What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΜΕΞΙΚΟ· ΠΑΡΕΛΑΣΗ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

26.05.2013 | 14:47
Τελευταία ενημέρωση: 26.05.2013 | 14:51

ΝΥΤ: Ένας Αμερικανός πλέκει το εγκώμιο των κρασιών της Σαντορίνης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ο γευσιγνώστης ,συντάκτης του αφιερώματος, που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, εξυμνεί τα ελληνικά κρασιά. Συμμετέχοντας σε έναν διαγωνισμό γευσιγνωσίας γοητεύτηκε από το ασύρτικο της Σαντορίνης. Περιγράφει εκστασιασμένος τις γεύσεις που του έμειναν στον ουρανίσκο, ενώ συγκρίνει την “ελληνικότητά” του μόνο με τη θάλασσα.
 

Διαβάστε το άρθρο του Eric Asimov:

Τα λευκά κρασιά της Ελλάδας – με ονόματα όπως μοσχοφίλερο, ροδίτης, ασύρτικο- μπορεί να ακούγονται λίγο τρομακτικά, σαν εξωγήινα. Αλλά τα βλέπω σαν συστατικά ενός παράλληλου σύμπαντος, στο οποίο τα πλήθη απολαμβάνουν αυτές τις ολόφρεσκες και αυθεντικές, δροσιστικές, λευκές γεύσεις του καλοκαιριού, που είναι πολύ πιο αυθεντικές από ένα Piniot Grigio. Και αυτό το φαντάζομαι κυρίως όταν μου έρχεται στο μυαλό η γεύση του ασύρτικου.

Όχι ότι έχω κάτι με το Piniot. Για μερικούς η γεύση του Piniot Grigio μπορεί να είναι ευχάριστη. Αλλά είναι λίγο κοινή. Γιατί να θέλει κάποιος να γευτεί κάτι που είναι τόσο οικείο και να μην προτιμήσει κάτι που είναι μοναδικό και με χαρακτήρα;

Η βιομηχανία του οίνου δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτές τις επιλογές γεύσεων. Κερδίζει πωλήσεις και αυξάνει τα κέρδη της. Συνηθίζει να προωθεί την παραγωγή μέτριων κρασιών, που τα προμοτάρει ως “καινούριες γεύσεις”, βοηθώντας έτσι τους ανερχόμενους παραγωγούς να ξεπεράσουν το σοκ της μετάβασης σε γεύσεις ανώτερης ποιότητας. Ανόητο. Η ιδέα είναι ο εξορθολογισμός της μαζικής πώλησης εκατομμυρίων μπουκαλιών κρασιού, στις παγκόσμιες υπεραγορές.

Ξεπεράστε τις άνοστες γεύσεις. Πηγαίνετε κατευθείαν στα καλά μπουκάλια. Μάθετε να τα διακρίνετε.

Κάπου εδώ σταματάω να κομπάζω. Τα καλά νέα είναι ότι το παράλληλο σύμπαν των προκλητικών ελληνικών κρασιών υπάρχει και το δοκίμασα. Την τελευταία δεκαετία έχω δοκιμάσει πολλές ποικιλίες ελληνικών κρασιών. Πολλές από αυτές παρουσιάζουν πρόοδο στο πέρασμα του χρόνου. Τα καλύτερα ήταν πολύ καλά, αλλά η πλειοψηφία τους φαίνεται να εμποδίζεται από την παγκόσμια κίνηση που θέλει να στρέψει τις μικρές τοπικές αγορές σε παγκόσμιες. Αυτό δεν είναι μικρό θέμα. Έχει να κάνει με τον παραγωγό. Είναι όπως ένας μικρός παραγωγός αβγών από μία πολιτεία, ο οποίος θέλει να στείλε το εμπόρευμά του σε μία άλλη πολιτεία, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει την ποιότητα του ευαίσθητου προϊόντος ακέραια. Αυτό από μόνο του εγείρει πολλά ερωτήματα, τόσο για την παραγωγή, όσο και για τη μεταφορά του προϊόντος.

Σε αυτήν, τουλάχιστον, τη γευσιγνωσία αυτά τα προβλήματα φαίνεται να βρίσκονται μακρυά από το προϊόν. Αντί αυτών βρήκαμε κρασιά φτιαγμένα με συνέπεια, ειδικά αυτό της Σαντορίνης, δημιουργημένο με βάση την ποικιλία σταφυλιού ασύρτικο. Υπάρχει στη γεύση του μία αίσθηση αλμύρας. Είναι σαν να έχει φτιαχτεί από εκατομμύρια μικρά κοχύλια της θάλασσας. Δοκιμάζοντάς το μου ήρθε στο μυαλό το γαλλικό Chablis,το οποίο έχει παρόμοια αλατούχα γεύση.

Η Σαντορίνη, νησί των Κυκλάδων, στο Αιγαίο, είναι ένα ασυνήθιστο μέρος για καλλιέργεια σταφυλιών. Το έδαφος είναι ηφαιστειακό, ενώ το χτυπάει ο άγριος και αλατισμένος αέρας. Επιπλέον, απορροφάει υγρασία, από ένα ούτως ή αλλιώς ξηρό κλίμα, ελλείψει πρασίνου στο νησί.
Στη γευσιγνωσία τα τρία αγαπημένα μου κρασιά ήταν και τα τρία ασύρτικα από τη Σαντορίνη.

Ομορφιά, αγνότητα, ζωηρή οξύτητα, φρεσκάδα: όλα έδειχναν ένα ζωντανό νησί. Και το σημαντικό: οι τιμές τους κυμαίνονταν από 14 μέχρι 24 δολάρια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτές είναι οι τροφές για καλύτερο σεξ!

Το κόκκινο κρασί προστατεύει από τον καρκίνο

Το κόκκινο κρητικό κρασί δεύτερο καλύτερο του κόσμου!









   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γενέθλια στη Σαντορίνη για την Σίσσυ Χρηστίδου – Τα πόσα έσβησε;
  2. Τρόμος στην αθέατη πλευρά της καλντέρας! 32χρονος Αλβανός πήγε να βιάσει 26χρονη και τη λήστεψε
  3. Αυτοκίνητο σφήνωσε σε σοκάκι της Σαντορίνης - Το λάθος του οδηγού και η απίθανη εξέλιξη [pic, vid]
  4. Κυπριακό - Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα: Ψάρι και 4 κρασιά στο δείπνο
  5. «Στα σκαριά» ο Οινικός Οδηγός Κύπρου από τον Σύνδεσμο Οινοποιείων
  6. Οργή Αναστασιάδη για το δημοσίευμα της Σημερινής για τον Τώνη Αντωνίου: Εντελώς ανυπόστατα τα όσα εγράφησαν!