What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

04.05.2013 | 08:07
Τελευταία ενημέρωση: 04.05.2013 | 08:16

Μεγάλο Σάββατο «Προσδοκώντας την Ανάσταση του κυρίου»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης περιμένουν οι πιστοί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι οποίοι αρχίζουν τις προετοιμασίες από το πρωί, καθώς ψάλλεται ο μεγάλος Εσπερινός και ακούγεται για πρώτη φορά το «Ανάστα ο Θεός, κρίναι την γην».

Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας του Μεγάλου Σαββάτου ο ιερέας θα πει το «Ανάστα ο Θεός», οι πιστοί θα κτυπήσουν τους σκάμνους και τα μαύρα ρούχα που καλύπτουν τις εικόνες, θα πέσουν.

Το σώμα του Χριστού έχει ταφεί, χωρίς όμως να γνωρίζει την φθορά, που γνωρίζουν όλοι οι νεκροί, καθώς παραμένει ενωμένο με την θεότητα, ενώ η ψυχή του βρίσκεται στην κόλαση, στο χώρο του θανάτου, όπου κηρύττει την μετάνοια.
Ο έσχατος εχθρός του ανθρώπου, ο θάνατος, νικιέται δια του θανάτου του Χριστού, και όλα κινούνται στην προσδοκία της Ανάστασης, της γνήσιας ελευθερίας.

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια που ακούγονται σ' έναν από τους ωραιότερους ύμνους, που ολοκληρώνουν την ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτου,: «Δεύτε ίδωμεν την ζωήν ημών εν τάφω κειμένην, ίνα τους εν τάφοις κειμένους ζωοποιήση. δεύτε σήμερον, τον εξ Ιούδα υπνούντα θεώμενοι, προφητικώς αυτώ εκβοήσωμεν. Αναπεσών κεκοίμησαι ως λέων. τις εγερεί σε, βασιλεύ; αλλ' ανάστηθι αυτεξουσίως, ο δους σεαυτόν υπέρ ημών εκουσίως. Κύριε, δόξα σοι».

Ο ύμνος αυτός αποτυπώνει το απόσπασμα της Παλαιάς Διαθήκης, που αναφέρεται στον Ιακώβ. Ο Χριστός κοιμάται σαν το λιοντάρι, έτοιμος να ξυπνήσει, να αναστηθεί, φέρνοντας στον κόσμο την ελπίδα, τη χαρά της νίκης, την συντριβή του θανάτου, να φέρει στην ιστορία το πιο σπουδαίο μήνυμα, που άλλο ανώτερο δεν υπάρχει: ότι πλέον είμαστε ελεύθεροι και από το θάνατο.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί γιορτάζουμε

1. Την Ταφή του Κυρίου «την θεόσωμον ταφήν» και

2. Την Κάθοδο Του στον Άδη «την εις άδου κάθοδον», όπου κήρυξε σε όλους τους νεκρούς.

Η ταφή έγινε τα απόγευμα της Μ. Παρασκευής. Όμως η Εκκλησία έκρινε ορθό να αφιερώσει ιδιαίτερη μέρα προς τιμήν και μελέτη του μυστηριώδους αυτού γεγονότος.

Το πρωί του Μεγ. Σαββάτου τελείται η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Έπειτα διαβάζονται οι Προφητείες για την Ανάσταση και ψέλνεται ο Ύμνος των Τριών Παίδων .

Μέχρι το βράδυ θα έχουν αλλάξει όλα τα πένθιμα καλύμματα του ναού, τα οποία θα στολιστούν με κόκκινα, αναστάσιμα. Στο μέσον του ναού, είναι στημένο το «μπαρδακί», με το προσκυνητάρι και με «μανάλια» για κεριά.

Ο Χριστός αναπαύεται στον τάφο σωματικά και κηρύττει στον Άδη τη Ζωή.

Θα αναστηθεί ως ο λέων, και θα τραβήξει μαζί Του όσους τον πίστεψαν, αλλά και όσους τον πιστεύουν, όσους τους αγγίζει το μήνυμα, το πρόσωπο, η κοινωνία μαζί Του.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όλα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και πέφτει παντού σκοτάδι. Στις 12 το βράδυ, ο ιερέας ψάλλει το "Δεύτε λάβετε φως" και βγαίνει με τη λαμπάδα του αναμμένη μέσα από την Ωραία Πύλη, δίνοντας φως στους εκκλησιαζόμενους.

Στη συνέχεια οι πιστοί βγαίνουν έξω από την εκκλησία, όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως και μόλις τελειώσει ψάλλει το "Χριστός Ανέστη..." Αμέσως μετά αρχίζουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί μεταφέρουν στο σπίτι τους το Αγιο Φως. Στην είσοδο του σπιτιού τους, κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεγάλη Πέμπτη: Σήμερον κρεμάται επί ξύλου

Μ. Τετάρτη: Ο Μυστικός Δείπνος και ο νιπτήρας

Ατυχήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μάθετε για να μην πάθετε

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Άγρια κόντρα ελληνικού ΥΠΕΞ - Εκκλησίας για τη «Μακεδονία»
  2. Προεδρικές Εκλογές - Χρίστου: «Δύο επιτελεία μάς προσέγγισαν για να μην κατέβουμε στις εκλογές»
  3. Έκλεψαν το παγκάρι από το εξωκλήσι της Αγίας Θέκλας
  4. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Ξεκαρδίστηκαν στα γέλια με τη on air γκάφα της! [vid]
  5. Ερντογάν: Τι γύρευε σε χριστιανική εκκλησία; [pics]
  6. Ανατροπή στο θρίλερ με το νεκρό ζευγάρι της Κεφαλονιάς – Η ιατροδικαστής λύνει το μεγάλο μυστήριο στην υπόθεση [pics, vids]