What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

17.05.2013 | 12:22
Τελευταία ενημέρωση: 17.05.2013 | 12:30

Έξαλλος ο Γ. Ομήρου « Δεν έπραξε τίποτα ο Πρόεδρος για να αποφευχθεί η κατάθεση του εγγράφου των Η.Ε»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πολιτικός αναβρασμός επικρατεί μετά την γνωστοποίηση, ότι τα Ηνωμένα Έθνη επέδωσαν στην κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή πλευρά, το «τοξικό» έγγραφο με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις που καταγράφηκαν στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, κατά την προηγούμενη πενταετία. Ο Πρόεδρος της Βουλής, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αποδοχή του εγγράφου, κατηγορώντας τον ότι δεν ανταποκρίθηκε στην προεκλογική του δέσμευση.

Τα έβαλε με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος του Κ.Σ ΕΔΕΚ, για την αποδοχή του εγγράφου, που ετοίμασε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Ο Γιαννάκης Ομήρου, υποδεικνύοντας τον ορατό κίνδυνο να θεωρηθούν ως κεκτημένο για την Τουρκική πλευρά οι γνωστές υποχωρήσεις και γενναιόδωρες προσφορές, εκτιμά ότι ο στόχος αυτός, τελικά δεν αποφεύχθηκε.

Ο κύριος Ομήρου έκρινε, ότι η αρχή πως «τίποτα δεν θεωρείται ως συμφωνηθέν εκτός αν συμφωνηθούν όλα» είναι μεν καλόηχη, ωστόσο δεν έχει μεγάλη σχέση με την πολιτική και διπλωματική πρακτική.

Προειδοποίησε ότι η χθεσινή αποκάλυψη, ότι το έγγραφο συγκλίσεων ήδη επιδόθηκε από τον Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Ντερβίς Έρογλου, οριστικοποιεί τον κίνδυνο οι υποχωρήσεις της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς να διεκδικηθούν από την τουρκική πλευρά ως οριστικές.
Ο Γιαννάκης Ομήρου, υπενθύμισε, τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των απ’ ευθείας διαπραγματεύσεων και τον κατηγόρησε ότι τίποτα δεν έπραξε για να αποφευχθεί είτε η κατάθεση του εγγράφου συγκλίσεων, είτε για να αποσυρθούν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά αυτές οι υποχωρήσεις.

«Είναι προφανές ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ, προεξάρχοντος τον Α. Ντάουνερ, είναι να συνεχιστούν οι απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο συγκλίσεων, το οποίο θα θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία» εκτιμά ο κύριος Ομήρου.

Παράλληλα διερωτήθηκε για το κατά πόσον, θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτα, εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής διαπραγματευτική βάση, ή, αν η κυβέρνηση θα αποδεχθεί, ως ενδιάμεση συμφωνία το έγγραφο συγκλίσεων;

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να προχωρήσει στη διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού, με βάση το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και με επίσημη κατάθεση στο Γ.Γ. του ΟΗΕ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Ευρωπαϊκά Συλλογικά Θεσμικά Όργανα, τους Αρχηγούς Κρατών της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ζήτησε, μεταξύ άλλων απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο, παραμονή 50.000 εποίκων, των προτάσεων για το περιουσιακό και της παραχώρησης των 4 ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και ταυτόχρονα την διατύπωση μίας σαφούς και κατηγορηματικής δήλωσης, ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, δεν αποδέχεται το έγγραφο των συγκλίσεων ως ενδιάμεση η οποιασδήποτε μορφής συμφωνία για συνέχιση των συνομιλιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτό είναι το καυτό έγγραφο των Η.Ε με τις συγκλίσεις της περασμένης πενταετίας


70 Σελίδες έγγραφο φωτιά για το κυπριακό και τις συγκλίσεις από το 2008 μέχρι το 2012

Πιέζει για επανέναρξη των συνομιλιών ο Ντάουνερ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τσίπρας: Η κατάσταση ασφαλείας στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ επιτάσσει την επίλυση του Κυπριακού
  2. Σουλτς: Ναι σε διαπραγματεύσεις για σχηματισμό γερμανικής Κυβέρνησης με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
  3. Γιλντιρίμ: Και το Κυπριακό στην ατζέντα με τον Τζόνσον
  4. Παραδοχές Κοτζιά: «Πέραν του Ερντογάν ουδείς μπορεί να λύσει το Κυπριακό»
  5. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»