What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

28.05.2013 | 12:24
Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2013 | 13:05

Κάρφωσε το Προεδρικό ο Ντάουνερ – Το έγγραφο συγκλίσεων δόθηκε την ίδια ημέρα στους δύο ηγέτες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Ξεγύμνωσε την κυβέρνηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό
-Kλήθηκε να ξεκαθαρίσει τη σύγχυση αναφορικά με την ημερομηνία παράδοσης του εγγράφου συγκλίσεων στο κυπριακό,  στους δύο ηγέτες
-Δόθηκε λέει τώρα το Προεδρικό αλλά ο Αναστασιάδης καθυστέρησε να το πάρει λόγω φόρτου εργασίας
 


Την ίδια ημέρα παρέλαβαν το έγγραφο συγκλίσεων οι Αναστασιάδης – Έρογλου, ξεκαθαρίζει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αφήνοντας εκτεθειμένο το Προεδρικό, το οποίο, είχε αρχικά «δώσει» ο τουρκοκύπριος ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτιάν, χωρίς βέβαια να το γνωρίζει, όταν μετά από συνάντηση του πριν από δύο εβδομάδες, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, αποκάλυψε την επίδοση του εγγράφου στον Ντερβίς Ερογλου.

Η δήλωση Ιζτζιάν προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ισχυρίστηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ότι το έγγραφο επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ύστερα από αίτημα του ιδίου, κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά, είχε πάρει ενωρίτερα στα χέρια της το έγγραφο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, αποκάλυψε σήμερα ότι το έγγραφο συγκλίσεων στο Κυπριακό, αποστάληκε στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων την ίδια ημέρα, πριν από ένα περίπου μήνα, ενώ βρισκόταν ακόμη στο νησί,

Όπως ισχυρίστηκε, ο κύριος Ντάουνερ, το έγγραφο δεν περιέχει κάτι σημαντικό, είναι μία απλή καταγραφή, όπως υποστήριξε, των συγκλίσεων και αποκλίσεων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 2008 – 2012.

Tα αλλάζει τώρα το Προεδρικό

Έσπευσε  να προλάβει τις αντιδράσεις ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Ντάουνερ,  ανακοίνωσε ότι το έγγραφο όντως επιδόθηκε στο Διπλωματικό του Γραφείο στις 30 Απριλίου.

Εντούτοις, ενώπιον του τέθηκε, όπως αναφέρει,  στις 16 Μαΐου, μετά από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, αποδίδοντας τη  σύγχυση που προκλήθηκε σε απουσία ενημέρωσης του ιδίου, η οποία, όπως ισχυρίστηκε,  οφείλεται αποκλειστικά στο φόρτο εργασίας, ενώ δικαιολόγησε το Διπλωματικό μου Γραφείο, το οποίο, όπως είπε αξιολόγησε το έγγραφο ως μη επείγον όσον αφορά την ουσία, αφού αναφερόταν στα πεπραγμένα της περιόδου 2008-2012.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διευκρίνισε, ότι ο όποιος νέος κύκλος συνομιλιών δεν θα αρχίσει από το σημείο τερματισμού τους, το 2012. Επιπρόσθετα ξεκαθάρισε πως οι όποιες προτάσεις υποβλήθηκαν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά απορρίπτονται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, με κατ΄ ουδένα τρόπο δεν τον  δεσμεύουν.

Διαβεβαίωσε εκ νέου, ότι  η πολιτική διαχείριση του Κυπριακού θα συνδιαμορφώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας  στη συνεδρία της 15ης Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσει, με βάση το προεκλογικό του πρόγραμμα, ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν όχι μόνο το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, το διορισμό συνομιλητή, τις Ομάδες Εργασίες και εμπειρογνωμόνων, την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων και της νέας διαδικασίας που θα πρέπει να συμφωνηθεί προ της έναρξης του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.

Χθες το newsit.com.cy, αποκάλυψε ότι ήδη ομάδα ειδικών έχει πιάσει δουλειά, μελετώντας το έγγραφο συγκλίσεων των Η.Ε και των προηγούμενων συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσουν τις παραχωρήσεις που έγιναν στο κυπριακό κατά την προηγούμενη πενταετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείπνο χωρίς ημερομηνίες και δεσμεύσεις στο κυπριακό – Kαθησυχάζει ο Ντάουνερ 

70 Σελίδες έγγραφο φωτιά για το κυπριακό και τις συγκλίσεις από το 2008 μέχρι το 2012

Οι ανησυχίες και οι προειδοποιήσεις Ομήρου για το έγγραφο συγκλίσεων του ΟΗΕ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τελεσίγραφο Ερντογάν: Συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δύο κρατών
  2. «Οι διεκδικήσεις των Τούρκων στην ΑΟΖ δεν διαφέρουν από αυτές στα Ίμια»
  3. Κορυφώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του τουρκικού αποκλεισμού στο «3» - Το καλό και το κακό σενάριο
  4. Το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου παρέλαβε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης [pics]
  5. Αυτό είναι το συγχαρητήριο μήνυμα Τραμπ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη
  6. Το συγχαρητήριο μήνυμα Γκουτέρες σε Αναστασιάδη για την επανεκλογή του