What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

22.05.2013 | 20:35
Τελευταία ενημέρωση: 23.05.2013 | 06:12

Ικανοποιημένος για την θετική ανταπόκριση που βρήκε στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Στη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σειρά διμερών επαφών με άλλους ηγέτες, μεταξύ άλλων τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τους Πρωθυπουργούς Φινλανδίας και Ολλανδίας, στους οποίους ανέπτυξε τις πάνω θέσεις. Τα θέματα αυτά συζήτησε εκτενώς, επίσης, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, κατέληξε.

Την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση που είχε στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το αίτημα που παρουσίασε για στήριξη της Κύπρου, ώστε να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Από τις σημερινές μου επαφές διαφαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν πως η Κύπρος χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή αντιλαμβάνονται πως τυχόν αποτυχία της σκληρής απόφασης που λήφθηκε για τη χώρα μας, θα αποτελούσε ουσιαστικά μια αποτυχία της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Πριν και κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως είπε, είχε αριθμό σημαντικών διμερών επαφών. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, «ο οποίος αντίκρισε θετικά το αίτημά μας για αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο, μέσα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Κατά τη συνάντηση τους, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «σημείωσα ότι δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, απαιτείται μεγαλύτερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και ζήτησα τη βοήθεια του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου προς αυτή την κατεύθυνση». Θετικός ήταν σύμφωνα με πληροφορίες και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, με τον οποίο συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο της Συνόδου.

Ακολούθως, συνέχισε, «συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς, τον οποίο ενημέρωσα για την προσπάθειά μας για εξασφάλιση επιπλέον πόρων από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σουλτς όχι μόνο στήριξε το αίτημά μας πλήρως, αλλά κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της Κύπρου, ζητώντας όπως όλοι συμβάλουν και εργαστούν προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματός μας.

«Εκφράζοντας τις ευχαριστίες μου ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον κ. Σουλτς επεσήμανα παράλληλα ότι η Κύπρος πρέπει να τύχει της ίδιας αντιμετώπισης ως προς την συγχρηματοδότηση όπως έτυχαν άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στη συζήτηση στη Σύνοδο για τα θέματα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. «Τόνισα ότι ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση, και όπως διαφάνηκε από την όλη συζήτηση, η ηγεσία της ΕΕ εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας και υπόλοιπής Ευρώπης», είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επιπλέον ότι η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης. Τέλος, υπογράμμισε τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας της Ενέργειας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και ταυτόχρονα στην προώθηση της ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη συζήτηση των θεμάτων φορολογίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμησης της απάτης και της φοροδιαφυγής. Δραττόμενος της ευκαιρίας, και επειδή τελευταία η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων για δήθεν ξέπλυμα παράνομου χρήματος, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος τόσο στο θεσμικό πλαίσιο κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος όσο και στην εφαρμογή από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Τόνισα ότι παρόλο που η Κύπρος είχε αξιολογηθεί θετικά στον τομέα αυτό, κατόπιν αιτήματος των εταίρων μας, δεχτήκαμε μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων δέουσας επιμέλειας των τραπεζών και με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώσαμε ότι η γενική εικόνα που προκύπτει για τη χώρα μας μετά τις αξιολογήσεις αυτές, δεν δικαιολογεί καθόλου τη δυσφήμηση που κάποιοι επιχείρησαν σε βάρος της Κύπρου το τελευταίο διάστημα», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του κ. Van Rompuy στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για την ετοιμότητα της Κύπρου να ξεκινήσει ο διάλογος για επίλυση του Κυπριακού αφού προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία, και αφού μας δοθεί κάποιος χρόνος ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κατεπείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την τρέχουσα δύσκολη οικονομική κατάσταση, τονίζοντας επίσης ότι μέγιστη σημασία για την επιτυχία μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό θα συμβάλουν μέτρα καλής θέλησης, όπως η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και άλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φ. Φωτίου: Η συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ δεν αποτελεί απειλή για κανένα – Στόχος μας η ειρήνη και η ασφάλεια

Υψίστης σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επίσκεψή του στο Ισραήλ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ισχυρός πολιτικός σύμμαχος μας το Ισραήλ

Ιεροσόλυμα: Τα βρήκαν στο θέμα ενέργειας Αναστασιάδης-Νετανιάχου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο