What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΜΕΞΙΚΟ· ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

29.11.2013 | 12:12
Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2013 | 13:19

Μ. Κληρίδης: Ανέφικτη η μείωση επιτοκίων εν μέσω ύφεσης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ενόσω υπάρχει ύφεση δεν μπορεί να μειωθούν τα επιτόκια, δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Μάριος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα είχε σοβαρές παρενέργειες στην επικερδότητα των τραπεζών.

«Τα δανειστικά επιτόκια αντανακλούν τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, την έλλειψη ρευστότητας λόγω του κουρέματος των καταθέσεων, αλλά και το ότι δεν έχει ανακτηθεί ακόμη η εμπιστοσύνη των Κυπρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χρήματα ακόμη στα σπίτια των νοικοκυριών, τα οποία αν επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα θα αρχίσει να βοηθείται η οικονομία» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, μια ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων θα είχε σοβαρές παρενέργειες στην επικερδότητα των τραπεζών, οι οποίες καταγράφουν ζημιές.

«Ζημιές σημαίνει συνήθως περισσότερο κεφάλαιο ή αν δεν μπορεί να αντληθεί κεφάλαιο καταλήγουμε στα τρελά της ΕΕ που είναι τα κουρέματα καταθέσεων», είπε.

«Ως εκ τούτου» συνέχισε «όταν αρχίσουμε να πειράζουμε δανειστικά επιτόκια πρέπει να κοιτάζουμε τι θα γίνει με την κερδοφορία και την αύξηση των πιθανών ζημιών των τραπεζών και τις παρενέργειες που αυτό θα προκαλέσει» λέγοντας αυτά τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, όπου το νοικοκυριό να πληρώνει λιγότερο ποσό με βάση τις δυνατότητές του για περισσότερα χρόνια.

«Με μια μείωση του επιτοκίου για μία ή δύο μονάδες, αν γίνει ο υπολογισμός, θα δείτε ότι δεν επηρεάζει τόσο δραματικά η δόση του δανείου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν με δεδομένο ότι το επιτόκιο είναι συνδεδεμένο με την επικερδότητα των τραπεζών, τότε σημαίνει ότι θα υπάρχουν ψηλά επιτόκια μέχρι την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, ο κ. Κληρίδης απάντησε πιθανότατα ναι, λόγω του ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε αυτή την ύφεση.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν μπορεί να γίνονται συγκρίσεις του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με άλλες χώρες όπως στη Γερμανία, όπου δεν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Η Κυβέρνηση της Γερμανίας δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο, για τα ομόλογα της κυπριακής Κυβέρνησης που υπάρχουν στην αγορά το επιτόκιο βρίσκεται κατά μέσο όρο 17%.

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Συμμαχίας των Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν με το Σύνδεσμο Τραπεζών δήλωσε ότι επείγει η εξεύρεση τρόπων μείωσης του κόστους του χρήματος για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και να διευκολυνθούν τα νοικοκυριά.

«Δεν ανήκουμε στην κατηγορία που θέλει να ρυθμίζει τα πάντα με νόμους, απλά θεωρούμε ότι οι συνθήκες δεν θα είναι φυσιολογικές στο οικονομικό περιβάλλον της Κύπρου σύντομα και υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις», είπε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

Όπως δήλωσε, είναι απόλυτα αναγκαίο σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση οι λύσεις που θα δοθούν να είναι αποτελεσματικές, να είναι πρακτικές και επειδή στην Κύπρο έχουμε παραβιάσει τους τελευταίους μήνες από την εποχή του κουρέματος των καταθέσεων όλους τους κανόνες της αγοράς, γι` αυτό και η Συμμαχία κατέθεσε πρόταση νόμου για νομοθετική ρύθμιση των καταθέσεων.

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο και επείγον η Κυβέρνηση να ασκήσει όλη την πίεση που μπορεί και όλη την επιρροή να απαιτήσει και να διεκδικήσει από την ΕΚΤ την παροχή απεριόριστη ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες για να δημιουργήσει και στις τράπεζες ρευστότητα διευκολύνοντάς τις να κινηθούν προς την κατεύθυνση μείωσης των επιτοκίων αλλά και διευκόλυνση των ΜΜΕ», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι η Συμμαχία κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή για μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχουν τρόποι μείωσής τους έστω και αν το μνημόνιο καθορίζει ή ορίζει να μην μπαίνει οροφή στα επιτόκια.

«Εάν όμως δεν γίνουν τότε στρέφουμε την προσοχή μας στη νομοθετική ρύθμιση», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έφυγε «πυροβολώντας» ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης από το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας

Εντός του 2014 η ενοποίηση των συστημάτων Τράπεζας Κύπρου - Λαϊκής

Υποχώρηση εκροών καταθέσεων κατά €163 εκατ.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο Μάριος Ιωαννίδης «έριξε άκυρο» στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου! [vid]
  2. Ετήσια μείωση της ανεργίας στο 10,6% το 2ο τρίμηνο 2017
  3. Εκ νέου οδηγίες Γεν. Εισαγγελέα προς ανακριτές για διασύνδεση σκανδάλου ΤΕΠΑΚ με Ωκεανογραφικό Π.Κ.
  4. Αυτή είναι η απειλητική προκήρυξη κατά τραπεζών και βουλευτών [pic]
  5. Δανειολήπτες: Νέες παγίδες των τραπεζών
  6. Συγκλονίζει ο πατέρας του 11χρονου Μάριου - «Να βρεθεί ο δολοφόνος του παιδιού μου» [vid]