What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

25.05.2013 | 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 25.05.2013 | 13:27

Λ. Χατζηκωστής: Οι τραπεζίτες τζόγαραν με μεγάλο ρίσκο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-«Οι διοικήσεις των τραπεζών να παραδώσουν τα bonus τους»
-«Κυβέρνηση και τραπεζίτες μας αγνοούσαν επί 4 χρόνια»
-Απαραίτητος ο διορισμός CEO στην Τρ. Κύπρου

Δριμεία επίθεση κατά των διοικήσεων των τραπεζών, ότι τζόγαραν με μεγάλο ρίσκο, εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος των τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΚ) Λοΐζος Χατζηκωστής.

Λέγοντας αυτά κάλεσε τις διοικήσεις των τραπεζών, να ζητήσουν την επιστροφή των παχουλών bonus αφού τα πήραν στηριζόμενοι σε πλασματικά αποτελέσματα και κέρδη που στο τέλος αποδείχτηκαν ότι είναι ζημιές.

Στην ομιλία στο 45ο συνέδριο της ΕΤΥΚ ο κ. Χατζηκωστής, τόνισε ότι αν και προειδοποιούσαν εδώ και τέσσερα χρόνια, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα κυβέρνηση και τραπεζίτες, δεν ελάμβαναν υπόψη τα μηνύματα τους.

Ο κ. Χατζηκωστής ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι της οργάνωσης, πάνω από 20 χρόνια, χαιρέτησε την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να διορίσει Διερευνητική Επιτροπή εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καταδείξει τα λάθη και τις ευθύνες ενώ ευχήθηκε να υπάρχουν περιθώρια θεραπείας.

Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει και ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, στα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

«Από την πρώτη στιγμή με δημόσιες δηλώσεις του ο κ. Ομήρου, εξέφρασε την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση του και μάλιστα ανέλαβε και πρωτοβουλίες που να διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων αλλά και τα Ταμεία Προνοίας τους».

Παράλληλα εξέφρασε την ετοιμότητα των τραπεζοϋπαλλήλων να προχωρήσουν σε μειώσεις περαιτέρω μειώσεις των μισθών τους.

«Είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε σε μειώσεις οι οποίες κάλλιστα μπορούν να ενισχύσουν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πάντοτε όμως ζητούμε και απαιτούμε την ύπαρξη αξιοκρατίας και δικαιοσύνης και η ίδια η διοίκηση πρέπει να κρατηθεί μακριά από τα προσωπικά συμφέροντα και φιλοδοξίες» υπέδειξε.

Αναφερόμενος στα γεγονότα που αφορούν την Λαϊκή τράπεζα, υπενθύμισε ότι «το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που διόρισε η κυβέρνηση, μας αγνοούσε με επιδεικτικό τρόπο με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχείρησης της Τράπεζας, να τους κινήσει αγωγή για ποινικές ευθύνες και ενώ θεωρείτο βέβαιη η επιτυχία της αγωγής για λόγους δημοσίου συμφέροντος ο Γενικός Εισαγγελέας την απέσυρε».

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται στο διορισμό του νέου εκτελεστικού διευθυντή της Τρ. Κύπρου τόνισε ότι «σήμερα πρέπει να βοηθηθεί η Τρ. Κύπρου να ορθοποδήσει, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να κινείται άμεσα και αποτελεσματικά και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να διορίσει το νέο εκτελεστικό διευθυντή της τράπεζας».

Στο θέμα της πρότασης του Υπουργού Οικονομικών για διασφάλιση των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων των τραπεζών ο κ. Χατζηκωστής, τόνισε ότι «αν και η πρόταση χρειάζεται μερικές διευκρινίσεις το γενικό περιεχόμενο της είναι το ίδιο με την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών προς τις συνδικαλιστικές Οργανώσεις όπως παρουσιάσθηκε πριν ένα περίπου μήνα κα έχει απορριφθεί».

Πρόσθεσε εντούτοις ότι πρόταση είναι υπό διαπραγμάτευση.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αθώοι και οι «5» της Τρ. Κύπρου για χειραγώγηση της αγοράς - Ενοχή Ηλιάδη για παραπληροφόρηση [vid]
  2. Αντιδράσεις και απαντήσεις για τα συμβόλαια καταναγκασμού ηθοποιών του ΘΟΚ να περιοδεύουν στα κατεχόμενα [vid]
  3. Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου, Ελλάδος και Αιγύπτου - Αποφάσεις για κοινά στρατιωτικά γυμνάσια [vid]
  4. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  5. ΕΤΥΚ: Στάση εργασίας και πορεία προς το Προεδρικό για τα κουρεμένα Ταμεία Προνοίας
  6. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton