What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

27.05.2013 | 10:53
Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2013 | 11:13

Ορίστε πως κατάντησαν το μοναστήρι Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου (ΦΩΤΟ)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Στο έλεος του χρόνου και της αδιαφορίας του κατοχικού καθεστώτος
-Άφησαν στη μέση τα έργα υποστύλωσης που ξεκίνησε η Μεικτή Επιτροπή για τη συντήρηση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Κατάντησε τόπος διαμονής για αδέσποτα

Ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα της Κύπρου, το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήομονα στα κατεχόμενα, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, αφού οι εικόνες από το άλλοτε χριστιανικό στολίδι της Μύρτου, μόνο θυμό και κατάθλιψη προκαλούν.Το ιστορικό μοναστήρι είχε μετατραπεί σε τουρκικό στρατόπεδο, μετά την εισβολή, ενώ εγκαταλείφθηκε το 2003, αφού είχε κριθεί ως επικίνδυνο για τον κατοχικό στρατό.

Πριν από δύο χρόνια, η Μεικτή Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είχε αναλάβει τα έργα υποστύλωσης του ναού, για κάποια από τα κελιά, μία προσπάθεια η οποία διακόπηκε άδοξα.


Σήμερα, οι εικόνες φθοράς και εγκατάλειψης είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ναού. Στα παράθυρα υπάρχουν συρματοπλέγματα, η κύρια είσοδος είναι κλειστή, αλλά η νότια ορθάνοικτη και επισκέπτες της έχουν καταντήσει αδέσποτα ζώα, που βρίσκουν καταφύγιο στο εσωτερικό της μονής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε έναν από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού υπάρχει ξεθωριασμένο από τον χρόνο το έμβλημα της απριλιανής χούντας των Αθηνών του 1967.

Η ιστορία του ναού ξεκινάει τον 5ο αιώνα μΧ όταν, σύμφωνα με την παράδοση, δύο καλόγεροι από τη Μικρά Ασία έφτασαν στη Μύρτου κρατώντας μια εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία ήταν κρυμμένο ένα κομμάτι από το δάκτυλο του Αγίου.

Η εικόνα και το μέρος του λειψάνου του Αγίου έγιναν αιτία για πολλά θαύματα στους πιστούς της περιοχής, οι οποίοι ως ένδειξη σεβασμού, έκτισαν πρώτα ναό και ύστερα μοναστήρι προς τιμήν του. Το μοναστήρι πρέπει να ιδρύθηκε κοντά στα 1735, χρονολογία κατά την οποία το επισκέφτηκε ο Ρώσος μοναχός Βασίλειος Μπάρσκι.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η μονή ανακαινίστηκε από τον μητροπολίτη Κυρηνείας Χρύσανθο και απέκτησε διώροφο συγκρότημα στα νότια και δυτικά για να ικανοποιήσει, τόσο τις ανάγκες των μοναχών, όσο και της Μητρόπολης Κυρηνείας, η οποία είχε εκεί την έδρα της μέχρι το 1917. Το καθολικό αποτελείται από ένα δίκλιτο θολωτό κτίσμα, που το κοσμούσαν τοιχογραφίες και ένα εξαιρετικής τέχνης επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο, που κατασκευάστηκε το 1743.

Στο εικονοστάσιο ήταν τοποθετημένες αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες οι οποίες έχουν κλαπεί από τους Τούρκους. Από αυτές ξεχώριζαν δύο από τις εικόνες του Αγίου Παντελεήμονα, η προσκυνηματική, με αργυρή επένδυση (έργο του Ιωάννη Κορνάρου, 1798), που ήταν πάντα γεμάτη από αφιερώματα των πιστών και η άλλη, η κτητορική, που παρίστανε τον Άγιο Παντελεήμονα με τον επίσκοπο Κυρηνείας Χρύσανθο γονατιστό στα αριστερά του (1770).

Στο μοναστήρι λειτουργούσε ελληνικό σχολείο τον 19ο αιώνα. Το καμπαναριό, του 1839, είναι από τα πρώτα της τουρκοκρατίας. Παρόλο που η μονή έγινε στρατόπεδο, στο καμπαναριό διατηρούνται δύο καμπάνες.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το μοναστήρι φιλοξενούσε δέκα μοναχούς, με τελευταίο τον Σωφρόνιο Μιχαηλίδη, που κοιμήθηκε εγκλωβισμένος στη Μύρτου στις 27 Ιουλίου 1976, ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

4898 αιτήσεις έχουν κατατεθεί στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα

Πάει σύννεφο του ρουσφέτι στα κατεχόμενα ! 115 έποικους «βάφτισαν» Τ/κ τις τελευταίες 4 μέρες

Γενναιόδωροι οι γείτονες: 2,5 εκ. ευρώ θα προσφέρουν για την αναστύλωση του Απ. Ανδρέα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στα κατεχόμενα παιδιά μεικτών γάμων προετοιμάζουν μαζικές προσφυγές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας
  2. Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του τουρκικού αποκλεισμού στο «3» - Το καλό και το κακό σενάριο
  3. Στις 21 Φεβρουαρίου η απόφαση «δικαστηρίου» για την υπόθεση επιθέσεων κατά της «Αφρίκα»
  4. Ντάρια Τουροβνικ: Το δώρο του επιχειρηματία συντρόφου της για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου!
  5. Γιώργος Μερκής: Η ερωτική εξομολόγηση στην Άντρεα Κυριάκου για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου [pic]
  6. Πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Χαραλάμπους στην κατεχόμενη Κοντέα