What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

07.05.2013 | 18:25
Τελευταία ενημέρωση: 08.05.2013 | 06:20

Ντάισελμπλουμ: Οι Κυπριακές τράπεζες πληρώνουν τα ρίσκα που πήραν

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 -Κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής
-"Εάν φορτώναμε στο κράτος τη διάσωση, η Κύπρος δεν θα αποπλήρωνε ποτέ το χρέος"
-Επιβεβαιωσε οτι οι συζητήσεις για τις δύο κυπριακές τράπεζες, ξεκίνησαν με τη νέα κυβέρνηση

Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε το κυπριακό χρέος να παραμείνει βιώσιμο και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εξαιτίας των επενδυτικών κινδύνων που ανέλαβαν οι δύο κυπριακές τράπεζες», ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στις επικρίσεις Ευρωβουλευτών για τους χειρισμούς σε σχέση με τη διάσωση της Κύπρου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής για τα όσα μεσολάβησαν στη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο, αλλά και το περιεχόμενο των αποφάσεων του Εurogroup τον Μάρτιο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Κύπρου έχει οριστικοποιηθεί και αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης προσοχής, ενώ το χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία για επιστροφή της οικονομίας στο σωστό δρόμο. Πρόσθεσε ότι η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί εντός του Μαΐου, και πως τα επιτόκια θα είναι χαμηλά ώστε η Κύπρος να είναι σε θέση να αποπληρώσει.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, οι σοβαρές συζητήσεις για τις δύο κυπριακές τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) που είχαν ήδη σοβαρά προβλήματα, ξεκίνησαν με τη νέα κυβέρνηση, γιατί με την προηγούμενη δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπήρχε όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις την χαρακτήρισε πολύπλοκη και το πρόβλημα πολύ μεγάλο με λίγες επιλογές για το που θα μετακυλιστεί το βάρος της διάσωσης. Δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε το βάρος της διάσωσης στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, γιατί η χώρα δεν θα μπορούσε να το εξυπηρετήσει, ενώ δεν μπορούσαμε να το μεταφέρουμε ούτε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας γιατί δεν θα ήταν σωστό, είπε, προσθέτοντας ότι το περάσαμε στους μεγάλους καταθέτες και αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η βιωσιμότητα του χρέους, εάν φορτώναμε στο κράτος, η Κύπρος δεν θα αποπλήρωνε ποτέ το χρέος, ενώ με την επιλογή που έγινε η χώρα μπορεί τώρα να ανακάμψει, τόνισε.

Για τις τυχόν ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσεις και πως το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΚΤ.

Σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είπε ότι αρχικά ανησυχήσαμε, ωστόσο οι επιπτώσεις ήταν αμελητέες, βεβαίως υπάρχει αβεβαιότητα για το πως θα αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, αλλά αυτό το αντιμετωπίζουμε ήδη μέσω της προετοιμασίας της οδηγίας εκκαθάρισης τραπεζών και της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η απόφαση για την Κύπρο δεν θέτει εν αμφιβόλω τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.

Σημείωσε ωστόσο ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι εθνική υπόθεση κάθε χώρας και το αν όλες είναι σε θέση να εγγυηθούν αυτό είναι αμφίβολο. Γι αυτό προωθούμε την τραπεζική ενοποίηση, ώστε όλα αυτά τα θέματα να αντιμετωπίζονται σε προληπτική βάση μέσω της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου και πως αυτά θα μας οδηγήσουν εκτός κρίσης

Μέτρα για απασχόληση 8.000 ανέργων από το Υπουργείο Εργασίας

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Νετανιάχου επιβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΔΗΚΟ: Η θλιβερότητα του κ. Αναστασιάδη...εξαπάτησε τον λαό για να επιβληθεί το καταστροφικό «κούρεμα»
  2. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  3. Απόφαση-σταθμός: Δικαιώθηκε δημόσιος υπάλληλος για την προαγωγή συναδέλφου του
  4. Οι TOP αναζητήσεις των Κυπρίων στο Google για το 2017
  5. Εκστρατεία μέσω facebook για πληροφορίες περί αγνοουμένων
  6. Σοκ στα κατεχόμενα για απόφαση του ΕΔΑΔ