What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

27.05.2013 | 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2013 | 12:04

Το έριξε στη μελέτη η κυβέρνηση – Ειδική ομάδα εξετάζει πως θα εξουδετερώσει τις παραχωρήσεις στο κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλό προφίλ, σε ότι αφορά τις κινήσεις της στο κυπριακό, εντούτοις γνωρίζοντας τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας, η κυβέρνηση θέλει να είναι καλά διαβασμένη, ώστε να μπορεί να καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις, με τη έναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

Έγγραφα από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, της προηγούμενης πενταετίας, αλλά και το έγγραφο καταγραφής συγκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ, μελετά σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του newsit.com.cy, ομάδα ειδικών, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κατά την επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων.
Βασικός στόχος, η εξουδετέρωση των μελανών σημείων στο κυπριακό – οι λεγόμενες συγκλίσεις, που αποκαλέστηκαν και ως «δώρα Χριστόφια».

Συγκλίνουσες πληροφορίες, αναφέρουν ότι η ομάδα ειδικών, εξετάζει με ποιο τρόπο, μπορούμε να αποσύρουμε , η να απαμβλύνουμε το πρόβλημα σε ότι αφορά το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και το περιουσιακό, όπου επιχειρείται η πρόταξη του θέματος της αποκατάστασης περιουσίας, με τέτοιου είδους κριτήρια που δεν θα εμποδίζουν, σε βαθμό αχρείαστο, το δικαίωμα της αποκατάστασης περιουσίας.

Σημαντικό κεφάλαιο, θεωρείται και αυτό της παραχώρησης των 4 ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους.
Κύρια ένσταση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, στην οποία βασίστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της προηγούμενης πενταετίας, είναι ότι με την εξ’ ανάγκης αποδοχή από μέρους της, των 4 ελευθεριών που ισχύουν για όλους τους πολίτες της ΕΕ, κατοχυρώνεται η προνομιακή διαχείριση Ελλαδιτών, σε σχέση με τους Τούρκους πολίτες.

Αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, είναι να υπάρξει μία ειδική ρύθμιση στο δικαίωμα της εγκατάστασης Τούρκων υπηκόων, η οποία θα γίνεται υπό περιορισμούς, μέχρις ότου η Τουρκία καταστεί ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Η δομική εργασία που ανατέθηκε στους ειδικούς, δεν θεωρείται τυχαία, αφού οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για διορισμό διαπραγματευτή στο κυπριακό, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η άμεση εμπλοκή της Τουρκίας και όχι μόνο του κυρίου Έρογλου στην διαδικασία, κάτι το οποίο αναμένεται να επαναλάβει ο Νίκος Αναστασιάδης, πιθανόν και κατά τη διάρκεια του γεύματος με τον κατοχικό ηγέτη στις 30 Μαΐου.

Του Ονούφριου Σωκράτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Οικονομία και εθνικό οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Στις 30 αντί στις 29 Μαΐου το πολυσυζητημένο δείπνο Αναστασιάδη – Ντάουνερ - Έρογλου

Έρογλου: Επιμένει να δίνει πολιτική διάσταση στο δείπνο με Αναστασιάδη

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  2. Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας
  3. «Οι διεκδικήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια»
  4. Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παραβιάζετε συνεχώς τις κόκκινες γραμμές!
  5. Δήμαρχος Λεμεσού: Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη η κατάσταση μετά τις βροχές
  6. Νέα επίθεση Τουρκίας κατά Κοτζιά για Ίμια: «Ανεύθυνος, ξεπερνά τα όρια»!