What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

27.05.2013 | 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 27.05.2013 | 17:44

Χωρίς δικαίωμα βέτο κατά του Πανίκου Δημητριάδη η πρόταση των κομμάτων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το δρόμο για την ολομέλεια παίρνει η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων, η οποία στόχευε  να θέτει βέτο στις αποφάσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με το διορισμό δύο μελών με εκτελεστικά καθήκοντα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.com.cy. μετά τις ρυθμίσεις που επέβαλε η Γενική Εισαγγελεία στη πρόταση, τα μέλη του ΔΣ, δεν θα μπορούν να προβάλλουν βέτο τις αποφάσεις του Διοικητή της ΚΤ.

Με την πρόταση θα αυξηθούν τα μέλη του ΔΣ από πέντε σε επτά, από τα οποία τα δύο μέλη, θα έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.
.
Στην πρόταση αντιτίθεται ο Διοικητής της ΚΤ Πανίκος Δημητριάδης, ο οποίος θεωρεί ότι επιχειρείται παρέμβαση στα καθήκοντα του επισημαίνοντας ότι μόνο ο εκάστοτε Διοικητής έχει εκτελεστικά καθήκοντα.

Ένσταση στην πρόταση του ΔΗΣΥ, εκφράζει και το ΑΚΕΛ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε το θέμα είπε ότι «η πρόταση νόμου αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στην ολομέλεια, μετά και τη σύμφωνο γνώμη της Νομικής Υπηρεσίας και τις τελικές ρυθμίσεις που έχουν περιέλθει στη δομή της πρότασης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «η πρακτική όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ότι στις περιπτώσεις εκείνες που εκτιμά ότι θα πρέπει να επέμβει για ένα θέμα, το πράττει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το οποίο ήδη έχει παρέλθει».

«Άρα» πρόσθεσε «δεν έχει οποιεσδήποτε εντάσεις, άλλωστε δεν αναμέναμε ότι θα είχε διότι μέσα από την πρόταση μας δεν παρεμποδίζεται το έργο του Διοικητή ή λειτουργία της ΚΤ ως ανεξάρτητου θεσμού».
Απεναντίας πρόσθεσε εισάγονται απαραίτητες ρυθμίσεις όπως είναι η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου μέσω του ΔΣ της ΚΤ.

Σκοπιμότητες βλέπει το ΑΚΕΛ

Ο βουελυτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου, στις δικές του δηλώσεις τόνισε ότι «η του ενός ανδρός αρχή δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να διοικείται η ΚΤ, η λύση όμως στο πρόβλημα δεν είναι η κομματική ποδηγέτηση.

Το ΑΚΕΛ είπε εκτιμά ότι η πρόταση νόμου περιλαμβάνει κάποιες θετικές πρόνοιες, όπως η δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου και τη συλλογικότητα στις σημαντικές αποφάσεις, ωστόσο αποβλέπει στην εργοδότηση δύο εκτελεστικών συμβούλων χωρίς να προσδιορίζει τι ακριβώς θα κάνουν.
Παράλληλα θέτει το ερώτημα εάν ο Διοικητής χρειάζεται βοήθεια από εκτελεστικούς συμβούλους, τότε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπαυσε τον Υποδιοικητή της ΚΤ, ο οποίος ήταν εκτελεστικός σύμβουλος:

Στο μεταξύ το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε τα τρία νέα μέλη του ΔΣ της ΚΤ.
Τον ακαδημαικό Αλέξανδρο Μιχαηλίδη, τον Στέλιο Κοιλιάρη πρώην Υπουργό και τον οικονομολόγο Μάικ Σπανό.

Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λ. Χατζηκωστής: Οι τραπεζίτες τζόγαραν με μεγάλο ρίσκο


Έξοδο της Τρ. Κύπρου από καθεστώς εξυγίανσης στις 30 Ιουλίου
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Αμφισβητείται το πόρισμα Κεφαλαιαγόρας για την υπεραξία
  2. Αυτά αλλάζουν στην Τράπεζα Κύπρου
  3. Πανικός στον αέρα! Αεροπλάνο έπεσε σε κακοκαιρία και οι επιβάτες τα είδαν όλα [vid]
  4. Εγκρίθηκε από τη ελληνική Βουλή η πρόταση για Προανακριτική για το σκάνδαλο Novartis
  5. Ανάκληση των απολύσεων στο Συνεργατισμό
  6. Στα άκρα οδηγείται σήμερα η συζήτηση στην ελληνική Βουλή για τη Novartis