What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

03.05.2013 | 17:22
Τελευταία ενημέρωση: 03.05.2013 | 21:27

Αποκαλυπτικό: Πέντε χώρες κινδυνεύουν από τον Αύγουστο του 2013 να καταρρεύσουν οικονομικά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 -To δημοσίευμα φιλοξενείται στη Wall Street Journal από τον διάσημο οικονομολόγο Μάθιου Λιν
- Η Ιταλία κινδυνεύει από τον Μπερλουσκόνι που μπορεί να βγάλει από την πρίζα τον νέο πρωθυπουργό
- Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία μπορεί να προκαλέσει αδιέξοδο και πανικό στους επενδυτές
- Πώς η Σλοβενία μπορεί να μιμηθεί την Κύπρο και να συμπαρασύρει Ισπανία και Ιταλία

 πό φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστου θα αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής κόπωσης και κρίσης σε πέντε χώρες, σύμφωνα με άρθρο του οικονομολόγου του Ινστιτούτο Strategy Economics, Μάθιου Λιν για λογαριασμό της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τον εν λόγω οικονομολόγο, οι επενδυτές σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί μιας και κάθε μία από αυτές μπορεί να αποτελέσει η αφετηρία για μία νέα οικονομική κατάρρευση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι χώρες αυτές είναι η Τουρκία, η Γερμανία, η Σλοβενία, η Συρία και η Ιταλία.

Σχετικά με την Τουρκία, το δημοσίευμα αναφέρει πως με τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που διαθέτει αποτελεί μία σημαντική οικονομία τα τελευταία χρόνια και με στρατηγική θέση ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία. Ωστόσο, οι ρυθμοί αυτοί τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει και πέφτουν με τρομερή ταχύτητα, επηρεασμένοι από την βαθιά ύφεση που πλήττει την Ευρωζώνη. Μάλιστα, στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η ανάπτυξη μέσα στο τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε κατά 1,7% διπλάσιο ποσοστό από αυτό που προέβλεπαν. Ο οικονομολόγος μάλιστα Μάθου Λιν αναφέρει πως σε μία κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, οι αγορές θα συνθλιβούν.

Η δεύτερη χώρα που αναφέρεται το δημοσίευμα είναι η Σλοβενία. Όπως σημειώνεται η εισροή κεφαλαίων μετά την ένταξή της χώρας στη νομισματική ένωση προκάλεσε μία δανειακή φούσκα, με τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται να ξεπερνούν το 20%. Σε περίπτωση που η Σλοβενία αποδειχθεί μία ανάλογη περίπτωση με την Κύπρο με τους καταθέτες να αναγκάζονται να αποχωρήσουν, τότε αυτό θα έχει ντόμινο επιπτώσεων σε Ιταλία και Ισπανία! Μάλιστα, χαρακτηριστικά ο κ. Λιν αναφέρει πως εάν φύγουν οι καταθέτες από τη Σλοβενία όπως στην Κύπρο, τότε θα υπάρξει τραπεζική κρίση σε Ιταλία και Ισπανία και ολόκληρη η παγκόσμια αγορά θα βιώσει τον απόλυτο πανικό!

Η τρίτη χώρα που μπορεί να αποτελεί την ατμομηχανή της Ευρώπης, αλλά μπορεί να γίνει ευάλωτη στην κρίση είναι η Γερμανία. Όπως αναφέρεται στο άρθρο εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης στην ευρωζώνη η γερμανική οικονομία επιβραδύνει απότομα! Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις εκλογές που ίσως να μην έχουν ξεκάθαρο νικητή, αναμένεται να φοβίσουν τους επενδυτές που εάν νιώσουν ότι υπάρχει αδιέξοδο θα λειτουργήσουν σπασμωδικά!

Στην περίπτωση της Συρίας, ο οικονομολόγος σημειώνεται πως ο λαός πλήττεται από τον εμφύλιο και υπό αυτές τις συνθήκες και με την απουσία προοπτικής για εξομάλυνση της κατάστασης, η αγορά της χώρας θα συνεχίσει να βυθίζεται.

Τέλος, για την Ιταλία με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπήρξε ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές. Ωστόσο αν και στο άρθρο πλέκει το εγκώμιο τουι νέου πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οικονομολόγος μιλάει για τον Μπερλουσκόνι που αποτελεί αγκάθι, σημειώνοντας πως ο Καβαλιέρε ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει τον ιταλό πρωθυπουργό από την πρίζα.

Πηγή: newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Moody’s: Η Κύπρος παραμένει στο ρίσκο χρεοκοπίας και εξόδου από την ευρωζώνη

Μέρκελ: «Είμαι πολύ ικανοποιημένη για τη συμφωνία της Κύπρου»

Μ. Σαρρής: «Επώδυνη συμφωνία, αποφύγαμε όμως μια άτακτη χρεοκοπία.»
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σάλος στην Ιταλία και σφοδρή κριτική ΜΜΕ για την στάση της Ρώμης έναντι των τουρκικών προκλήσεων κατά Saipem
  2. Χρεοκοπία και εκκαθάριση για την τράπεζα ABLV στη Λετονία
  3. Μια θετική ανάγνωση της κρίσης στην ΑΟΖ - Ανάλυση μέλους του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου
  4. Saipem 12000: Ετοιμάζεται για το μεγάλο «addio» από την ΑΟΖ
  5. Ομόφωνη θέση των «27»: Να τερματιστεί η τουρκική παραβατικότητα στην ΑΟΖ – Στον «αέρα» η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας στη Βάρνα
  6. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018