What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

29.11.2013 | 11:15
Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2013 | 16:08

ΕΔΕΚ: Κατάθεση πρότασης νόμου για συνεισφορά σε σχέση με 13ο μισθό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα καταθέσει πρόταση Νόμου στη Βουλή που θα τροποποιεί τον περί εκτάκτου εισφοράς αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο και τον περί εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα Νόμο έτσι ώστε για το έτος 2013 μόνο να υπάρξει συνεισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τον 13ο μισθό.


Η συνεισφορά, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΔΕΚ, θα υφίσταται, ως εξής:

Για το Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη, που δεν υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρών (€2.500), καμία συνεισφορά.

Για ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και σύνταξη που υπερβαίνει το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500).

Οι εξής συνεισφορές:

Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%).

Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) καιΓια κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω, ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3,5%).

Τα ποσά που εξοικονομούνται από τις προβλεπόμενες στο εδάφιο (1) αποκοπές κατατίθενται στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και διατίθενται για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως καθορίζεται σε διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Για τον ιδιωτικό τομέα (εργοδοτούμενοι, Συνταξιούχοι και αυτοτελώς εργαζόμενοι).

Για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500), ουδεμία συνεισφορά.

Για ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές που υπερβαίνουν το ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων ευρώ (€2.500, καταβάλλεται ποσό ίσο με ποσοστό επί των ακαθάριστων αποδοχών ως ακολούθως:

Για κάθε ευρώ από δύο χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€2.501) έως τρεις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€3.500), καταβάλλεται ποσοστό δυόμισι τοις εκατόν (2,5%) με ελάχιστο ποσό αποκοπής δέκα ευρώ (€10).

Για κάθε ευρώ από τρεις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€3.501) έως τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (4.500), ποσοστό τρία τοις εκατόν (3%) και

Για κάθε ευρώ από τέσσερις χιλιάδες πεντακόσια ένα ευρώ (€4.501) και άνω ποσοστό τριάμισι τοις εκατόν (3.5%):

Νοείται ότι, η αποκοπή υπολογίζεται επί του συνόλου των ακαθάριστων αποδοχών χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό ή όριο στο ύψος αυτών:

Νοείται περαιτέρω ότι, απολαβές ή/και συντάξεις από τις οποίες γίνεται η αποκοπή, του δυνάμει των περί έκτακτης εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο του 2011 έως 2013, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος Νόμου, προστίθενται στις ακαθάριστες αποδοχές δυνάμει του παρόντος Νόμου για σκοπούς καθορισμού του ύψους του συντελεστή της αποκοπής που καταβάλλεται δυνάμει του άρθρου 4Α του παρόντος Νόμου.

Στην περίπτωση μισθωτού, η καταβολή της εισφοράς σύμφωνα με το εδάφιο, (1), γίνεται εξ ημισείας από τον εργοδότη και το μισθωτό δηλαδή σε ποσοστό πενήντα τοις εκατόν (50%), εκατέρωθεν.

Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν με βάση τις πιο πάνω νομοθετικές διατάξεις θα διατεθούν για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως θα καθοριστεί σε διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

«Αναλαμβάνουμε αυτή την νομοθετική πρωτοβουλία γιατί πιστεύουμε ότι η φιλαλληλία και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν μπορούν να έχουν μόνο ανέξοδα και θεωρητικό χαρακτήρα ούτε χαρακτήρα ευχολογίου», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα.

«Η πρόταση μας είναι στοχευμένη και απαλλάσσει πλήρως χαμηλούς μισθούς και συντάξεις. Απολαβές και συντάξεις μέχρι €2.500 απαλλάσσονται πλήρως. Οι υψηλότεροι μισθοί και συντάξεις θα συνεισφέρουν κλιμακωτά μικρά ποσοστιαία ποσά για να συλλεγεί ένα ποσό του ύψους των πέντε εκατομμυρίων που θα διατεθεί εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (μακροχρόνιους άνεργους, και οικογένειες που στηρίζονται από τα κοινωνικά παντοπωλεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημοσκόπηση: Σε ελεύθερη πτώση το ΑΚΕΛ – Πρώτη επιλογή των πολιτών η αποχή για τις Ευρωεκλογές

Οικολόγοι: Οι μεγάλοι οφειλέτες τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΠτΒ Λιβάνου: Απαράδεκτη η πρόταση ΗΠΑ για διευθέτηση της θαλάσσιας διαφοράς με Ισραήλ
  2. Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή
  3. Σιζόπουλος είδε Αναστασιάδη για κρίση στην ΑΟΖ - «Δεν μπορώ να είμαι πιο καθησυχαστικός»
  4. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»
  5. ΕΛΑΜ: Η πρόταση για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ
  6. Πάμε Πακέτο: Κύπριος έκανε πρόταση γάμου με τη… βοήθεια του Γιώργου Παπαδόπουλου!