What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

28.05.2013 | 10:21
Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2013 | 11:31

Αυτούσια η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου στην Κ.Ε. του ΔΗΚΟ- Να φυλάξουμε όλοι τα μαχαίρια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-«Υπέβαλα τη δική μου υποψηφιότητα επειδή ανησυχώ, για την πορεία του κόμματος».
-Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της Τρ. Κύπρου. 
- «Να κλείσουν οι πόρτες  εξόδου, ν’ανοίξει η πόρτα της εισόδου».

Το newsit.com.cy παρουσιάζει αυτούσια την ομιλία, ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ., το περασμένο Σάββατο, του βουλευτή και υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου.

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ομιλίας:

Δεν θα απαντήσω στα υπονοούμενα που άφησε για εμένα ο Πρόεδρος του Κόμματος στη πρώτη του τοποθέτηση.

Πρέπει όλοι να φυλάξουμε τα μαχαίρια γιατί μόνο μαζί και ενωμένοι και αν συνεργαστούμε θα μπορέσουμε ν’αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας μας.

Εγώ δεν θα επιλέξω την οδό της αντιπαράθεσης, της αντιπαλότητας και της διχόνοιας.

Κατ' ακρίβεια δεσμεύομαι ότι, από σήμερα και μέχρι τις εκλογές και ιδιαίτερα αν ο κόσμος του ΔΗ.ΚΟ. με τιμήσει με τη ψήφο του και εκλεγώ στο αξίωμα της προεδρίας του Κόμματος, αυτό το συγκρουσιακό κλίμα που συντηρείται εδώ και πέντε χρόνια θα τερματιστεί.

Ελπίζω αντί για εκατέρωθεν μονολόγους να αναπτυχτεί ένας εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος όπου ο καθένας θα παραθέσει τις απόψεις του και θα ακούσει τον αντίλογο και θα μας ακούσει όλους ο κόσμος.

Φυσικά κατανοώ την καθ' όλα ανθρώπινη αντίδραση – τον συναισθηματικό τρόπο – που ο συναγωνιστής Μ. Καρογιάν αντιδρά στην υποβολή της υποψηφιότητάς μου για την προεδρία του Κόμματος.
Ενδεχομένως να την αντιλαμβάνεται σαν προσωπική μομφή και σαν προσωπική αμφισβήτηση του ιδίου. Τον διαβεβαιώνω ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά πολιτικό.

Και σίγουρα εγώ δεν πιστεύω, ότι όταν ο ίδιος έβαζε υποψηφιότητα εναντίον του Νίκου Κλεάνθους εξυπηρετούσε προσωπικές φιλοδοξίες. Θεωρώ ότι πίστευε τότε ότι μπορούσε με την υποψηφιότητά του να προσφέρει στο Κόμμα. Έτσι πιστεύω και εγώ σήμερα και ο ΔΗΚΟϊκός κόσμος θ’αποφασίσει ποιος από τους δυο μας μπορεί να προσφέρει περισσότερα από το αξίωμα του Προέδρου.

Σε αντίθεση με κάποιους συναγωνιστές, δεν θεωρώ ότι το πρόβλημα του κόμματός μας είναι πρόβλημα εικόνας, αλλά πρόβλημα ουσίας.

Έχω υποβάλει τη δική μου υποψηφιότητα επειδή ανησυχώ.
- Ανησυχώ για την πορεία συρρίκνωσης του κόμματος των τελευταίων χρόνων.

- Ανησυχώ για το γεγονός ότι το κόμμα έχει εκχωρήσει τον
πρωταγωνιστικό του ρόλο στο κέντρο σε άλλους.

- Ανησυχώ για τη παρατηρούμενη διάσταση της ηγεσίας με τη βάση του κόμματος.

- Ανησυχώ ότι έχουμε μετατραπεί σε κομπάρσο των δυο άκρων.

Θεωρώ ότι μόνο αν το Δημοκρατικό Κόμμα βασιστεί στις βασικές και διαχρονικές του θέσεις και αρχές μπορούμε να επανέλθουμε σε μια σωστή πορεία.

Στο Κυπριακό

Και δεν είναι ακαδημαϊκά που το λέω. Μπορεί σύντομα να πρέπει να εφαρμώσουμε αυτές τις διαχρονικές αξίες στη πράξη.

Έχουμε π.χ. το 77σελιδο έγγραφο του κ. Ντάουνερ το οποίο, ζήτησε ο κ. Αναστασιάδης και το οποίο περιλαμβάνει όλες τις «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια και την ασαφή βάση των διαπραγματεύσεων που ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε προς το ΔΗΚΟ ότι θ’απορρίψει και το οποίο ο κ. Αναστασιάδης ακόμη δεν το έχει απορρίψει. Τι θα γίνει αν ο Ν. Αναστασιάδης δεν αποσύρει αυτές τις προτάσεις και αποδεχθεί μια διαπραγμάτευση με βάση αυτό το έγγραφο;

Έχουμε την πρόταση για το άνοιγμα του Λιμανιού της Αμμοχώστου και υπάρχουν φήμες ότι το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμβου έχει δοθεί ως «δέλεαρ». Ποια είναι η θέση του ΔΗ.ΚΟ.;

Οικονομία
• Στην οικονομία έχουμε μπροστά μας το ενδεχόμενο των ιδιωτικοποιήσεων
• Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Τρ. Κύπρου
• Ο συνεργατισμός πρέπει να βρει κεφάλαια
• Το παζάρι έχει παγώσει
• Η οικονομία έχει καταρρεύσει
• Και δεν φαίνεται να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο
Αυτά είναι τα ζητήματα που έπρεπε να μας απασχολήσουν σήμερα γιατί μπορεί τις επόμενες μέρες να κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις για όλα αυτά τα θέματα.

Και να μου επιτρέψετε μια παρένθεση.

Κάποιοι από εσάς με κατηγορούσαν τα τελευταία χρόνια ότι είμαι έντονος με τη διακυβέρνηση Χριστόφια και ότι προκαλώ πρόβλημα στην εικόνα του κόμματος. Και σας ερωτώ: αν εγώ και κάποιοι σαν εμένα δεν διαφοροποιούσαν την θέση του κόμματος στην οικονομία τα τελευταία χρόνια, ποια θα ήταν η εικόνα μας σήμερα; Δεν θα ήμασταν συνυπεύθυνοι με τον Δ. Χριστόφια και το ΑΚΕΛ;

Εκλογικό συνέδριο

Θεωρώ λοιπόν ως θετικό το γεγονός ότι θα συγκληθεί εκλογικό συνέδριο την 1.12.13. Πρέπει ν’αντλήσουμε δύναμη και καθοδήγηση από τον κόσμο.
Είναι πολλά και περίπλοκα τα προβλήματα που καλούμαστε ν’αντιμετωπίσουμε. Οι αποφάσεις μας του σήμερα θα δεσμεύσουν τις επόμενες γενιές του αύριο.
Πρέπει ο κόσμος του ΔΗΚΟ να νομιμοποιήσει τις αποφάσεις μας.

"Ν’ανοίξουν οι πόρτες"

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε άνοιγμα στην κοινωνία και να φέρουμε μέσα τον κόσμο. Το ΔΗ.ΚΟ. πρέπει να μεγαλώσει, όχι να μετατραπεί σε ένα μικρό κλαμπ για τους λίγους.
Να κλείσουν οι πόρτες της εξόδου, ν’ανοίξει η πόρτα της εισόδου. Πρέπει να καλέσουμε τους φίλους και τους οπαδούς του κόμματος να συμμετάσχουν μαζικά στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο προηγούμενο συνέδριο είχαμε 19.304 εγγεγραμμένα μέλη στις προηγούμενες εκλογές. Το 54% ήρθε να ψηφίσει. (10.512). Εγώ δεν θεωρώ ότι αυτά τα μέλη είναι περίπου τυχοδιώκτες όπως τους παρουσιάζουν κάποιοι. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι περήφανοι ΔΗΚΟϊκοί που θέλουν να έχουν άποψη για την ηγεσία τους και θέλουν να συμμετάσχουν στις δημοκρατικές αυτές διαδικασίες.

Φυσικά και δεν εισηγούμαι να κρατήσουμε με το ζόρι αυτούς που θέλουν ν’αποχωρήσουν από το ΔΗ.ΚΟ.
Όμως εγώ δεν συμφωνώ με διαγραφές από το τηλέφωνο. Θεωρώ ότι κατά το ελάχιστο θα πρέπει να το στέλλουν γραπτώς ότι δεν θέλουν πλέον να συμμετάσχουν στο ΔΗ.ΚΟ. για να αφαιρεθούν από τον κατάλογο.

Η δική μου εισήγηση είναι η ακόλουθη:
Όσοι δεν ανανεώσουν τις ταυτότητές τους ή όσοι δεν έρθουν να ψηφίσουν, να διαγραφούν, εκτός αν δικαιολογήσουν την απουσία τους. Αν το επιθυμούν μετά θα μπορούν να επανα-υποβάλουν αίτηση για να εγγραφούν δωρεάν μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

Σε ότι αφορά τις διαγραφές. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Προσωπικά διαφωνώ με τις διαγραφές ως θέμα αρχής. Όχι επειδή κάποιοι συναγωνιστές δεν παρασπόνδησαν, αλλά επειδή θεωρώ ότι ως θέμα οι διαγραφές δεν είναι ο τρόπος επίλυσης πολιτικών προβλημάτων.

Μετά από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπου το 60% της βάσης του κόμματος ψήφισε άλλο υποψήφιο στον 1ο γύρο, πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Ίσως να είναι αλλού το πρόβλημα μας.
Ίσως να πρέπει να επανεξετάσουμε κάποιες αποφάσεις που μας έφεραν σε διάσταση με τη βάση του κόμματος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις τελευταίες προεδρικές εκλογές αλλά και στα προηγούμενα 5 χρόνια όπου παραμείναμε και στηρίζαμε τη Κυβέρνηση Χριστόφια μέχρι ν’ ανατιναχθεί το Μαρί.

Ίσως κάποιοι συναγωνιστές να διαφωνούν και να θεωρούν τις αποφάσεις που πήραμε σημαντικές και τον κόσμο λανθασμένο. Εγώ θεωρώ τις αποφάσεις λανθασμένες και τον κόσμο σημαντικό.

Δεν είναι τα στελέχη μας προβληματικά, αλλά οι αποφάσεις και οι επιλογές μας.

Και δεν υπάρχει «άσπρο-μαύρο» σε τέτοιες αποφάσεις. Υπάρχουν διακυμάνσεις στις «παρασπονδίες» π.χ. στέλεχος που δεν εμφανίστηκε πουθενά δημόσια, αλλά του διαμήνυσαν κάποιοι μη-εξουσιοδοτημένοι και ούτω καλούμενοι παράγοντες του κόμματος ότι θα τον διαγράψουν επειδή στήριξε Λιλλήκα. Θίχτηκε και έφυγε και γράφτηκε στη κίνηση Λιλλήκα. Γιατί ακριβώς πρέπει να τον χαρίσουμε αλλού και να μην προσπαθήσουμε να τον ξανακερδίσουμε;
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Δεν πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι διώχνουμε τον κόσμο από το ΔΗ.ΚΟ. επειδή διαφώνησε με την απόφαση μας στις προεδρικές.

Η δική μου εισήγηση είναι πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με συνοπτικές διαδικασίες.
Πρέπει να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία σε σχέση με ισχυρισμούς για το τι έπραξε ο καθένας. Έχουμε πειθαρχικά και συλλογικά όργανα τα οποία πρέπει να διερευνήσουν την κάθε καταγγελία.

Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους συναγωνιστές μας να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Επαναλαμβάνω όμως από την άλλη πως αν κάποιος θέλει ν’αποχωρήσει από το κόμμα δεν θα τον κρατούμε με το ζόρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά μειώνει τα ενοίκια του ο Υπουργός Εσωτερικών και ποιους αποκαλεί σήμερα κομπιναδόρους;

Σε ψυχρό κλίμα η συνάντηση Αναστασιάδη- Ντάουνερ


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο Τραμπ «καρφώνει» το FBI για το μακελειό στη Φλόριντα!
  2. Πυροβολισμοί σε σχολείο της Φλόριντα: 17χρονη έζησε την ίδια εφιαλτική εμπειρία που είχε ζήσει κι ο παππούς της!
  3. Φλόριντα: Νέες εικόνες από το ταραγμένο παρελθόν και… παρόν του 19χρονου μακελάρη
  4. Παρέμβαση Νικόλα Παπαδόπουλου γύρω από το σάλο με την θητεία του νέου ΥΠΑΜ
  5. ΔΗΚΟ: Παραιτήθηκε ιδρυτικό μέλος! [επιστολή]
  6. Αντιγόνη Παπαδοπουλου: Ξέσπασε! «Πληρωμένοι δημοσιογράφοι μιλούν για προδότες και νενέκους»