What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

29.11.2013 | 20:00
Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2013 | 21:30

ΥΠΑΜ: Η περιοχή μας αναδεικνύεται ως εναλλακτική επιλογή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η αξιοποίηση του φυσικού μας υποθαλάσσιου πλούτου που αποτελεί αναφαίρετο, κυριαρχικό μας δικαίωμα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, θα συντείνει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εγχείρημα το οποίο θα πρέπει επιτελούς να αντιληφθεί η Τουρκία, η οποία επιθυμεί την ένταξή της στην Ένωση.

Αυτό δήλωσε απόψε ο Υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου σε παρέμβαση στη διάλεξη με θέμα «Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Φωτίου τόνισε ότι τα προσκόμματα, οι αντιδράσεις, οι απειλές και οι αμφισβητήσεις, πρέπει να σταματήσουν προκειμένου να οδηγηθούμε σε ανάπτυξη, ευημερία, ασφάλεια και πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή μας.
Σημείωσε ότι η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την προοπτική δημιουργίας ενεργειακών δικτύων, θα μπορούσε να αναδείξει την περιοχή μας ως εναλλακτική και βιώσιμη επιλογή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε ο ΥΠΑΜ, η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για μια ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή.
Επίσης, μπορεί να αποτελέσει μέσο στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα τονώσουν τις οικονομίες των χωρών της περιοχής.

«Είναι λοιπόν εύλογο ότι το θέμα ενέργεια αναδεικνύει τη σημασία της Κύπρου, σε γεωστρατηγικό, γεωοικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, κατά συνέπεια, η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ προσδίδει ευοίωνες προοπτικές για κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Φωτίου.
Συνέχισε λέγοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Αίγυπτο και το Λίβανο».

Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι Άδειες Έρευνας Υδρογονανθράκων που έχουν ήδη δοθεί στις εταιρείες Noble Energy, Delek Drilling, Avner Oil Exploration, Eni, Kogas και Total επιβεβαιώνουν ότι τα λόγια, με σχεδιασμό και σύνεση, μετουσιώνονται σε πράξεις, διανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασίας και ευημερίας.
Παράλληλα, συνέχισε, η πρόθεση κατασκευής στο Βασιλικό, Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου (LNG), οι σχεδιασμοί για ανάπτυξη και σύνδεση ενεργειακών δικτύων, καθώς και πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου, αποτελούν απτά στοιχεία για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας τόσο των Μεσογειακών χωρών, όσο και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αναμφίβολα, στις δύσκολες οικονομικές περιόδους που βιώνουμε, η ευόδωση αυτής της προσπάθειας θα συμβάλει στην ανακούφιση των καταναλωτών, αφού πλέον θα μιλάμε για πιο προσιτή, ασφαλή και φτηνή ενέργεια», σημείωσε.
Ο ΥΠΑΜ ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος, μαζί με την πλειοψηφία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει την ανάγκη εκπόνησης μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, της οποίας τα οφέλη θα καταστούν πολλαπλασιαστές ισχύος τόσο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και κατ’ επέκταση για την ασφάλεια της χώρας μας, όσο και για την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη.

Ο κ. Φωτίου διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο του σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, όπου αυτό απαιτείται, εκπονεί στρατηγικούς σχεδιασμούς αμυντικής και ενεργειακής διπλωματίας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας του κράτους από εξωτερικούς κινδύνους και απειλές.

Αναφέρθηκε παράλληλα στους σχεδιασμούς για την ασφάλεια των κρίσιμης σημασίας ενεργειακών υποδομών και εγκαταστάσεων, εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων, τόσο στη ξηρά όσο και στη θάλασσα, σε θέματα ανθρωπιστικής φύσης και διαχείρισης προσφύγων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δια μέσου διμερών ή πολυμερών συνεργασιών, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ή άλλων διεθνών εξειδικευμένων κέντρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι Υπουργοί στη συναυλία και στον αγώνα των Δήμων Λάρνακας – VIDEO

Κυπριακό: Δεν αποδεχόμαστε λύση – εξπρές λέει ο Φωτίου

Αμυντική συμμαχία Κύπρου – Ρωσίας φέρνει ο Φωτίου από τη Μόσχα – Περαιτέρω διευκολύνσεις σε Ρωσικά πλοία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Saipem 12000: «Όμηρος» στην κυπριακή ΑΟΖ για 9η μέρα - Ο γρίφος της Άγκυρας
  2. Ίμια: Αυτά είναι τα βίντεο που «καίνε» τους Τούρκους στο Αιγαίο!
  3. Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Μη ειρηνική η στάση Κοτζιά»
  4. Πρωτοφανής πριγικιπική παρέμβαση στη βρετανική πολιτική - Ο Χάρι τα βάζει ανοιχτά με την Τερέζα Μέι!
  5. Ο Έλληνας ΥΠΑΜ ενημέρωσε ΓΓ ΝΑΤΟ και ομολόγους του για τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια
  6. Παρέμβαση Νικόλα Παπαδόπουλου γύρω από το σάλο με την θητεία του νέου ΥΠΑΜ