What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

22.05.2013 | 12:30
Τελευταία ενημέρωση: 22.05.2013 | 13:53

«Πυροβολεί» Σταυράκη ο Φαίδων Καλοζώης στην Ερευντική Επιτροπή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Δεν λάμβανε υπόψη τα προειδοποιητικά σημειώματά του για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας
-Παρενέβαινε στην προσπάθειά του για διαχείριση του δημόσιου χρέους, αγνοώντας ακόμη και την ΕΚΤ
-Αιχμές και κατά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων εξυγίανσης

Η κατάθεση του κ. Καλοζώη ξεκίνησε μετά το νενομισμένο όρκο.

Οταν είχε αναλάβει καθήκοντα, είπε ότι η διαχείριση του δημόσιου χρέους ασκείτο από την Κεντρική Τράπεζα ενώ τις αποφάσεις ελάμβανε ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών.

Ακολούθως είπε ότι από τον Αύγουστο του 2010 ανάλεβε τη διαχείριση του δημόσιου χρέους το Υπουργείο Οικονομικών και ότι μετά τη μεταφορά, δεν υπήρχε καμία εμπλοκή στην ΚΤ.

Οι όροι εντολής του, ήταν η κάλυψη δημόσιου χρέους σε αποδεκτά επίπεδα κινδύνων και η εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης του κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για δύο επιστολές που απέστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, είπε ότι αναφέρεται σε ένα δάνειο αγοράς μεσοπρόθεσμης διάρκειας, τον Νοέμβριο του 2010, την περίοδο εκείνη που η Κύπρος υποβαθμίστηκε απο τον οίκο αξιολόγησης S&P, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το επιτόκιο για την Κύπρο στη διεθνή αγορά, έτσι το ΥΠΟΙΚ αναγκάστηκε να στραφεί στην κυπριακή αγορά.

Ειχαμε πάει με εισηγήσεις στον ΥΠΟΙΚ Χαρίλαο Σταυράκη για μεσοπρόθεσμο δανεισμό και τότε ήρθαν σε ρήξη με τον κ. Σταυράκη, διότι τους είπε να μην ασχολούνται με το δανεισμό αφού είναι δική του υπόθεση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ.Πική, είπε ότι είναι διεθνώς αποδεδειγμένο, οτι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η διαχείριση του δημόσιο χρέους, για να εξυπηρετείται η δημοσιονομική πολιτική η οποία πρέπει να γίνεται με τη μειώση στις δημόσιες δαπάνες, ή την αυξήση των φορολογιών.

Όσον αφορά το αίτημά του για παραίτηση απο το πόστο του, λόγω της ρήξης που είχε επέλθει με τον κ. Σταυράκη, είπε ότι ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ τον διαβεβαίωσε ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις του και να παραμείνει στη θέση του.

Μετά τη σύντομη διακοπή της συνεδρίας, ο κ. Καλοζώης κατέθεσε  ενώπιον της Επιτροπής δύο έγγραφα / σημειώματα για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, για τον Ιούλιο του 2011 και Αύγουστο του 2011, τα οποία αποτελούν τεκμήρια για την Ερευνητική Επιτροπή.

Είπε ότι τον Μάιο του 2011, του είχε δώσει άδεια ο ΥΠΟΙΚ να διερευνήσει το ενδεχόμενο δανείου από τις διεθνείς αγορές.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον για εκ νέου δανεισμό της Κύπρου.

Ακολούθως μετά τη  νέα υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch στις 31/5/2011, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές.

Για πρώτη φορά τέθηκε θέμα στάσης πληρωμών και έγινε σκέψη, στις 25/7/2011, για προσφυγή στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

Στις 5 Αυγούστου όταν είχε αναλάβει το ΥΠΟΙΚ ο Κίκης Καζαμίας, διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος είχε εικόνα χρεοκοπημένου κράτους, ενώ οι ανάγκες ήταν επειγουσες, γι αυτό αποφασίστηκε να καταφύγει το ΥΠΟΙΚ σε διμερή δανεισμό από την εσωτερική αγορά, επειδή δεν θα προλάβαιναν να καταφύγουν στον ΕΜΣ.

