What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

09.05.2013 | 11:17
Τελευταία ενημέρωση: 09.05.2013 | 14:41

Ο Δημητριάδης απαιτεί σεβασμό της ανεξαρτησίας της ΚΤ: «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθώ»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Έδωσε στεγνά τον Σιαρλή ο Δημητριάδης – «Έστειλα επιστολή στο ΥΠΟΙΚ για τον ELA της Λαϊκής»
-Ο Διοικητής καυχήθηκε ότι η ΚΤ ανέλαβε τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας.
-Παρά τα κακά που επήλθαν από την αλόγιστη άντληση του ΕLA, o Πανίκος Δημητριάδης  υποστήριξε ότι διαδραμάτισε σταθεροποιητικό ρόλο

Η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί την καλή σχέση με την κυβέρνηση, με προϋποθέσεις όμως, αφού ο  Πανίκος Δημητριάδης, έθεσε τον όρο  η κυβέρνηση να σεβαστεί την ανεξαρτησία της ΚΤ, η οποία, όπως είπε αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της παραμονής της Κύπρου στο ευρώ ξεκαθάρισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά το πέρας διάσκεψης τύπου για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΚΤ, είπε ότι «από την πρώτη μέρα, δείξαμε τη διάθεση μας να συνεργαστούμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση και τη σημερινή», ζητώντας παράλληλα, όπως υπάρξει πλήρης σεβασμός της ανεξαρτησίας της ΚΤ».

Παράλληλα απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση εάν προτίθεται να παραιτηθεί λόγω των πιέσεων που δέχεται η απάντηση του, ήταν σαφής και κάθετη.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αφήσουμε το θέμα παραίτησης, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση» είπε.

Όσον αφορά την πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα , διευκρίνισε ότι η απόφαση της πώλησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε η πώληση έγινε ότι καλύτερο».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων είπε ότι, αυτά είναι απαραίτητα μέχρι να επανέλθει η εμπιστοσύνη των καταθετών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Δημητριάδης απέρριψε τις επικρίσεις που δέχθηκε για το δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας από τον ELA ύψους €9,5δις διευκρινίζοντας με έμφαση ότι εάν οδηγείτο σε κατάρρευση η Λαϊκή Τράπεζα τότε θα οδηγείτο σε πτώχευση ολόκληρη η κυπριακή οικονομία.

Απαντώντας σε άλλη  ερώτηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε το newsit.com.cy αρχές της εβδομάδας ότι δηλαδή εντός του Σαββατοκύριακου, θα είναι έτοιμος ο ισολογισμός της Τρ. Κύπρου, ένα σημαντικό βήμα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της νέας τράπεζας.

Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες ότι ο νέος προσωρινός Εκτελεστικός Διευθυντής της Τρ. Κύπρου, δεν αποκλείεται να έλθει από το εξωτερικό.

Όσον αφορά την πώληση χρυσού είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάτι νεότερο επί του θέματος, επανέλαβε ωστόσο ότι είναι αρμοδιότητα της ΚΤ την οποία θα εξετάσει σύντομα το θέμα.


"Έστειλα επιστολή στο ΥΠΟΙΚ για τον ELA"

Δεν επιχειρεί να αρνηθεί σε καμία περίπτωση ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, το γεγονός ότι ήταν εις γνώση του, η τακτική της άντλησης ρευστότητας από τη Λαϊκή Τράπεζα, παρά το ότι η τράπεζα κατέρρεε.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, ομολόγησε ότι αρκέστηκε στην αποστολή προειδοποιητικής επιστολής, προς το Υπουργείο Οικονομικών, όπως εξήγησε, με την οποία είχε υποδείξει γραπτώς, ότι ο ELA βρισκόταν ήδη σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα.

Δηλαδή ο Πανίκος Δημητριάδης, «έδωσε» ουσιαστικά τον τότε υπουργό της κυβέρνησης Χριστόφια, Βάσω Σιαρλή, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν ενήμερος για την κατάσταση.

Εντούτοις ακόμη και σήμερα ο Διοικητής της ΚΤ, υποστηρίζει ακόμη ότι ο ELA διαδραμάτισε (και συνεχίζει να διαδραματίζει) σταθεροποιητικό ρόλο, επιτρέποντας την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μνημόνιο.

Μάλιστα, ο Διοικητής απέδωσε τα εύσημα στο προσωπικό της Κεντρικής, γιατί πέτυχαν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup με εύτακτο τρόπο και σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και όπως υποστήριξε η Κεντρική Τράπεζα ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στον κρίσιμο ρόλο που ανέλαβε, για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και κατ’ επέκταση της κυπριακής οικονομίας.

Μονόδρομος η εφαρμογή του μνημονίου

Ο Πανίκος Δημητριάδης  εξέφρασε την άποψη ότι «παρά τις δυσκολίες που θα υπάρχουν, η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, ανεξαρτήτως των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεών τους, αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου η χώρα μας να επιστρέψει σε τροχιά διατήρησης της ανάπτυξης, με υγιή δημόσια οικονομικά και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ο κ. Δημητριάδης αναλύοντας τις προοπτικές για το 2013, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ανέφερε ότι παραμένουν δυσοίωνες και τόνισε ότι "παρά τις δύσκολες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκταση τους πολίτες, υπάρχει μια άλλη, πιο θετική όψη."

Το γεγονός ότι σήμερα η κυπριακή οικονομία βρίσκεται κάτω από την προστασία του Προγράμματος Στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ επίσημάνε ο κ. Δημητριάδης ότι "έχουν αποφευχθεί καταστροφικά σενάρια, όπως για παράδειγμα η κατάρρευση συστημικών τραπεζών και η άτακτη χρεωκοπία του κυπριακού κράτους, τα οποία αν πραγματοποιούνταν θα οδηγούσαν σε ανυπολόγιστες αρνητικές επιπτώσεις.

 Συγκεκριμένα, αποφύγαμε την εκκαθάριση (liquidation) των επηρεαζόμενων τραπεζών, μια ενέργεια που θα έπληττε όχι μόνον το σύνολο των καταθέσεων αλλά και τους δανειολήπτες, οι οποίοι θα εξαναγκάζονταν σε άμεση εξόφληση όλων τους των δανείων. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις που θα δημιουργούνταν για την πραγματική οικονομία από την υλοποίηση τέτοιων σεναρίων."

Και συμπλήρωσε "σίγουρα, αυτό που έγινε ήταν πολύ επώδυνο για πολλούς καταθέτες, ιδιαίτερα αυτούς που δεν είχαν δάνεια, αφού τα δάνεια συμψηφίστηκαν ή θα συμψηφιστούν. Το 96%, όμως, των καταθετών δεν έχει επηρεαστεί.

Στην Τράπεζα Κύπρου, όπου έχει ήδη γίνει η μετατροπή του 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές, το 70% της αξίας των καταθέσεων που επηρεάσθηκαν αφορούσε κάτοικους εξωτερικού, αφήνοντας έτσι τα κυπριακά νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανεπηρέαστα σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι, ίσως, αναμενόταν."

Επιπρόσθετα, ο Διοικητής, υποστήριξε ότι  η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού μας συστήματος, δεν επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές με ένα δυσβάστακτο δημόσιο χρέος, επισημαίνοντας μέσω αυτής, θα αποφευχθούν επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας στο μέλλον.

"Επανερχόμενος στην κυπριακή οικονομία, ανέφερε ότι ο πληθωρισμός, με βάση τον εγχώριο δείκτη τιμών καταναλωτή, κατέγραψε σημαντική επιβράδυνση το 2012 στο 2,4%, από το 3,3% το 2011, αντανακλώντας τον αρνητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης και ιδιαίτερα τις υποτονικές συνθήκες κυρίως στο λιανικό εμπόριο."

Συνεχίζοντας την ανάλυση των οικονομικών δεδομένων με αριθμούς, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι "η οικονομική δραστηριότητα κατά το 2012 κατέγραψε σοβαρή συρρίκνωση της τάξεως του 2,4%, κυρίως λόγω της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

Από την πλευρά της προσφοράς, η μείωση αυτή του ΑΕΠ αντικατοπτρίστηκε πρωτίστως στη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο και τη μεταποίηση, την ίδια στιγμή που και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες άρχισαν να καταγράφουν ισχνή μεγέθυνση." 

"Η αύξηση της ανεργίας και η απαιτούμενη δημοσιονομική εξυγίανση, που επηρέασαν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα, καθώς και η εντεινόμενη αβεβαιότητα ως προς τη σύναψη προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου κατά τη διάρκεια του υπό ανασκόπηση έτους, επίσης, επέφεραν βαρύ πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα."

"Η συνακόλουθη με τις προαναφερθείσες εξελίξεις αύξηση της ανεργίας σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, εκτινασσόμενη από το 8,9% το τέταρτο τρίμηνο του 2011 στο 12,7% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 βάσει της έρευνας εργατικού δυναμικού, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο δραματικές πτυχές της κρίσης που διέρχεται η κυπριακή οικονομία" παραδέχθηκε ο Πανίκος Δημητριάδης.

Μετά το πέρας της διάσκεψης τύπου, ο Διοικητής κατευθύνθηκε στο Προεδρικό, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ρεπορτάζ: Ονούφριος Σωκράτους
                    Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Διοικητής της Κ.Τ παραπλάνησε τη Βουλή; Αποφασίστηκε έρευνα εναντίον του

Στο κόκκινο οι σχέσεις Πανίκου Δημητριάδη και κυβέρνησης
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συνελήφθη γνωστός δισεκατομμυριούχος
  2. Δήμος Λάρνακας: Συνολικά 110 οικογένειες θα λάβουν πακέτο για τις γιορτές από το Κοινωνικό Παντοπωλείο
  3. Καμμένος: «Δεν φοβόμαστε τίποτα σε Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο»
  4. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  5. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  6. Οι TOP αναζητήσεις των Κυπρίων στο Google για το 2017