες εκδηλώσεις δεν μπορεί να γίνεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο πέραν από απλώς και μόνο τη διερεύνηση της διάπραξης ποινικού αδικήματος κατά τον χρόνο που αυτό επιτελείται», υπογράμμισε ο κ Ιωνάς Νικολάου.

Η φωτογράφιση/κινηματογράφηση, διευκρίνισε o Υπουργός, να γίνεται μόνο κατά τη διάπραξη ποινικού αδικήματος, όχι προηγουμένως, και αφού έχει υπάρξει προειδοποίηση ότι αν διαπραχθούν αδικήματα ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί φωτογράφιση/κινηματογράφηση.

Δεν είναι επιτρεπτή, πρόσθεσε, η φωτογράφιση/κινηματογράφηση διαδηλωτών είτε λόγω «πιθανής διάπραξης αδικημάτων» είτε γιατί οι διαδηλωτές έχουν προηγούμενο παρελθόν ή για άλλους λόγους. 

Επιπλέον, είπε, το υλικό που προκύπτει θα χρησιμοποιείται μόνο για τον πιο πάνω σκοπό: Μέχρι απόδειξης αδικήματος ενώπιον του δικαστηρίου, και δεν μπορεί να φυλάσσεται για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις δε θα διασφαλιστεί και ο τρόπος χρήσης του υλικού και η καταστροφή του. 

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε ότι, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας και οποιασδήποτε ρύθμισης, κάποιοι, συμπεριλαμβανομένης της Αστυνομίας, ενεργούν κατά τρόπον που εκείνοι κρίνουν σκόπιμο, έστω και αν αυτός μπορεί να παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Είπε επίσης ότι ζήτησε να μελετηθούν οι νόμοι και άλλων χωρών όπου ρυθμίζεται νομοθετικά το ζήτημα και να υπάρξουν οι ασφαλιστικές δικλείδες εκείνες οι οποίες δεν θα επιτρέπουν την κατάχρησή τους. Αναμένεται απάντηση σε περίπου δύο μήνες καθότι πρόκειται για σημαντικό ζήτημα που χρήζει αρκετής μελέτης, πρόσθεσε. 

Η προσπάθεια, κατέληξε ο κ. Υπουργός, είναι να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα συνταγματικά δικαιώματα και να τερματίσουμε ενέργειες οι οποίες παραπέμπουν είτε σε «φακέλωμα» είτε σε προσπάθεια διαπίστωσης με ποιον τρόπο εκδηλώνει τις απόψεις του ο κάθε πολίτης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαράδεκτο: Σε κρεβάτι μετέτρεψε το περιπολικό αστυνομικός στη Πάφο

Είδηση-σκάνδαλο: Ο επιδειξίας αστυνομικός επέστρεψε στα καθήκοντα του (Βίντεο)

Μετά τις απειλές για τη ζωή του Πρόεδρου, η φρουρά του ενισχύθηκε με 7 αστυνομικούς

Έγινε και αυτό ! "Μαϊμού" αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε οδηγούς στη Πάφο

Πολίτης κατήγγειλε κακοποίηση του από αστυνομικούς

Αστυνομικοί προκάλεσαν ατύχημα – Περιπολικό παραβίασε κόκκινο σηματοδότη (video)

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προσγειώθηκαν με ένα κιλό κοκαΐνης στη Λάρνακα - Δύο συλλήψεις
  2. «Λαοθάλασσα» και επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - «Θράκη, Αιγαίο, Κύπρος είναι ελληνικά» [vid]
  3. Πάφος: Χειροπέδες σε 28χρονο για παράνομη κατοχή ναρκωτικών
  4. Απίστευτο ξύλο μεταξύ χούλιγκαν στη Ρωσία! [vid]
  5. Μαλλιά κουβάρια σε δημοτικό σχολείο! Δασκάλα βιντεοσκόπησε συνάδελφό της για να αποδείξει ότι είναι κλέφτρα
  6. Λευκωσία: Νεαρός παρενόχλησε σεξουαλικά ανήλικο – Η σύλληψη και η επίμαχη φωτογραφία