Μέχρι τότε είπε ο κ. Καλοζώης δεν είχε γίνει καμία διαβούλευση με τον ΕΜΣ, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η Κύπρος αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, διότι οι αγορές προχώρησαν σε μια απόφαση πανικού, αρνούμενες να έχουν όποιαδήποτε σχέση με εμάς από τις 31/5/2011, έτσι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς πλέον δεν μπορούσαμε να δανειστούμε  ούτε ένα σεντ.

Σε ερώτηση του κ. Πική εάν ο ΥΠΟΙΚ έλαβε υπόψη το σημειώμα που του απέστειλε για έγκαιρη προσφυγή στον ΕΜΣ, θα αποφεύγονταν οι σημερινές εξελίξεις, είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει από τον Ιούνιο του 2011 τις εξελίξεις.

Σε ερώτηση για το έλλειμα το οποίο το 2010 ανήλθε στο 5,3% του ΑΕΠ, το 2011 στο 6,4% και το 2012 στο 5,2% από πλεόνασμα της τάξης του 3,4% το 2007,όταν ανέλαβε την προεδρία ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων εξυγίανσης.

Όσον αφορά το κούρεμα των καταθέσεων είπε ότι δεν αφορά το τμήμα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, διότι δεν υπήρξε άμεση επίπτωση σε αυτό, γι' αυτο δεν ζητήθηκε και η άποψή τους.

Χαρακτήρισε ακολούθως ανορθόδοξο ένας κράτος να δανείζεται με βραχυπρόθεσμο δανεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει ο δείκτης δανεισμού από 19% στο 46% το 2011.

Σε αυτή την κατηγορία είναι τα Ταμεία Συντάξεως, διότι δεν είναι πιστωτικοί οργανισμοί, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο ΥΠΟΙΚ Χαρίλαος Σταυράκης, έκανε υπεροσιόδοξες προβλέψεις κάθετα αντίθετα με αυτές της δική του υπηρεσίας.

Όσον αφορα την εκτόξευση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανερχόταν το 2008 στο 48,9% του ΑΕΠ,  το 2009 στο 58,5%, το 2010 στο 61,5%, το 2011 στο 71,1% και το 2012 στο 85,8%, ο κύριος Καλοζώης, ανέφερε ότι υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες, αλλά θα έπρεπε να μειωθούν και τα δημοσιονομικά γεγονός που επεσήμαναν αρκετές φορές στον τότε ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Καλοζώης κατάθεσε έγγραφο ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής,της ΕΚΤ ημερομηνίας 14/5/2010, στο οποίο επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση, πρέπει να μεριμνήσει ώστε να μην υπάρχει διασύνδεση της διαχείρισης του δημόσιου χρέους με τα δημοσιονομικά.

Το έγγραφο της ΕΚΤ, είχε σταλεί στο πλαίσιο της ανάληψης,  την περίοδο εκείνη της διαχείρισης του δημόσιου χρέους,  από τη διεύθυνση διαχείρισης του ΥΠΟΙΚ, την οποία είχε μέχρι τότε η Κ.Τ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τράπεζα Κύπρου και εργοδοτικές οργανώσεις συναντούν σήμερα οι Τροικανοί

Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες - Φοροδιαφυγή και ενέργεια στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ήρθαν εμπειρογνώμονες στην Κύπρο με εισηγήσεις «μαχαίρι» για το δημόσιο τομέα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  2. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  3. Αθώοι και οι «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς - Ενοχή Ηλιάδη για παραπληροφόρηση [vid]
  4. Γεμίσαμε λεοντόψαρα! Ειδική έρευνα για το αν κινδυνεύουν οι κυπριακές θάλασσες
  5. Δημήτρης Αλεξάνδρου: Απίστευτες αποκαλύψεις για Μαυρίδη - Αναδιώτη! [vid]
  6. Στο «Ζήνων» η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου