What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

05.05.2013 | 17:27
Τελευταία ενημέρωση: 06.05.2013 | 07:58

Ιεροσόλυμα: Τα βρήκαν στο θέμα ενέργειας Αναστασιάδης-Νετανιάχου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ.
-Νετανιάχου: Η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.
-Κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων.
 

Υποδεχόμενος στην Ιερουσαλήμ τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τον καλωσορίζει «σε πνεύμα συνεργασίας».

Οι δύο ηγέτες είχαν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας περίπου 20 λεπτών και στη συνέχεια, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες που διήρκησαν περίπου μία ώρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η επίσκεψη μου στο Ισραήλ αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ.

Εγκαινιάσαμε σήμερα ένα στρατηγικής σημασίας διάλογο που αποσκοπεί στην περαιτέρω σύσφιγξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, τόνισε.

Ακολούθως δήλωσε πως «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε όχι μόνο προτάσεις που οδηγούν στη χάραξη κοινών στρατηγικών επιλογών, αλλά ταυτόχρονα που υπηρετούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Στις συνομιλίες, ως ήταν αναμενόμενο, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία όσον αφορά τα θέματα ενέργειας. Μεταξύ άλλων επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για ανάπτυξη και εκμετάλλευση διασυνοριακών κοιτασμάτων. Επιπλέον συμφωνήσαμε την ενεργοποίηση αδρανών συμφωνιών και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης συμφωνιών που εκκρεμούν σε θέματα υγείας, έρευνας και ανάπτυξης, τεχνολογίας, πολιτισμού, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, σημείωσε.

Βεβαίως και αναπόφευκτα η συζήτηση μας, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, περιστράφηκε και στις ανησυχητικές τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, με έμφαση στο ζήτημα της Συρίας και τον κίνδυνο που ενέχει η ενδεχόμενη επέκταση και διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή. Υπήρξε κοινή πεποίθηση για την ανάγκη, είπε, όπως το Ιράν εμπλακεί σε ένα εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να συμμορφωθεί με τις διεθνείς του υποχρεώσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιπρόσθετα είπε πως «ακόμη, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για την παρούσα δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας επεξηγώντας του παράλληλα πως παραμένω δεσμευμένος στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου επέδειξε πλήρη κατανόηση και επανέλαβε τις παραδοσιακές θέσεις αρχών της χώρας του στο Κυπριακό, επαναβεβαιώνοντας ότι η εξέλιξη στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας δεν πρόκειται και το τονίζω αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, ανέφερε.

Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τα αποτελέσματα των σημερινών συνομιλιών μου με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Πέραν από τη νέα εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών αυτό που δημιουργεί τη νέα προοπτική είναι και οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονται και δημιουργούν τη βεβαιότητα αυτού που επιδιώκουμε, δηλαδή της εποικοδομητικής, της δημιουργικής και αποτελεσματικής συνεργασίας των δύο χωρών, κατέληξε, ευχαριστώντας «για ακόμη μια φορά για την άψογη συνεργασία, αλλά και κατανόηση των θέσεων της δικής μας πλευράς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέος "μήνας του μέλιτος" στις Κυπρο-ισραηλινές σχέσεις - Κασουλίδης και Λακκοτρύπης στο Ισραήλ

Τα είπαν τηλεφωνικώς Αναστασιάδης – Νετανιάχου για θέματα ενέργειας και περαιτέρω συνεργασίας

Επικοινωνία Αντώνη Σαμαρά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τραμπ – Νετανιάχου ακόμα ψάχνονται με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
  2. Το Κόμμα για τα Ζώα αποφάσισε να στηρίξει την υποψηφιότητα Αναστασιάδη
  3. Νετανιάχου: Σε λιγότερο από έναν χρόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
  4. Εισροή εκατομμυρίων από Ε.Ε. για Φ.Α. προς ηλεκτροδότηση και EastMed
  5. Financial Times: Τουρκία η μεγάλη χαμένη των ενεργειακών εξελίξεων της Μεσογείου
  6. «Απειλητικό» μήνυμα από κατεχόμενα: «Πολύ επικίνδυνα βήματα κάνει η ε/κ πλευρά»