What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

29.05.2013 | 10:06
Τελευταία ενημέρωση: 29.05.2013 | 10:16

Δείτε σε ποιες περιπτώσεις ένας σκύλος μπορεί να μας δαγκώσει

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι σκύλοι γαβγίζουν και αρκετά συχνά δείχνουν να έχουν επιθετικές διαθέσεις. Μερικές φορές μάλιστα μπορεί να δαγκώσουν.  

θα περιοριστούμε στην περιγραφή των καταστάσεων εκείνων όπου το δάγκωμα είναι πιθανό. Η γνώση των καταστάσεων αυτών θα μας βοηθήσει να προβλέψουμε τυχόν επικίνδυνη συμπεριφορά του σκύλου και να πάρουμε τα μέτρα μας.

1. Όταν είναι άρρωστος. Όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος, όπως κι εμείς δεν αισθανόμαστε καλά και δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά, έτσι κι εκείνος. Αν επιμείνουμε εμείς να τον μετακινήσουμε, να παίξουμε μαζί του και γενικότερα να τον πιέσουμε σ’ αυτή τη φάση, ίσως να δαγκώσει.

2. Όταν είναι τραυματισμένος. Όταν ένας σκύλος είναι τραυματισμένος, πονάει. Αν εμείς δεν το λάβουμε αυτό υπόψη είτε επειδή δεν το γνωρίζουμε, είτε επειδή δεν το παίρνουμε και «τόσο σοβαρά» μπορεί να μας δαγκώσει. Αν το γνωρίζουμε, δεν τον προκαλούμε. Όταν εμείς οι ίδιοι πονάμε, μερικές φορές, δεν θέλουμε κανείς να μας αγγίζει. Όταν ένα παιδάκι για παράδειγμα σπάσει το χέρι του, κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποφύγει την εξέταση από τον γιατρό, παρόλο που καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνει για το καλό του.

3. Όταν είναι απεριποίητος. Ναι, μάλιστα, όταν σε έναν σκύλο δεν παρέχεται η κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να μας δαγκώσει. Πώς; Αν για παράδειγμα αμελήσαμε για καιρό το θέμα «χτένισμα-βούρτσισμα», μπορεί το τρίχωμα του να κάνει κόμπους, τους οποίους εμείς ίσως να μην μπορούμε να δούμε. Αυτοί οι κόμποι τραβούν το δέρμα του σκύλου με αποτέλεσμα να πονάει και να εκνευρίζεται. Σε κάποιες περιπτώσεις π.χ. μπορεί να έχει δημιουργηθεί κάποιος κόμπος πίσω από τα αυτάκια του. Είναι αρκετά επίπονο αυτό. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα καθώς εμείς ανυποψίαστοι πάμε να του χαϊδέψουμε το κεφαλάκι, εκείνο να αγριέψει, ακόμη και να δαγκώσει.

4. Όταν φοβάται. Όταν ένας σκύλος φοβάται, είτε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, είτε επειδή είναι φοβικός γενικότερα, τότε, μπορεί να δαγκώσει. Βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση για κάποιο λόγο και αισθάνεται ανασφάλεια. Βρίσκεται σε θέση όπου αν νιώσει πως απειλείται, μπορεί να επιτεθεί για λόγους άμυνας.

5. Είναι επιθετικός. Όταν μας πουν ότι ο τάδε σκύλος είναι επιθετικός ή αν δούμε και ξεχωρίσουμε σημάδια που να μας δείχνουν κάτι τέτοιο, φυλαγόμαστε πάντα. Ένας επιθετικός σκύλος είναι επικίνδυνος. Μπορεί να δαγκώσει ανά πάσα στιγμή. Προσέχουμε πάντα. Μπορεί να νομίζουμε ότι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του, αλλά εκείνος να «γυρίσει διακόπτη» ανά πάσα στιγμή και να επιτεθεί.

6. Όταν κοιμάται. Ποτέ δεν τρομάζουμε, ούτε ενοχλούμε έναν σκύλο όταν κοιμάται. Πάνω στην τρομάρα του μπορεί να μας δαγκώσει.

