What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

25.05.2013 | 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 25.05.2013 | 14:30

Economist: Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι πίσω από τη γωνία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

“Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία” σημειώνει δημοσίευμα του τελευταίου τεύχους του περιοδικού Economist, το οποίο επισημαίνει τη θετική πορεία, που έχει ακολουθήσει η χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους. 

Σύμφωνα με αυτό, η χώρα εμφανίζει επιδόσεις καλύτερες του αναμενομένου, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει.

“Οποία διαφορά με ένα χρόνο πριν” σημειώνεται στο δημοσίευμα και προστίθεται: “Τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα φαινόταν έτοιμη να βγει από το ευρώ. Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, πολιτικές διαμάχες και βίαιες διαδηλώσεις είχαν φθείρει την υπομονή των πιστωτών. Μια εκλογική αναμέτρηση είχε αποτύχει στο να αναδείξει σαφή νικητή και οι Αθηναίοι έκρυβαν τα ευρώ τους σε τραπεζικές θυρίδες και κάτω από τα στρώματα εν μέσω φόβων αστάθειας και χαοτικής επιστροφής στη δραχμή”.

Σήμερα -σημειώνεται- “η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι πίσω από τη γωνία. Η απειλή του "Grexit" από το ευρώ έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αρπάζουν κρατικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, ένα εκ των οποίων εμφανίζει σημαντικές τοποθετήσεις σε ελληνική εταιρεία ενέργειας, κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ρέουν προς τη χώρα και επιτυγχάνονται μεταρρυθμίσεις "ορόσημα"”.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, “η Ελλάδα αναμένει να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (δηλαδή, προ τόκων) της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ (φέτος) και η οικονομία θα σημειώσει μικρή ανάκαμψη το 2014 και κατά τι περισσότερο από 2% το 2015”.

Όπως επισημαίνεται, “αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να δούμε ένα ρεκόρ 17 εκατ. τουρίστες και συνωστισμό στις ελληνικές παραλίες. Οι κρατήσεις από τη Γερμανία και τη Ρωσία είναι στα ύψη, λένε οι ταξιδιωτικοί πράκτορες. Η αναμενόμενη αύξηση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ στα έσοδα από τον τουρισμό θα δώσουν ώθηση στον προϋπολογισμό μολονότι πολλοί ξενοδόχοι ακόμη αγωνίζονται για την εξυπηρέτηση των τραπεζικών χρεών τους”.

Ακόμη αναφέρεται: “Έλληνες κατασκευαστές αναμένεται ότι θα αρχίσουν εκ νέου εργασίες το Φθινόπωρο επί αυτοκινητοδρόμων, αξίας 6 δισ. ευρώ, που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και βρίσκονταν σε στασιμότητα από την αρχή της κρίσης. Το γεγονός τούτο θα μπορούσε να σημάνει τη δημιουργία έως και 30.000 θέσεων εργασίας”.

Όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, “οι ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη ύστερα από αρκετές λανθασμένες εκκινήσεις. Ο ΟΠΑΠ, το μονοπώλιο τυχερών παιχνιδιών του κράτους, πωλήθηκε για 712 εκατ. ευρώ σε κοινοπραξία Ελλήνων και ανατολικοευρωπαίων επενδυτών. Η Gazprom αναμένεται να υποβάλει προσφορά για τη ΔΕΠΑ, το μονοπώλιο φυσικού αερίου. Η Sintez, μια ιδιωτική ρωσική εταιρεία ενέργειας, και η Socar, παραγωγός φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, συναγωνίζονται για τον διανομέα φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ”.

Επιπλέον, αναφέρεται πως “ο Αντώνης Σαμαράς, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός, εμφανίστηκε σίγουρος στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο ότι οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Η Cosco, η υπό κρατικό έλεγχο κινεζική εταιρεία που μισθώνει τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα του Πειραιά, θέλει να αγοράσει τον ΟΛΠ, ιδιοκτήτη του λιμένα του Πειραιά, παρότι ορισμένοι σύμβουλοι παραπονούνται για την έλλειψη ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και ένας εξ αυτών επισημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της μερικής χρεοκοπίας της πέρυσι, "η Ελλάδα έχει γίνει μια οριακή αγορά, που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για τις δυτικές εταιρείες”.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, “ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να διατηρήσει την κυβέρνηση συνασπισμού υπό έλεγχο. Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) και η Δημοκρατική Αριστερά έχουν αποδεχθεί ακόμη και βαθιές περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και τη διαβίωση, καθώς και απώλειες θέσεων εργασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, εναποθέτοντας το φταίξιμο στην ΕΕ και το ΔΝΤ. “Η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ διαθέτουν όλα τα χαρτιά - δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μαζί τους” δήλωσε ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού συμφώνησε να περικόψει 25.000 θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το τέλος του έτους”.

“Ωστόσο” -αναφέρεται στο δημοσίευμα- “η κρίση έχει αφήσει μια φοβερή κληρονομιά. Συνολικά, 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν εξαφανιστεί πάνω από το 25% του ΑΕΠ και περισσότερο από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Δεκάδες χιλιάδες έμποροι λιανικής πώλησης και των μικροί παραγωγοί έχουν κλείσει. Η ανεργία είναι πάνω από το 27%, επίπεδο ρεκόρ και για τους νέους είναι πάνω από 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση από ειδικευμένους νέους Έλληνες αυξάνεται. Πάνω από 34.000 Έλληνες πήγαν στη Γερμανία το περασμένο έτος, καταγράφοντας αύξηση 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία χρόνια”.

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, “ο Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει διανύσει τα δύο τρίτα του ύψους 13,5 δισ. ευρώ προγράμματος προσαρμογής, αλλά και το υπόλοιπο ένα τρίτο θα είναι σκληρό. Είναι σαν να τρέχει έναν μαραθώνιο: έχεις ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης, αλλά έχεις αρχίσει να κουράζεσαι”.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ανάκαμψη και μείωση της ανεργίας από το 2014 βλέπει ο Στουρνάρας

Σαμαράς: Η ανεργία έχει φρενάρει. Το κλίμα αλλάζει

Σαμαράς: “ Δεν αντέχω να βλέπω κόσμο να πεθαίνει ψάχνοντας κρεββάτι Εντατικής”

Στο 27% η ανεργία στην Ελλάδα












   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ξεδιπλώνει» την κρίση της ΑΟΖ στις Βρυξέλλες - Κρίσιμη η συνάντηση με Τζεντιλόνι και Μακρόν
  2. Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη για την κρίση στην ΑΟΖ
  3. Σιζόπουλος είδε Αναστασιάδη για κρίση στην ΑΟΖ - «Δεν μπορώ να είμαι πιο καθησυχαστικός»
  4. Fitch: Η ανάπτυξη της Κύπρου παραμένει ισχυρή - Βασική πρόκληση οι τράπεζες
  5. ΥΠΟΙΚ: Η επιβεβαίωση ρυθμού ανάπτυξης 4% για το 2017 δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο
  6. Προσοχή! Ουσία που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα