What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

29.11.2013 | 10:02
Τελευταία ενημέρωση: 29.11.2013 | 22:00

Νομική Υπηρεσία: Πλήρης διερεύνηση για τον ξυλοδαρμό του Αφρικανού πρόσφυγα – Μάρτυρας κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενο επεισόδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ποινικοί ανακριτές θα διερευνήσουν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση
- Η Επίτροπος Διοικήσεως επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον Sylvain Faloubiyissane
- Πώς ξεκίνησε η καταγγελία της υπόθεσης

Απρόσμενη τροπή φαίνεται να παίρνει η πολύκροτη υπόθεση ξυλοδαρμού αλλοδαπού από μέλος της ΜΜΑΔ, με τη Νομική Υπηρεσία να δίνει εντολή σε ποινικούς ανακριτές για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να εξακριβωθεί αν το περιστατικό πρόκειται για ένα κρούσμα αναίτιας άσκησης βίας εκ μέρους του αστυνομικού ή αν πρόκειται για ένα καλοσκηνοθετημένο επεισόδιο.

Οι αμφιβολίες προκύπτουν από πληροφορίες που έχουν φτάσει στις αστυνομικές Αρχές, αλλά και από πληροφορίες που έδωσε αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος μέχρι στιγμής φοβάται να τις καταθέσει επίσημα.

Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτης φρουταρίας στη Λάρνακα επικοινώνησε με την Αστυνομία δηλώνοντας πως αναγνώρισε τον αλλοδαπό-θύμα της επίθεσης ως το άτομο που προκάλεσε παρόμοιο επεισόδιο στο κατάστημά του και απόσπασε €300 από τον παραπονούμενο για να πάψει να φωνάζει ενώπιον περαστικών και αυτοπτών μαρτύρων ότι ο ιδιοκτήτης της φρουταρίας τον βασάνιζε.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.com.cy, φέρεται να υπάρχει μάρτυρας του προχθεσινού περιστατικού, ο οποίος αναφέρει ότι τα τρία μέλη της ΜΜΑΔ που επέβαιναν στο περιπολικό σταμάτησαν τους έγχρωμους αλλοδαπούς και τους ζήτησαν τα χαρτιά τους. Είχαν όλοι, εκτός από το θύμα της επίθεσης, ο οποίος δήλωσε παντρεμένος με Κύπρια, αλλά ο ισχυρισμός του δεν επιβεβαιωνόταν στο σύστημα ελέγχου. Έτσι, ο αστυνομικός της ΜΜΑΔ ζήτησε να ακολουθηθεί η διαδικασία της εξακρίβωσης στοιχείων. Ενώ ο αστυνομικός προσπάθησε να του περάσει χειροπέδες, το θύμα άρχισε να φωνάζει, επιχείρησε να φύγει και πάνω σε αυτές τις κινήσεις του χτύπησε τον αστυνομικό στον λαιμό.

Να σημειωθεί πως η Αστυνομία έχει καταγγείλει τον Αφρικανό πρόσφυγα για διασάλευση της ειρήνης και αντίσταση κατά της Αρχής.

Επίσκεψη της Επιτρόπου Διοικήσεως στον Αφρικανό που κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετέβη σήμερα η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ελίζα Σαββίδου και συνομίλησε με τον Sylvain Faloubiyissane, αναγνωρισμένο πρόσφυγα από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος νοσηλεύεται μετά τον τραυματισμό του κατά τη διάρκεια συμπλοκής με μέλη Αστυνομίας, στη Λευκωσία, στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Η Επίτροπος εξετάζει την υπόθεση στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, ύστερα από υποβολή παραπόνου, και αφού ολοκληρωθεί η έρευνά της, θα υποβάλει το πόρισμά της στις αρμόδιες Αρχές.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι ανεξάρτητα από την έκβαση της έρευνας του συγκεκριμένου περιστατικού, το ζήτημα της μεταχείρισης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με απραξία, αδράνεια και ανοχή, αλλά αντίθετα με συνεχή επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα, πλήρους και αποτελεσματικής διαλεύκανσης και καταλογισμού των ανάλογων ευθυνών.
Αναφέρεται επίσης ότι η δράση της Αστυνομίας δεν είναι απεριόριστη ή ανεξέλεγκτη και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια του ελεγχόμενου.

Προστίθεται ότι ο προσανατολισμός χειρισμού τέτοιων σοβαρών υποθέσεων επιβάλλεται να είναι η άμεση, πλήρης, αποτελεσματική, αμερόληπτη και αντικειμενική διερεύνησή τους, η επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ρατσιστική βία ή μεταχείριση όλων των μελών της κοινωνίας, όπως και η επιβολή παραδειγματικών και ανάλογων κυρώσεων σε όσους υπέχουν ευθύνη.

Σημειώνεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει ότι περιστατικά όπως το συγκεκριμένο, δοκιμάζουν το βαθμό της ανεκτικότητας και του πλουραλισμού της κοινωνίας και φέρνουν στο προσκήνιο το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της μεταχείρισης και της άσκησης βίας κατά μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο, θέτοντας επιτακτικά τα σοβαρά και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η καταγγελία της υπόθεσης

Να αναφέρουμε ότι η όλη υπόθεση δημοσιοποιήθηκε από την Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), η οποία σε ανακοίνωση κατήγγειλε «τον ξυλοδαρμό και τη ρατσιστική βία εναντίον ενός αναγνωρισμένου πρόσφυγα από ένα μέλος της ΜΜΑΔ, μέρα-μεσημέρι, στο κέντρο της Λευκωσίας», και ζήτησε την άμεση έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον του αστυνομικού».

Η ΚΙΣΑ ανέφερε ότι μεταξύ του κυκλικού κόμβου ΟΧΙ και της Πλατείας Ελευθερίας, στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας, μεταξύ 13.00 και 13.30, ένα περιπολικό στο οποίο μετέβαιναν τρία μέλη της ΜΜΑΔ σταμάτησε δύο Αφρικανούς φοιτητές για εξακρίβωση στοιχείων.

Οι τρεις αστυνομικοί έλεγξαν τα στοιχεία των δύο Αφρικανών φοιτητών και διαπίστωσαν ότι βρίσκονται νόμιμα στην Κύπρο. Στη συνέχεια, οι τρεις αστυνομικοί σταμάτησαν έναν ακόμη Αφρικανό πρόσφυγα για εξακρίβωση στοιχείων, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση διαπίστωσαν ότι πρόκειται για άτομο που βρίσκεται νόμιμα στην Κύπρο.

Τότε, ο Αφρικανός πρόσφυγας ρώτησε τους τρεις αστυνομικούς γιατί μέσα από όλους αυτούς τους περαστικούς επέλεξαν να σταματήσουν για εξακρίβωση τρεις Αφρικανούς, χωρίς οποιαδήποτε υποψία ή αιτία. Τότε, ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς του απάντησε ότι: «Αυτή είναι η Κύπρος! Αν δεν σου αρέσει, τότε να επιστρέψεις πίσω στην πατρίδα σου για να μάθεις στους αστυνομικούς εκεί πώς να συμπεριφέρονται».

Σύμφωνα με την ΚΙΣΑ, ο Αφρικανός ο οποίος είναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας από την Ακτή του Ελεφαντοστού, και διαμένει νόμιμα στην Κύπρο για εφτά χρόνια, είναι παντρεμένος με Κύπρια και έχουν ένα παιδί τεσσάρων ετών, απάντησε στον αστυνομικό ότι «τον ρώτησε κάτι, αλλά δεν έχει λάβει κάποια απάντηση».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τη σειρά του, ο αστυνομικός ανταπάντησε ότι «εάν πει οτιδήποτε άλλο, τότε θα συλληφθεί». Τότε, ο Αφρικανός πρόσφυγας του είπε ότι «δεν έκανε κάτι για να συλληφθεί» και συνέχισε να ζητά μία απάντηση στην ερώτηση του, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του αστυνομικού είναι μέρος της συνεχιζόμενης ρατσιστικής στοχοποίησης (racial profiling) της Αφρικανικής κοινότητας στην Κύπρο.

«Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ο αστυνομικός άρχισε να χρησιμοποιεί αδικαιολόγητη βία. Αρχικά, έριξε στο έδαφος τον Αφρικανό πρόσφυγα με μία λαβή, σπάζοντας το πόδι του, χωρίς αυτός να φέρει οποιαδήποτε αντίσταση. Στη συνέχεια, ο αστυνομικός επιχείρησε να του περάσει χειροπέδες και να τον συλλάβει, τραβώντας τον τραυματισμένο Αφρικανό από το σπασμένο πόδι για να τον μεταφέρει στο περιπολικό, προκαλώντας του περισσότερα τραύματα και εκδορές στο κεφάλι, το πρόσωπο και το δεξί χέρι», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΙΣΑ ζήτησε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ:

 


ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ: Να διερευνηθεί η καταγγελία για τον ξυλοδαρμό 

Θέση επί του θέματος πήραν και τα δύο μεγάλα κόμματα σήμερα. Ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την ενέργεια του Υπουργού Δικαιοσύνης για διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την καταγγελία της ΚΙΣΑ, για ξυλοδαρμό αλλοδαπού από μέλη της ΜΜΑΔ. Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ προέβη σε συστάσεις, για τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη της αστυνομίας, πρέπει να συμπεριφέρονται στους αλλοδαπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απαγγέλθηκαν 13 κατηγορίες στους αδελφούς Σουρουλλά και Ορέστη Βασιλείου

Αθώωση και απαλλαγή από τις κατηγορίες εναντίον των πελατών τους για τον 5πλό φόνο ζήτησε η υπεράσπιση

Σκάνδαλο Cyta: Ενώπιον του Κακουργιοδικείου οι αδελφοί Σουρουλλά και ο Ορέστης Βασιλείου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο