What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

27.05.2013 | 14:55
Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2013 | 15:07

Μέτωπο Χατζηπέτρου κατά ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην αντεπίθεση πέρασα σήμερα ο ΓΓ της οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ) Γλαύκος Χατζηπέτρου, κατηγορώντας τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις εις βάρος τους, με αφορμή το θέμα νομιμότητας που έθεσε η ΠΑΣΥΔΥ, στο διορισμό προσώπου που κατέχει δημοσιοϋπαλληλική θέση στη θέση Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

«Θεωρούμε πως άδικα και αδικαιολόγητα ο κ. Γεωργιάδης, επιτίθεται κατά της Οργάνωσης μας και προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είμαστε αντίθετοι στη λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν την οργανωτική διάρθρωση και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας. Ούτε η Οργάνωση μας, ούτε και η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών που είναι το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, έχουν οποιοδήποτε λόγο να παρεμποδίσουν οποιαδήποτε εκσυγχρονιστική τάση η οποία είναι διακηρυγμένος, πάγιος και δικός τους στόχος».

«Η μόνη απαίτηση μας» υπογραμμίζει «είναι η τήρηση της νομιμότητας».

Ο κ. Χατζηπέτρου, σε γραπτή ανακοίνωση διευκρινίζει ακόμη ότι στο σχετικό ανακοινωθέν της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης μας ευθέως αμφισβητείται η νομιμότητα του υπό αναφορά διορισμού για συγκεκριμένους νομικούς λόγους, ταυτόχρονα όμως με υπευθυνότητα εκφράζεται η ετοιμότητα της Οργάνωσης να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση για υλοποίηση του επιδιωκόμενου στόχου.

Όσον αφορά το θέμα του διορισμού της Επιτρόπου επανατονίζουμε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα. Ούτε η απόσπαση δυνάμει του άρθρου 47 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 1990, αλλ’ ούτε και οποιαδήποτε άλλη πράξη νομιμοποιεί πρόσωπο που κατέχει τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα να κατέχει ταυτόχρονα και πολιτική θέση. Σχετικά αναφέρεται ότι δυνάμει των προνοιών του άρθρου 71 του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου του 1990, κάθε δημόσιος υπάλληλος δικαιούται να είναι «απλό μέλος πολιτικού κόμματος της εκλογής του». Τίποτε περισσότερο δεν επιτρέπεται. Ασφαλώς η θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης είναι πολιτική θέση, πρόκειται για «εξόχως» πολιτικό διορισμό, όπως δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Η υπό αναφορά περίπτωση προσομοιάζει μ’ αυτή του πρώην υπουργού Παιδείας Ανδρέα Δημητρίου, ο οποίος απεδέχθη τον υπουργικό διορισμό ενώ ήταν μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το θέμα, τότε, ετέθη από τον Α. Θεμιστοκλέους, βουλευτή του ΔΗΣΥ, και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι επρόκειτο για αντισυνταγματικό διορισμό.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ιδίως οι υποχρεώσεις της νομιμοφροσύνης, της υπακοής και της πολιτικής ουδετερότητας επιβάλλονται σ’ αυτούς λόγω της ιδιότητας τους.

Στην ανακοίνωση εξηγεί ακόμη ότι η επιβολή, από το νόμο, της εκπλήρωσης αυτών των ιδιαίτερων και πρόσθετων – σε σχέση με τις υποχρεώσεις των λοιπών πολιτών – υποχρεώσεων οφείλεται στο γεγονός ότι ο δημόσιος υπάλληλος έχει με το Κράτος μια ειδική έννομη σχέση εξάρτησης. Εν κατακλείδι ο δημόσιος υπάλληλος στερείται ένα ποσοστό της ελευθερίας του για να μπορέσει να απολαύσει πληρέστερα την ελευθερία του το κοινωνικό σύνολο, ο Λαός.

Επιπρόσθετα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα διοικητικά ασυμβίβαστα, δηλαδή οι απαγορεύσεις ορισμένων δραστηριοτήτων από διάφορους δημόσιους λειτουργούς, δικαιολογούνται στα διάφορα Συντάγματα με βάση την αρχή της αμεροληψίας της διοικήσεως. Η αμεροληψία είναι μια θετική έννοια, προσανατολισμένη στην αξία της δικαιοσύνης και, όπως η δικαιοσύνη, έτσι και η αμεροληψία δεν αρκεί να υπάρχει, πρέπει και να είναι φανερό ότι υπάρχει (βλ. Π. Δ. Δακτόγλου, Γενικό Διοικητικό Δίκαιο, Β΄ Έκδοση, παρ. 398, 399).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όραμα της Κυβέρνησης λιγότερο δαπανηρή δημόσια υπηρεσία

Νίκος Αναστασιάδης: «Βαρύτατες οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Eurogroup: Εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών για την αντιπροεδρία της ΕΚΤ
  2. Μια κυρία προωθείται στη θέση του ΓΓ ΝΑΤΟ
  3. Στα «άκρα» η κόντρα Ελεγκτικής Υπηρεσίας - «Πολίτη» για Νεοκλέους
  4. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό: Συνετρίβη ελικόπτερο που επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών [vids]
  5. Υπόθεση Λοϊζίδου: Για πρόσκομμα στην ελευθεροτυπία κάνει λόγο η ΕΣΚ - Καθηκόντως οι έρευνες λέει η Αστυνομία
  6. Ανακοίνωση Αστυνομίας για υπόθεση Λοϊζίδου: Διεξάγουμε ανεπηρέαστα την έρευνα