7. Όταν τρώει. Επίσης ποτέ δεν ενοχλούμε έναν σκύλο όταν τρώει. Το φαγητό είναι κάτι πολύτιμο για τον σκύλο. Μερικές φορές τρώει ακόμη κι αν δεν πεινάει. Το κάνει αυτό γιατί έτσι προστάζει το ένστικτό του. «Φάτο τώρα! Μπορεί να μην ξαναβρείς άλλο φαΐ!» στη φύση το φαγητό δεν το βρίσκει εύκολα. Αντιλαμβανόμενοι αυτό, λοιπόν, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι αν τον πειράξουμε την ώρα που τρώει ή αν τον απειλήσουμε πως θα του πάρουμε το πολύτιμο φαγητό του, μπορεί να μας δαγκώσει.

8. Αν πειράξουμε κάτι στο οποίο έχει αδυναμία. Όπως μερικές φορές συμβαίνει και με εμάς, να έχουμε το αγαπημένο μας μπλουζάκι το οποίο το φοράμε από το γυμνάσιο και παρόλες τις τρύπες το κρατάμε ακόμη, κάπως έτσι έχουν και τα σκυλιά αδυναμία σε κάποια αντικείμενα. Σε ένα χαλάκι, σε κάποιο παιχνίδι, στο σπιτάκι τους κλπ. Αν εμείς επιχειρήσουμε να τους το πάρουμε, μπορεί να δαγκώσει.

9. Όταν το παιχνίδι γίνεται μάχη. Πολλές φορές ξεκινάμε να παίζουμε και το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο έντονο, πιο δυνατό… εκεί κάπου χάνεται ο έλεγχος. Ο σκύλος κάνει πιο νευρικές, γρήγορες και πιο δυνατές κινήσεις. Αν εξακολουθήσουμε και αυξάνουμε την ένταση αυτή, ο σκύλος ίσως να δαγκώσει πιο δυνατά από το συνηθισμένο και να μας τραυματίσει.

10. Όταν το παιχνίδι γίνεται άτσαλα. Συμβαίνει δυστυχώς συχνά με παιδάκια να έχουμε τέτοιου είδους ατυχήματα. Το παιδάκι δεν πολυκαταλαβαίνει και κουνάει τα χεράκια του πέρα-δώθε, χοροπηδάει, φωνάζει, τραβάει τα αυτάκια του σκύλου, την ουρά του κλπ. Αν τραβήξει δυνατά, ο σκύλος από φυσική αντίδραση ίσως τραυματίσει το παιδί.

11. Όταν έχουμε σκυλοκαβγά. Είναι δυσάρεστο να βλέπεις σκυλάκια στη βόλτα τους, αντί να παίζουν, να τσακώνονται. Συμβαίνει όμως κι αυτό κάποιες φορές δυστυχώς. Αν μας συμβεί είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους άλλους σκύλους αλλά και με τον δικό μας καθώς εκείνη τη στιγμή είναι θολωμένο το μυαλό του και μπορεί από αντανακλαστική κίνηση να δαγκώσει ακόμη κι εμάς τους ίδιους.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Animal Planet προκαλεί σάλο στο διαδίκτυο με VIDEO

Σκύλος σκότωσε 79χρονο άνδρα

Αφήνει το σκύλο του να σκοτώνει γάτες - ΦΩΤΟ   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ξανά στο δικαστήριο ο 72χρονος που μαχαίρωσε τον σκύλο Max
  2. Μενεού: «Αδέσποτο» μπουλντόγκ μπούκαρε σε αυλή σπιτιού και επιτέθηκε άγρια στον ιδιοκτήτη
  3. Φρικτός θάνατος για 3 σκυλιά - Τα κλείδωσε και τα άφησε νηστικά σε διαμέρισμα
  4. Πάφος: Παρολίγον κυνηγετική τραγωδία! 34χρονος έπεσε τραυματισμένος από τα σκάγια του φίλου του
  5. Κύμα ιώσεων: 65 κρούσματα ανά 24ώρο στα επείγοντα
  6. Τραυματισμένος ο Πιστόριους! Πιάστηκε στα χέρια με συγκρατούμενό του στη φυλακή