What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΗΓΩΝ· ΑΟΖ· SAIPEM 12000·

INFO

30.05.2013 | 12:36
Τελευταία ενημέρωση: 30.05.2013 | 14:40

Το CNN...η οικονομική κρίση, ο Ντάουνερ, και το Κυπριακό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Πριν 3 μόλις χρόνια σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκ των οποίων κάποια κορυφαίας φήμης με καταξιωμένους αναλυτές, όπως είναι η περίπτωση CNN, προέβαιναν σε αναλύσεις επί αναλύσεων για το γιατί πρέπει η κατάσταση στην Κύπρο να παραμείνει ως έχει...δηλαδή, έλεγαν τότε, ότι το status quo με τα κατοχικά στρατεύματα και με τους άνω των 150.000 Τούρκων εποίκων ήταν μια σοβαρή εγγύηση σταθερότητας και ειρήνης στην Μεγαλόνησο, αλλά αποτελούσε παράδειγμα και για την ευρύτερη περιοχή! Τώρα όμως όλα άλλαξαν...

Σε άρθρο του 2010 έμπειρου ανταποκριτή του CNN για θέματα Μέσης Ανατολής το "μοντέλο Κύπρος" αναφέρεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για ειρήνευση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και ειδικά στην περίπτωση της διαμάχης Παλαιστινίων και Ισραηλινών. 

Όμως κανείς από τους αναλυτές αυτούς δεν μπαίνει στον κόπο να αντικρίσει την πραγματικότητα υπό το πρίσμα των κανόνων που διέπουν το διεθνές δίκαιο, με την τουρκική κατοχή να έχει πολλάκις καταδικαστεί τόσο από διεθνείς αρμόδιους οργανισμούς, όσο και από μεμονωμένα κράτη.

Επίσης κανένα από αυτά τα βαρύγδουπα ονόματα της διεθνούς δημοσιογραφίας δεν μπήκε στον κόπο πριν να δημοσιεύσει τα άρθρα του για το πόσο καλή και ειρηνική είναι η κατάσταση μετά την εισβολή του 1974 και την de facto διχοτόμηση της Μεγαλονήσου, να ρωτήσει την γνώμη των απλών Τ/κ που ζουν μια κυριολεκτικά απάνθρωπη καθημερινότητα.

Οι Τ/κ παρά τις διαφορές τους με τους Ε/κ, οι οποίες φυσικά  υποδαυλίζονται από την Άγκυρα, έχουν μια εντελώς διαφορετική πολιτισμική κουλτούρα από αυτή των Τουρκων εποίκων από την Ανατολία που διοχέτευσε η Τουρκία στα κατεχόμενα. Επίσης η κοινωνική και οικονομική οργάνωση των Τ/κ βρίσκεται σε πολύ ανώτερο επίπεδο εν σχέση με αυτή των εποίκων, όμως οι αριθμοί των τελευταίων έχουν ουσιαστικά καταστήσει τους ανεπτυγμένους και πιο μορφωμένους Τ/κ μειονότητα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Πολλοί παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, κυρίως για το Ηνωμένο Βασίλειο προς αναζήτηση καλύτερης τύχης,  ενώ όσοι μένουν πίσω νιώθουν να ασφυκτιούν από την ανάσα του πάλαι ποτέ λυτρωτή τους, της τουρκικής διοίκησης δηλαδή, κατάσταση που επιβαρύνθηκε σοβαρά όταν οι Τ/κ είδαν τους συμπολίτες τους Ε/κ, στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων, να εισέρχονται πανηγυρικά στην Ε.Ε., καρπούμενοι φυσικά και τα αντίστοιχα οφέλη, ενώ η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ επέτεινε την τουρκοκυπριακή απελπισία.

Η απελπισία πολλών Τ/κ μάλιστα έφτασε σε τέτοιο βαθμό ώστε να ζητούν να τους χορηγηθούν Ε/κ ταυτότητες και διαβατήρια, καθώς και άδειες μόνιμης εγκατάστασης σε ελληνοκυπριακά εδάφη, νιώθοντας πως η Τουρκία τους είχε "ξεγελάσει" με τον χειρότερο τρόπο, καθιστώντας τους ομήρους στην ίδια τους την χώρα, θύματα ουσιαστικά και αυτοί πλέον της επεκτατικής πολιτικής της 'Αγκυρας. 

Όμως μετά από μόλις 3 χρόνια η τραπεζική φούσκα της Κύπρου έσκασε με πάταγο προκαλώντας μάλιστα αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διεθνές οικονομικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο, καθώς στο παιχνίδι πλέον έχουν μπει και οι υδρογονάνθρακες, οι οποίοι εκτός από οικονομικό πλεονέκτημα, αποτελούν ένα ιδιαίτερα δυνατό χαρτί και στην διεθνή σκακιέρα. 

Μέσα λοιπόν στον κυκεώνα αλληλοσυγκρουόμενων ισχυρών διεθνών συμφερόντων που βρέθηκε η Κύπρος οι ίδιοι πληρωμένοι κονδυλοφόροι ξεπήδησαν ξανά στο προσκήνιο και μετά από μόλις 3 χρόνια η προσέγγιση στο Κυπριακό έχει αλλάξει κάνοντας στροφή 180 μοιρών. Πλέον, με μια Κυπριακή Δημοκρατία γονατισμένη οικονομικά και κατ' επέκταση αποδυναμωμένη πολιτικά και στρατιωτικά, γιατί πάντα αυτά είναι αλληλένδετα, όταν μιλάμε για κράτη, οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι τώρα βλέπουν την "χρυσή ευκαιρία" μιας επανένωσης για την Μεγαλόνησο! 

Η όλη κουβέντα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού ξεκίνησε αμέσως μετά την οικονομική κατάρρευση και με την εκκρεμότητα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων να είναι ακόμα ανοιχτή στο διπλωματικό τραπέζι... Μάλιστα όλοι φαίνονται να βιάζονται, ειδικά οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, σε ύποπτο μάλλον βαθμό, προωθώντας μια λύση - εξπρές. Τώρα πλέον, κατ' αυτούς, η ειρήνη και η αρμονική συνύπαρξη είναι εύκολα επιτεύξιμα μεγέθη και μια επανένωση είναι προς το συμφέρον και των 2 κοινοτήτων... ειδικά τώρα, θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς, που η νόμιμη κυβέρνηση του νησιού βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή θέση για να διαπραγματευθεί το οτιδήποτε, πόσο μάλλον το κρίσιμο εθνικό θέμα που απαιτεί ευαίσθητους χειρισμούς.

Όμως καλοθελητές και πληρωμένοι κονδυλοφόροι θα υπάρχουν παντού και πάντα, αλλά η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη υπόθεση όταν το εσωτερικό μέτωπο παραμένει αρραγές. Η μπάλα βρίσκεται καθαρά πλέον στην ελληνοκυπριακή πλευρά, με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να φαίνεται να έχει χειριστεί σωστά την υπόθεση του περιβόητου δείπνου Ντάουνερ, αλλά με τις σκιές και τα ερωτηματικά να παραμένουν γύρω από το ζήτημα του χειρισμού του εγγράφου συγκλίσεων που διέρρευσε...

Σωκράτης Κωσταρόπουλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αποκλειστική συνέντευξη- Ο Δρ. Γ. Κέντας απαντά- Μας πούλησε τελικά η Ρωσία; Είναι πραγματικός σύμμαχός μας το Ισραήλ; (VIDEO)
Κάρφωσε το Προεδρικό ο Ντάουνερ – Το έγγραφο συγκλίσεων δόθηκε την ίδια ημέρα στους δύο ηγέτες

Το δείπνο σερβίρεται στις 20:30 – Αναστασιάδης - Έρογλου στο τραπέζι, μετά συζύγων

Θα τους ψήσει το ψάρι… ο Ντάουνερ στο δείπνο – Τι περιλαμβάνει το μενού για τους δύο ηγέτες   Διαδώστε αυτό το άρθρο