What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

28.05.2013 | 14:22
Τελευταία ενημέρωση: 28.05.2013 | 15:07

Αποκλειστικό: Με παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη η πώληση των παραρτημάτων στην Πειραιώς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Πολιτική απόφαση η πώληση παραρτημάτων
-Επιστολή φωτιά της ΚΤ στη Βουλή
-Παραδοχή και των εκπροσώπων του ΥΠΟΙΚ
-Μη πραγματοποιηθέντα τα κέρδη της Πειραιώς


Η πώληση των κυπριακών παραρτημάτων, στην Ελλάδα, ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης, στη Βουλή.

Ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι «τα κέρδη €3,4 δισ. που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς από την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα».

Υπογράμμισε επίσης ότι η απόφαση ήταν θέμα πολιτικής απόφασης και λήφθηκε στο Eurogroup, με άμεση εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου, ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.

Το τίμημα και οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των δύο Eurogroup του Μαρτίου.

Ο Πανίκος Δημητριάδης, επεσήμανε ότι σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της Τρόικας τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

"Από τη στιγμή που προχωρούσαμε με συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε σε αυτά περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, θα υπήρχαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων", ανέφερε.

Τη δήλωση του Πανίκου Δημητριάδη, επιβεβαίωσαν και βουλευτές μετά την κεκλεισμένων των θυρών,  λήξη της μαραθώνιας συνεδρίας της επιτροπής.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκατένευσε στο να αυξηθεί το μαξιλαράκι σε €450εκ από τα 350εκ.

Η κα Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι εντός της συνεδρίας οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, παραδέχθηκαν με σαφήνεια ότι έκαναν οι ίδιοι τις διαπραγματεύσεις, μαζί με τους ανώτατους αξιωματούχους της τρόικα και αφού κατέληξαν η τελική συμφωνία η οποία ήταν πολιτική λήφθηκε στο Eurogroup υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Τα κέρδη που ανακοίνωσε η Τρ. Πειραιώς, €3,4δις έφυγαν από τους κύπριους καταθέτες και μεταφέρθηκαν στην Πειραίως» επεσήμανε.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας ανέφερε ότι έχει ξεκαθαρίσει, ότι μεταξύ τους Κεντρική Τράπεζα, Κυβέρνηση και ΔΣ τραπεζών δεν είχαν την απαιτούμενη συνεννόηση κατά τη διάρκεια διαβούλευσης με Ελληνική πλευρά για τη συμφωνία με Πειραιώς.

Ο ένας επιρρίτπει τις ευθύνες στον άλλο είπε και όλα αυτά δημιουργούν σύγχυση. Η Βουλή είπε ο κύριος Σαρίκας, θα συνεχίσει την προσπάθεια για να αναδειχθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες.

Προβληματίζει πρόσθεσε, γιατί η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε λογιστικά κέρδη 3.5 δις, που καταδεικνύει ότι έγινε κακή πώληση των καταστημάτων στην Ελλάδα. Δόθηκαν στοιχεία τα οποία είναι υπό αμφισβήτηση από πολλούς, γι αυτό και πρέπει να συνεχίσει η συζήτηση.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατύπωσε την εκτίμητη ότι το συμπέρασμα είναι ότι έγινε κακή συμφωνία σε βάρος των κυπριακών τραπεζών, αλλά έγινα υπό τον ωμό εκβιασμό της τρόικας. Έχουμε είπε να κάνουμε με στυγνούς εκτελεστές, οι οποίοι είχα προδιαγεγραμμένη και συμφωνημένη κατάληξη και την επέβαλλαν.

"Αυτή είναι δυστυχώς μια πικρή πραγματικότητα" επεσήμανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


Ρεπορτάζ: Ηρώ Ευθυμίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κ. Λοϊζίδης: Απαραίτητος όρος του μνημονίου η πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα

Νέος CEO Τρ. Κύπρου ο Χρήστος Σορώτος - Διορίστηκαν και τα τρία μέλη του ΔΣ της Κ.Τ
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  3. Χαμός στην τουρκική βουλή! Πιάστηκαν στα χέρια [vid]
  4. «Ο Αναστασιάδης ανήγαγε τον Αρχιεπίσκοπο σε προνομιακό συνομιλητή»
  5. Πανικός στην Κολωνία – Γυναίκα άφησε πακέτο της DHL σε φαρμακείο και εξαφανίστηκε!
  6. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]