What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

29.11.2013 | 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2013 | 22:22

Ικανοποίηση Αναστασιάδη για αναβάθμιση κυπριακής οικονομίας από S&P, αλλά… «δεν είναι καιρός για θριαμβολογίες»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Μία βαθμίδα πάνω το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου: Από από CCC+ σε Β-
- Η πρώτη αναβάθμιση μετά τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων
- Ωστόσο, ο Οίκος δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων ή τη συνομολόγηση νέου Μνημονίου

Η σημερινή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor's, η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων «δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα των οδυνηρών θυσιών του λαού μας, αλλά και της συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής που η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ακολούθησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Ωστόσο, επισημαίνει πως «δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες, αλλά, σίγουρα, ανάλογα μηνύματα, όπως αυτό του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης, ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας».

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την ίδια συνετή και πειθαρχημένη πολιτική, να διαχειρίζεται τα δύσκολα που έχουμε ακόμα μπροστά μας, πιστεύοντας πως σε αυτή την πορεία όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν» καταλήγει ο Κύπριος Πρόεδρος.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε Β- από CCC+.

Εξάλλου, το βραχυπρόθεσμο rating αναβαθμίστηκε από C σε B. Παρά την αναβάθμιση, ο Standard and Poor's θεωρεί πιθανή τη λήψη νέων μέτρων ή τη συνομολόγηση νέου μνημονίου.

Η αναβάθμιση φέρνει την Κύπρο στην καλύτερη αξιολόγηση που είχε από τον S&P από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, όταν η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση βρισκόταν στο CCC+.

Για να επανέλθει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση έξι βαθμίδων.

Στην ανακοίνωση του Standard and Poor's επισημαίνεται ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου για τους ισορροπημένους κινδύνους εφαρμογής που παραμένουν ως το τέλος του τριετούς προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω του περιθωρίου ανόδου της οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, η κυπριακή κυβέρνηση, μετά τις δύο θετικές αξιολογήσεις από την τρόικα, θα συνεχίσει να συμμορφώνεται έγκαιρα με τις συστάσεις του προγράμματος.

Υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα έχει βελτιώσει το προφίλ χρέους της κυβέρνησης, καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της (εκτός από το 6% του ΑΕΠ το βραχυπρόθεσμο χρέος) έως τον Μάρτιο του 2016 και προστίθεται ότι ως μέρος του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει συγχωνεύσει και ανακεφαλαιοποιήσει τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες.

Η νέα Τράπεζα Κύπρου έχει ανακτήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αν και εξακολουθεί να βασίζεται στην παροχή έκτακτης ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που υπολογίζεται σε 45% του ΑΕΠ.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας θα είναι λιγότερο σοβαρή από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί λόγω, εν μέρει, των ενεργειών της κυβέρνησης.

«Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της κυπριακής οικονομίας (5,5% το τρίτο τρίμηνο του 2013) υπήρξε ο πιο μεγάλος στην ευρωζώνη το 2013, τώρα συρρικνώνεται με πιο βραδύ ρυθμό από ό,τι προβλέπαμε τον Ιούλιο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο S&P ανέμενε συρρίκνωση 14% για το έτος, ενώ τώρα αναθεώρησε την εκτίμησή του για συρρίκνωση στο 8% το 2013 και 6% το 2014, με τις εκτιμήσεις, ωστόσο, να είναι αβέβαιες. Για το 2015, αναμένει συρρίκνωση 2% ενώ για το 2016, ανάπτυξη 0,5%.

Σύμφωνα με τον Οίκο, οι παράγοντες που έχουν αποτρέψει μία πιο σοβαρή ύφεση είναι οι εξοικονομήσεις που βοήθησαν στη στήριξη της κατανάλωσης και του τουρισμού.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι παραμένει ένας βασικός κίνδυνος. «Μόλις οι έλεγχοι κεφαλαίου αρθούν, η σταθερότητα των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα θα είναι αβέβαιη» σημειώνεται.

Ταυτόχρονα, τονίζεται ότι η χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση έχει έρθει κοντά σε τέλμα, με αξιοσημείωτη αύξηση του χρέους του ιδιωτικού τομέα και των εμπορικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι για τις μελλοντικές επιδόσεις της ανάπτυξης.

Η αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2013, αναμένεται ότι ο τομέας θα συρρικνωθεί κάτω από τέσσερις φορές του ΑΕΠ, από εννέα φορές που ήταν το 2009.

Αναβάθμιση «μπορεί να προκύψει από τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και από την πιθανή ενίσχυση του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην οικονομική δραστηριότητα την περίοδο 2013-2016» σημειώνει ο Standard & Poor's.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν.Αναστασιάδης: Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας


Θα τους ψήσει το ψάρι… ο Ντάουνερ στο δείπνο – Τι περιλαμβάνει το μενού για τους δύο ηγέτες

Δείπνο χωρίς ημερομηνίες και δεσμεύσεις στο κυπριακό – Kαθησυχάζει ο Ντάουνερ

Καμία προσδοκία από το δείπνο Αναστασιάδη – Έρογλου λέει ο Λυσσαρίδης

   Διαδώστε αυτό το άρθρο