What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

03.05.2013 | 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2013 | 20:33

Κάνε τους κοιλιακούς σου...φέτες!

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Τώρα που πλησιάζουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο εντείνεται το ενδιαφέρον των ασκούμενων για το πώς θα εμφανιστούν οι κοιλιακοί τους. Δείτε, ποια είναι τα 10 βήματα για να αποκτήσετε και εσείς τους κοιλιακούς που πάντα ονειρευόσασταν! 

1: Πως μπορώ να σχηματίσω τους κοιλιακούς μυς και να είναι εμφανείς;
Ο σχηματισμός και το ‘καθάρισμα’ των κοιλιακών εξαρτάται από το ποσοστό λίπους που βρίσκεται πάνω και ενδιάμεσα από τους μυϊκές ίνες. Λιγότερα αποθέματα λίπους στην κοιλιακή περιφέρεια κάνει τους κοιλιακούς μύες να είναι πιο εμφανείς. Η ενδυνάμωση των μυών πρέπει να συνοδεύεται από την καύση του λίπους.

2: Χρειάζεται να κάνω αμέτρητες επαναλήψεις για να χάσω το λίπος στην κοιλιά;
Όχι. Η εκγύμναση ενός συγκεκριμένου σημείου δεν εξ’ υπακούει και περισσότερη καύση σ΄αυτό το σημείο. Ο μεταβολισμός καίει λίπος για παραγωγή ενέργειας από όπου υπάρχουν αποθέματα σ΄όλο το κορμί, όχι μόνο στο σημείο που γυμνάζουμε.

3:Πώς μπορώ να χάσω το λίπος που έχω στην κοιλιά;
Χρειάζεται δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και αερόβια άσκηση μέτριας έντασης.
Δίαιτα: Για την μείωση λίπους χρειάζεται να μειώσουμε την κατανάλωση λιπαρών ουσιών στην διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση υδατανθράκων ( όπως ρύζι, δημητριακά, πατάτες).

Άσκηση: Aερόβια άσκηση μέτριας έντασης βοηθά στην καύση των αποθεμάτων λίπους που έχουμε στο κορμί. Αερόβια άσκηση είναι η άσκηση στην οποία χρησιμοποιούνται μεγάλες μυϊκές μάζες και αυξάνει την καρδιακή συχνότητα, τον ρυθμό αναπνοής και την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 – 4 φορές την βδομάδα, για 30 – 40 λεπτά. Η ένταση πρέπει να είναι μέτρια (στο σημείο που αυξάνεται λίγο ο ρυθμός της αναπνοής) και όχι ψηλή σε σημείο που να προκύπτει κόπωση. Σε ψηλή ένταση γίνεται καύση γλυκογόνου, ενώ σε μέτρια γίνεται καύση λίπους.

4: Πώς να γυμνάσω τους κοιλιακούς μυς;
Τo έργο των κοιλιακών μυών, εκτός από την προστασία των οργάνων στην κοιλιακή χώρα, είναι και η κάμψη του κορμού για να μπορεί να έρχεται το στέρνο (στήθος) προς την λεκάνη. Κινήσεις που εκτελούν αυτό το έργο (στήθος προς λεκάνη ή αντίστροφα) γυμνάζουν τους κοιλιακούς μυς. Είναι βασικό να έχουμε την οσφυϊκή καμπή ( η καμπύλη στο χαμηλό μέρος του σπονδύλου) στην φυσιολογική της κλήση και όχι επίπεδη.

5: Πόσο χρόνο θα πάρει για να έχω αποτέλεσμα;
Το χρονικό διάστημα για την επίτευξη κάποιας εμφανούς διαφοράς εξαρτάται από την αρχική κατάσταση. Ως μέσος όρος να αναμένεται ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μέσα σε 2-3 μήνες. Αυτή είναι και η διάρκεια που χρειάζεται ένας μέσος μεταβολικός ρυθμός να αυξηθεί και αποδώσει σε ψηλότερο επίπεδο. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εκεί. Χρειάζεται διατήρηση του αποτελέσματος με ένα τακτικό πρόγραμμα εκγύμνασης.

6: Πόσο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους που θα πρέπει να έχουμε στο σώμα;
Το ιδανικό ποσοστό λίπους διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης, και την συχνότητα συμμετοχής σε άσκηση. Σε γενικές γραμμές, ο μέσος όρος για τους άνδρες για το ποσοστό λίπους πρέπει να είναι μεταξύ 14-20% και για τις γυναίκες πρέπει να είναι μεταξύ 20-25%. Η μέτρηση του ποσοστού λίπους γίνεται από εργοφυσιολόγους με την συνήθως με δερματοπτυχόμετρο σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος ή με την μέθοδο βιοηλεκτρικής αγωγιμότητας.

-Τι συστήνει ο ειδικός;
Οι σχηματισμένοι κοιλιακοί, ή το six-pack όπως συνηθίζεται να ονομάζεται στην γλώσσα του γυμναστηρίου είναι κάτι που μας βομβαρδίζουν συνεχώς τα περιοδικά και η τηλεόραση. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση, που έλαβαν μέρος 1500 άνδρες, έδειξε ότι οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για την εμφάνιση της κοιλιάς τους παρά για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος τους. Επίσης, έδειξε ότι οι άνδρες που ανησυχούν για την κοιλιά τους ήταν διπλάσιοι από αυτούς που ανησυχούν για το αν θα χάσουν τα μαλλιά τους.

Τις περισσότερες φορές που κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει τέλειους κοιλιακούς, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο λόγος είναι κυρίως η υποτίμηση της προσπάθειας και της δέσμευσης που χρειάζεται να καταβληθεί, και επίσης η άγνοια του σωστού τρόπου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χτίσε μυς με πρόγραμμα εξπρές

Πόσο επικίνδυνα είναι τα σοκολατένια Πασχαλινά αυγά;

Τι να φάμε μετά τη νηστεία του Πάσχα!   Διαδώστε αυτό το άρθρο