What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

30.05.2013 | 16:57
Τελευταία ενημέρωση: 30.05.2013 | 17:03

Ιταλία: Ψήφιση νόμου για τη βία κατά των γυναικών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ιστορικής σημασίας ψηφοφορία για νόμο με στόχο την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας.

Η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα υποσχέθηκε ότι θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα σε αυτό το θέμα, σε μια στιγμή που ολόκληρη η χώρα είναι συγκλονισμένη από τη δολοφονία μιας 16χρονης, η οποία έγινε από τον φίλο της.

Η Φαμπιάνα Λούτσι, μια μαθήτρια παθιασμένη με τον χορό, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου την περασμένη εβδομάδα από τον 17χρονο φίλο της στην πόλη Κοριλιάνο Καλάμπρο της Καλαβρίας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, ήταν ακόμη ζωντανή όταν ο φίλος της την περιέλουσε με ένα δοχείο γεμάτο βενζίνη, βάζοντάς του στη συνέχεια φωτιά.

Στο τέλος μιας φορτισμένης συζήτησης στο ιταλικό κοινοβούλιο, οι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της συνθήκης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη βία κατά των γυναικών. Έτσι η Ιταλία έγινε η 5η χώρα που επικύρωσε αυτή τη συνθήκη.

Στη διάρκεια επίσκεψής της στο Κοριλιάνο, η νέα υπουργός ίσων ευκαιριών Γιοζέφα Ίντεμ δήλωσε ότι η επικύρωση της λεγόμενης «Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης» αποτελεί μια καλή αφετηρία για να αναληφθούν στη συνέχεια συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις κατά της βίας.

Η υπουργός σε δηλώσεις της τόνισε ότι αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει « συγγνώμη από τη Φαμπιάνα και απ’ όλες τις γυναίκες που έπεσαν θύματα ανθρώπων που κακοποιούν τη λέξη αγάπη. Το κράτος πρέπει να είναι πιο αποφασιστικό στις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει και να βρίσκεται πιο κοντά στα θύματα».

Αν και επίσημα στατιστικά στοιχεία δεν υπάρχουν, η γυναικεία οργάνωση της Μπολόνια Casa della Donne υπολογίζει ότι φέτος έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 51 γυναίκες. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των φόνων πρέπει να είναι τουλάχιστον 70. Εκτός από τη Φαμπιάνα, την περασμένη εβδομάδα δολοφονήθηκε από τον πρώην εραστή της και η 35χρονη Αντζέλικα Τίμις σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο. Στην Πάδοβα, η 50χρονη Σιλβάνα Κασόλ πυροβολήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος στη συνέχεια έστρεψε το όπλο εναντίον του.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας ανακοίνωσε στα τέλη του 2011 ότι μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα οικιακής βίας.

Ύστερα από μια επίσκεψη πέρυσι στη χώρα, η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών για τη βία κατά των γυναικών δήλωσε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος. «Οι περισσότερες εκδηλώσεις βίας», τόνισε η Ρασιντά Μανζού, «υποτιμώνται σε αυτή την πατριαρχική και οικογενειοκρατική κοινωνία, όπου η οικιακή βία δεν αντιμετωπίζεται πάντα ως έγκλημα, όπου υπάρχει οικονομική εξάρτηση και όπου η κρατική απάντηση σε τέτοιες καταγγελίες θεωρείται ότι δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε ωφέλιμη».

Πριν επικυρωθεί οριστικά η «Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης», η ψηφοφορία θα πρέπει να επαναληφθεί και στην Άνω Βουλή. Όπως είναι το κλίμα σήμερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται δεδομένο.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν σεξ και χτυπούν γυναίκες;

Τη στραγγάλισα γιατί μου ζήταγε γάμο!

Στην Τουρκία δολοφονούν τις γυναίκες!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο