What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

25.05.2013 | 14:07
Τελευταία ενημέρωση: 25.05.2013 | 14:19

Νίκος Αναστασιάδης: «Βαρύτατες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-«Παραλάβαμε ένα κράτος χρεοκοπημένο»
-«Υποθηκεύτηκε το μέλλον της Κύπρου»
-«Η εκμετάλλευση φυσικού αερίου θα ενισχύσει την κυπριακή οικονομία»

Οι λανθασμένοι χειρισμοί της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν την Κύπρο, ένα βήμα πριν την καταστροφή, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ευθύνες είναι βαρύτατες.

Σε ομιλία του στο 45ο συνέδριο της ΕΤΥΚ, την οποία ανέγνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπογραμμίζει ότι «παραλάβαμε ένα κράτος χρεοκοπημένο και βρεθήκαμε μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας μας».

«Υποθηκεύτηκε το μέλλον της Κύπρου» είπε και σημείωσε ότι «μια τράπεζα απορρόφησε όσα ακριβώς προνοεί και η δανειακή σύμβαση των €10 δις που παραχωρήθηκε προς το κράτος με αντίτιμο μια σειρά μέτρων επώδυνων για όλους ανεξαίρετα και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους».

Ειδικότερα για την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «επιδεινώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη συμφωνία που επετεύχθη για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και του προγράμματος διάσωσης, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του κράτους».

Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών χειρισμών στη συνεδρία του Eurogroup υπογράμμισε ότι «με τη συμφωνία ξεπεράσαμε τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας, που θα συνεπαγόταν την άμεση απόλυση όλων, ανεξαιρέτως, των εργαζομένων στην τράπεζα και διασφαλίσαμε τουλάχιστον μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, την Τράπεζα Κύπρου. Είναι πια στο χέρι όλων μας, πρώτιστα της Κυβέρνησης, αλλά και εσάς, να διαχειριστούμε την κατάσταση και να σταθούμε ξανά στα πόδια μας».

Η αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, όπως αποφασίστηκε προκαλεί, δυστυχώς, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Επιπρόσθετα, το συνεχιζόμενο αρνητικό εξωτερικό περιβάλλον, η αναγκαία διόρθωση των δημοσιονομικών ανισοσκελιών, αποτελούν χωρίς αμφιβολία παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ήδη, στην πραγματική οικονομία, η συνολική δραστηριότητα παρουσιάζεται σημαντικά υποτονική για μια σειρά από λόγους, με κυρίαρχο την περιορισμένη ρευστότητα. Για αυτό και η εμμονή μας, το συντομότερο δυνατόν, να γίνει κατορθωτή η έξοδος της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστασιάδης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις προοπτικές που έχει οικονομία από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ.

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Κύπρος, μέσω των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και μέσω άμεσων εσόδων που θα αρχίσουν να προκύπτουν από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, γεγονός που δεν έχει ληφθεί υπόψη από την Τρόικα».

Απευθυνόμενος προς τους τραπεζοϋπαλλήλους, ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να κάνουμε όλοι θυσίες, αφού η οικονομική μας κατάσταση, όπως εξελίχθηκε με το βίαιο αυτό τρόπο, θα υποχρεώσει όλους μας να επιμεριστούμε το βάρος για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποκατάσταση των δημοσιονομικών μας μεγεθών».

Διαβεβαίωσε εντούτοις ότι «όλα αυτά θα γίνουν με υπευθυνότητα, μακριά από λαϊκισμούς και άλλες επικίνδυνες εξάρσεις. Δεν πρόκειται με πειραματισμούς επικίνδυνους να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας μας» και κάλεσε όλους σε συστράτευση.

Ειδικότερα για το τραπεζικό σύστημα εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα για να επανακτήσει την αξιοπιστία του ώστε η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο.

Γιαννάκης Ομήρου: Η Βουλή στο πλευρό των τραπεζοϋπαλλήλων

Από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας επίσης από του βήματος του συνεδρίου της ΕΤΥΚ, διαβεβαίωση ότι η Βουλή θα επαγρυπνεί και θα ενεργεί μέχρι την πλήρη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων και των ταμείων προνοίας, των τραπεζοϋπαλλήλων έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Παράλληλα τόνισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη εθνική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία, η ΕΤΥΚ, ως συνδικαλιστική παράταξη κοινωνικής και εθνικής ευθύνης αλλά και μαχητική έπαλξη υπεράσπισης και διεκδίκησης των αναφαίρετων δικαιωμάτων των μελών της και ευρύτερα των εργαζομένων, έχει να διαδραματίσει έναν αναβαθμισμένο και καθοριστικό ρόλο για να πάει μπροστά η Κύπρος.

Για οικονομική ανασυγκρότηση, με πρόοδο, με ανάπτυξη, ευημερία για όλους, με κοινωνική συνοχή. Για να ανοίξουμε όλοι μαζί ένα καινούριο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον».

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι το συνέδριο συνέρχεται κάτω από τις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο ως αποτέλεσμα δημοσιονομικών προβλημάτων αλλά και της κατάρρευσης τμήματος του τραπεζικού τομέα. Λάθη και παραλείψεις οδήγησαν στη σημερινή δεινή θέση με βαρύτατο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, επεσήμανε ο κ. Ομήρου.

«Η Κύπρος βιώνει τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, εν πολλοίς και εξαιτίας της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμία εκ μέρους του πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών».

Σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup σημείωσε ότι μετέτρεψε την Κύπρο σε πειραματόζωο, ενώ υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική της κυριαρχία.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα θα οδηγήσουν την κυπριακή οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική φτώχεια.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λ. Χατζηκωστής: Οι τραπεζίτες τζόγαραν με μεγάλο ρίσκο

Σφίγγει περαιτέρω το ζωνάρι των δαπανών στον προϋπολογισμό 2014
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης [pics]
  2. Αυτό είναι το συγχαρητήριο μήνυμα Τραμπ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  3. Το συγχαρητήριο μήνυμα Γκουτέρες σε Αναστασιάδη για την επανεκλογή του
  4. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»
  5. Κυβέρνηση... μόνο ΑΠΟΕΛ! [pic]
  6. Κλέλια Βασιλείου: Ποια είναι η νέα αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος