What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

28.05.2013 | 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 29.05.2013 | 07:32

Δίκη Μαρί: Ένοχοι και οι 6 κατηγορούμενοι δηλώνει η Κατηγορούσα Αρχή

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σήμερα κατέθεσε την τελική της αγόρευση η Κατηγορούσα Αρχή η οποία ζήτησε από το Μόνιμο Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα την ενοχή και των 6 κατηγορουμένων.

Την ενοχή και την αμέριστη ευθύνη για τον θάνατο των 13 θυμάτων της φονικής έκρηξης στην Ναυτική Βάση στο Μαρί, επέρριψε εναντίον των 6 κατηγορουμένων στην τελική της αγόρευση η Κατηγορούσα Αρχή. Μέσα από την πολυσέλιδη έκθεση της (300 σελίδες) η Κατηγορούσα Αρχή καταλογίζει αμέλεια στους κατηγορουμένους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η αμέλεια δεν είναι ένα απλό ιδιωτικό τραυματισμό αλλά προσβολή των ηθικών καθηκόντων της κοινωνίας», και σημειώνει ότι η ανθρωποκτονία είναι αποτέλεσμα των παραλείψεων.Στην τελική αγόρευση της, η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε τις θέσεις της για τον κάθε ένα κατηγορούμενο ξεχωριστά.

Καθοριστικός ο ρόλος του πρώην ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού
Η Κατηγορούσα Αρχή αναφερόμενη στον 1ο κατηγορούμενο, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού υποστήριξε ότι ο ίδιος σε κάθε εισήγηση για λύση, ήταν αρνητικός ενώ του καταλογίζει καθοριστικό ρόλο και στη μη λήψη τελικής απόφαση στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2011 στην οποία αποφασίστηκε η διενέργεια χημικών αναλύσεων στις ήδη αποσταθεροποιημένες πυρίτιδες, απόφαση που το μόνο που εξυπηρετούσε ήταν η εξασφάλιση και άλλου χρόνου, σύμφωνα με την Εισαγγελία.

Επίσης του επιρρίπτει ευθύνες και για τη μη κάθοδο της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο καθώς και για την εντύπωση που δημιουργήθηκε ότι η αποθήκευση του φονικού φορτίου στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ήταν προσωρινή.

Αντιλήφθηκε πλήρως την επικινδυνότητα του φορτίου ο Παπακώστας
Όσον αφορά τον πρώην Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα στην τελική της αγόρευση η Κατηγορούσα Αρχή ανέφερε ότι «αν και αντιλήφθηκε πλήρως την επικινδυνότητα από τις 5 Ιουλίου 2011, δεν έπραξε οτιδήποτε, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι θα έπρεπε να δράσει η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς από μόνη της ή ακόμα ότι έδωσε οδηγίες αλλά δεν εκτελέστηκαν». Μάλιστα κάνει λόγο για εμπλοκή του πρώην ΥΠΑΜ στο θέμα του φορτίου από την μέρα άφιξη του στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως γνώριζε τόσο το περιεχόμενο, τους κινδύνους και τις ανησυχίες του ΓΕΕΦ χωρίς ωστόσο να ενεργήσει με γνώμονα την λήψη μέτρων ασφαλείας.

Για τον 3ο κατηγορούμενο, Υπαρχηγό του ΓΕΕΦ, Σάββα Αργυρού η Κατηγορούσα Αρχή κατέθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας Υποστράτηγος που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του στρατεύματος, να πράττει τίποτα και να αναμένει οδηγίες από τον Αρχηγό της Ε.Φ., γνωρίζοντας ή οφείλοντας να γνωρίζει ότι είναι από τύχη που υπήρξε περιορισμένη έκρηξη λίγες μέρες προηγουμένως και είναι ορατός ο κίνδυνος για την ύπαρξη μιας επόμενης έκρηξης», επισημαίνοντας ότι «έχοντας ή οφείλοντας να έχει, πλήρη επίγνωση του κινδύνου για το ενδεχόμενο νέας ανάφλεξης και έκρηξης στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και την σοβαρότητα της κατάστασης όπως είχε διαμορφωθεί, δεν έπραξε οτιδήποτε προς αποτροπή του κινδύνου, με αποτέλεσμα την 11η Ιουλίου 2011 να συμβεί νέα αυτανάφλεξη στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο η οποία οδήγησε σε φωτιά και στη συνέχεια στην έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων και στο θάνατο των δεκατριών προσώπων».

Ποινικά υπεύθυνους για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν, καθιστά τους τρεις πυροσβέστες κατηγορουμένους
Αδράνεια, ολιγωρία και αμέλεια απέδειξαν οι πυροσβέστες κατηγορούμενοι( Ανδρέας Νικολάου-Διευθυντής Πυροσβεστικής, Χαράλαμπος Χαραλάμπους Βοηθός Διευθυντής και Ανδρέας Λοιζίδης Διοικητής ΕΜΑΚ), με αποτέλεσμα το θάνατο των 13 προσώπων εκ των οποίων 6 μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Η εκκένωση του στρατοπέδου μπορεί να μην μείωνε τις υλικές ζημιές, να μην αποτρεπόταν η καταστροφή του Βασιλικού αλλά θα έσωζε το σημαντικότερο: τις ανθρώπινες ζωές. Το καθήκον επιμέλειας τους, που είχαν έναντι όχι μόνο των μελών της ΕΜΑΚ αλλά και όλων των παρευρισκόμενων στη ΝΒΕΦ, είναι δεδομένο».

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Μαϊου όπου οι συνήγοροι υπεράσπισης αναμένεται να τοποθετηθούν επί της τελικής αγόρευσης της Κατηγορούσας Αρχής και το αντίθετο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη Μαρί: Καίει τον Συνταγματάρχη Γεωργιάδη η απολογία του Διοικητή της ΕΜΑΚ

Δίκη Μαρί: Τα βέλη τους προς την Ε.Φ ρίχνουν οι Πυροσβέστες

Δίκη Μαρί: Άγνωστο υλικό η πυρίτιδα και για τον Βοηθό Δ/ντή της Πυροσβεστικής!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πάφος: Πίσω από τα σίδερα της φυλακής 40χρονος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και τραυματισμό 16χρονου
  2. Εξελίξεις στη δίκη Astrasol - Έφεση για 16 λόγους!
  3. Αναβολή στην υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ
  4. ΕΜΕΛ: Η 24ωρη σημερινή ήταν μόνο η αρχή - Προειδοποίηση για 48ωρη
  5. Τρεις «ένοχοι» για το έγκλημα στη Μαρφίν! Η απόφαση-δικαίωση των υπαλλήλων και οι άφαντοι δολοφόνοι
  6. Δίκη ΣΑΠΑ: Κατέθεσαν έφεση οι πέντε κατηγορούμενοι