What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

03.05.2013 | 14:48
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2013 | 14:54

Δίχτυ προστασίας για θέματα ενέργειας Κύπρου- Ισραήλ –Διόρισαν κοινές τεχνικές επιτροπές

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Εβαλαν τη βάση για ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ, κυρίως στον τομέα της ασφάλειας, οι Υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών. Η εύρεση κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβάλλει νέα δεδομένα που μπορεί να αποβούν προς το συμφέρον της Κύπρου, καθώς όπως φαίνεται απλώνονται γέφυρες συνεργασίας και με άλλα γειτονικά κράτη.

Το ενεργειακό παιχνίδι, δημιουργεί νέους κανόνες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με την Κύπρο να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά την εξεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σαφώς παρέχει πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν σε μία γενικότερη πολιτική κλίμακα.

Τα πλεονεκτήματα αυτά, φαίνεται να έχει υπόψη τόσο η κυπριακή κυβέρνηση, όσο και το Ισραήλ, ο Υπουργός Άμυνας του οποίου, απηύθυνε πρόσκληση στον κύπριο ομόλογο του, Φώτη Φωτίου για επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ.
Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κύριος Φωτίου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Μοσέ Γιαλόν, με τον οποίο, όπως είπε, έθεσαν τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο Υπουργείων.

Γι αυτό το λόγο συγκροτήσαν τεχνικές επιτροπές για προώθηση όλων των θεμάτων που συζήτησαν , οι οποίες θα συναντηθούν για πρώτη φορά στις 28 Μαΐου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν θέματα που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, καθώς όπως υπέδειξε ο Υπουργός Άμυνας, «το Ισραήλ είναι μια γειτονική χώρα, με την οποία έχουμε κοινά θαλάσσια σύνορα, συνορεύουν οι ΑΟΖ μας και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη μια τέτοια συνεργασία».

Ο κύριος Φωτίου, δήλωσε βέβαιος ότι μέσα από το διάλογο με το Ισραήλ, θα μας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε σχέση με την ενέργεια, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συνεργασία μας με το Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα δεν αποτελεί απειλή για κανένα. Απεναντίας, έχει σαν πρώτο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους.

Δεν απέκλεισε μάλιστα την προοπτική παρόμοιες συνεργασίες να γίνουν και με άλλες γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα, το Λίβανο και την Αίγυπτο.

Κύπρος και Ισραήλ, αποφάσισαν ακόμη τη συνέχιση των κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης αλλά και διεύρυνσης των ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών, ώστε να εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με θέματα ενέργειας στην ατζέντα του ο Φώτης Φωτίου στο Ισραήλ

Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επίσκεψή του στο Ισραήλ  

Γ. Λακκοτρύπης: Τον Ιούνιο μπαίνει τρυπάνι στο Οικόπεδο 12 – Αγωνιά για την επιβεβαιωτική γεώτρηση

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Διακήρυξη της Λευκωσίας» στην 5η Τριμερή Κύπρου, Ελλάδος, Αιγύπτου και στο «βάθος»... τριπλή οριοθέτηση ΑΟΖ [vids, pics]
  2. «Λύγισε» ο Σεργουλόπουλος στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο»: Με το ζόρι κρατούσε τα δάκρυά του…
  3. Ελλάδα έχεις ταλέντο - Σεργουλόπουλος σε παίκτη: «Εδώ ήρθες να κάνεις λίγο το φλωράκι;»
  4. Φυσικό αέριο: Διαπραγματεύσεις για αγωγό από «Αφροδίτη» προς Αίγυπτο [vid]
  5. Αλ Σίσι: «Νέο πλαίσιο συνεργασίας με Κύπρο» [pics]
  6. Νικόλας Παπαδόπουλος: Σε τέλμα η ενεργειακή πολιτική