What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

07.05.2013 | 11:07
Τελευταία ενημέρωση: 07.05.2013 | 22:31

Μ. Ζαχαριάδης: Το κούρεμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία τα επόμενα χρόνια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η Κύπρος πλήρωσε βαρύ τίμημα πριν υπογράψει τη δανειακή σύμβαση
-Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Κύπρο 
-Έξοδος από την κρίση σημαίνει έγκαιρη εφαρμογή του μνημονίου 

Δίσεκτα αναμένεται ότι θα είναι τα επόμενα χρόνια στην Κύπρο λόγω των οδυνηρών επιπτώσεων που θα έχει το κούρεμα των καταθέσεων στην οικονομία, αναφέρει σε δηλώσεις του στο Newsit.cy ο οικονομολόγος Μάριος Ζαχαριάδης. 

Η Κύπρος σε αντίθεση με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, πλήρωσε προκαταβολικά το μεγαλύτερο κόστος του προγράμματος, επισημαίνει και εξηγεί γιατί φέτος και του χρόνου θα είναι δύο πολύ δύσκολες χρονιές για τον τόπο.

«Οι καταστροφικές συνέπειες από το κούρεμα των καταθέσεων οι οποίες λειτούργησαν ως ντόμινο σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την αρχή, πριν ακόμη υπογραφεί το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση διαφοροποιεί την Κύπρο από τις υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται σε μνημονιακό πρόγραμμα με την τρόικα. Ακριβώς γιατί η Κύπρος πλήρωσε βαρύ τίμημα από την αρχή».

Τα μέτρα που θα ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο επώδυνα για τον κυπριακό λαό αναφέρει ο κ. Ζαχαριάδης.

Μάλιστα κάποια εξ’ αυτών όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται ότι θα έχουν θετικές επιδράσεις στην οικονομία, διευκρινίζει καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει αμέσως στην επίλυση αυτών των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Ο κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 23 οικονομολόγους, που απηύθυναν έκκληση την περασμένη εβδομάδα προς τα πολιτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, υπογραμμίζοντας ότι «εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ολίγων εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας».

«Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητο να γίνουν, διότι είναι καιρός να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο μια ομάδα εργαζομένων να δημιουργεί προβλήματα στην υπόλοιπη κοινωνία, λόγω των υπέρπρονομίων που απολαμβάνει».

«Άρα» προσθέτει «δεν αρκεί να λένε οι εργαζόμενοι στους ημικρατικούς οργανισμούς ότι θα πληρώσουν οι ίδιοι το ποσό που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να εισπράξει η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο κ. Ζαχαριάδης δεν διστάζει επίσης να επικρίνει και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ημικρατικών οργανισμών, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ισχυρές, εντούτοις όμως εκπροσωπούν μια μερίδα εργαζομένων με ειδικά συμφέροντα, τα οποία προκαλούν σωρεία προβλημάτων στο κοινωνικό σύνολο γι’ αυτό θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται.

Παράλληλα τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξει περαιτέρω την Κύπρο μέσα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ η Κύπρος θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η Κύπρος πρέπει να δείξει στους εταίρους της ότι έχει την πολιτική βούληση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς άσκοπες καθυστερήσει, καταλήγει.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εφιαλτικά σενάρια για βαθύτερο "κούρεμα" τον Ιούνιο

Στην τελική ευθεία η προσφυγή στο δικαστήριο καταθετών της Λαϊκής που διεκδικούν τις περιουσίες τους

O Πρόεδρος της Βουλής στο NewsIt: Γιατί προειδοποιεί ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον φοβερών κινδύνων (VIDEO)


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπ. Πετρελαίου: Συμφωνία με ΕΕ για αγωγό μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου θα υπογραφεί το 2018
  2. Τούρκος Υπουργός: Λάθος η μονομερής στάση της ΕΕ στην Α. Μεσόγειο
  3. Επέστρεψε ο τρόμος στην Ευρώπη! Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείριση στις Βρυξέλλες
  4. Τα Ίμια, η Κυπριακή ΑΟΖ και το «χαράτσι» του νεο-οθωμανισμού - Ανάλυση
  5. Τρεις κυπριακές παραλίες στις καλύτερες της Ευρώπης
  6. Θερίζει όλη την Ευρώπη η ιλαρά: Αύξηση 400% στα κρούσματα – Κραυγή των ειδικών για εμβολιασμό