What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

30.11.2013 | 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2013 | 14:50

Α. Κυπριανού: «Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν προς τους συνανθρώπους μας» - Ιδιωτικοποιήσεις: «Πολιτικές και όχι οικονομικές οι επιλογές» - VIDEO

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια για αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα, όλοι οι παράγοντες και πρώτα και κύρια το κράτος. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σχολιάζοντας το θέμα που συζητείται έντονα τις τελευταίες ημέρες και αφορά την περικοπή του 13ου μισθού από τους εργαζομένους του Δημόσιου τομέα.

Αυτά τα ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με φιλανθρωπία, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού, τονίζοντας πως «τώρα το κράτος ,απαιτεί από τους εργαζόμενους να γίνουν φιλάνθρωποι ξαφνικά.»

«Σε όλη αυτή τη διαδικασία της οικονομικής κρίσης, ο εύκολος τρόπος είναι η προσφυγή στους εργαζόμενους και να αποκομίζουμε λεφτά που να τα χρησιμοποιούμε, για να στηρίζουμε τάχα τις κοινωνικές ομάδες.»

Πρώτα από όλα πρέπει να συνεισφέρει το κράτος, ανέφερε ο κύριος Κυπριανού και εξήγησε, «Η Τρόικα πέτυχε περικοπές 270 εκ. ευρώ και το κράτος περικόπτει 626 εκ. ευρώ. Ένα μαξιλάρι δηλαδή 356 επιπρόσθετα εκ. Θα μπορούσε κάλλιστα από αυτό το ποσό να διαθέσει μερικά για τη στήριξη των συμπολιτών μας.»

Ανακοινώνονται από διάφορες επιχειρήσεις, συνέχισε ο Άντρος Κυπριανού, «τα κέρδη για τη φετινή χρονιά και από τη στιγμή που υπάρχουν κέρδη μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια και όταν γίνουν όλα αυτά δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα ήταν έτοιμες να συζητήσουν και τη συμμετοχή των εργαζόμενων πάνω σε μια κλιμακωτή εισφορά.»

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, είπε ο κύριος Κυπριανού και αναφέρθηκε στην φορολογία για την ακίνητη περιουσία.
«Θα μπορούσε, είπε, να γίνει με τρόπο που να ξαλαφρώσει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας. Ο φόρος έχει εισπραχθεί από τους εργαζόμενους στην πλειοψηφία, πάνω από το 90%, ενώ από τις επιχειρήσεις μόνο το 53%. Και αυτό λέει πάρα πολλά.»Ιδιωτικοποιήσεις- «Είναι πολιτικές και όχι οικονομικές οι επιλογές της Κυβέρνησης»


Το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει στη Βουλή τις όποιες προτάσεις για ιδιωτικοποιήσεις και δημόσια θα αντιδράσει σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι οποίες είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές, ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

«Είναι πολιτικές οι επιλογές της Κυβέρνησης κυρίως. Δεν είναι οικονομικές. Αν ήταν οικονομικές,είπε, θα συζητούσαν και τις προτάσεις που υποβάλλονται από τους ημικρατικούς οργανισμούς.»

«Η CYTA όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί , έχει συνεισφέρει στο κράτος με τη μορφή της χορηγίας 700 εκ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούμε ως κράτος με το δανεισμό που έχουμε από τους ημικρατικούς οργανισμούς και η CYTA μόνο έχει δανείσει το κράτος 350 εκ. ευρώ,» ανέφερε ο κύριος Κυπριανού και διερωτήθηκε αν η CYTA αύριο, ανήκει σε έναν ιδιώτη ,θα παίρνει το κράτος οτιδήποτε από έναν τέτοιο οργανισμό;

«Αυτοί οι οργανισμοί διαδραματίζουν έναν κοινωνικό ρόλο, στηρίζουν το κράτος όποτε το χρειαστεί, παρέχουν θέσεις εργασίας σε χιλιάδες συμπατριώτες μας και το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε είναι η ιδιωτικοποίηση.»

«Με τον εκβιασμό η Τρόικα μπορεί να μας επιβάλει το καθετί. Αύριο μπορούν να έρθουν και στο Κυπριακό να μας θέσουν τον ίδιο εκβιασμό. Εμείς δεν πρόκειται να θέσουμε τον εαυτό μας σε τέτοιο εκβιασμό πάνω σε μια μόνιμη και συνεχή βάση.»

Ζητήματα είπε ο κύριος Κυπριανού, που είναι σημαντικά, ζητήματα που θα προκαλέσουν μόνιμη και ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία του τόπου «δεν πρόκειται να τα δεχτούμε για χάρη της αντίληψης ότι αυτό απαιτεί η Τρόικα. Ας διαπραγματευτούν για την Τρόικα, ας υποδείξουμε εναλλακτικές επιλογές και θα το δεχτούν.»

«Όταν συναντήθηκα με την Τρόικα, τους είχα ρωτήσει για τα δανειστικά επιτόκια. Μου είπαν η απόφαση είναι δική σας φτάνει να λάβετε υπόψη σας ποια προβλήματα θα προκληθούν στις τράπεζες και να βρείτε τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.»

Όταν συναντήθηκε , όμως , η Τρόικα με την Κυβέρνηση «ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Απαγόρευση της ρύθμισης των δανειστικών επιτοκίων. Λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει δυνατότητα να διαπραγματευτούμε φτάνει να θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Όχι να χρησιμοποιούμε την Τρόικα ως άλλοθι για να επιβάλουμε τις δικές μας απόψεις », κατέληξε ο κύριος Κυπριανού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Α. Κυπριανού: «Το ΑΚΕΛ ήταν και παραμένει πολέμιος του φασισμού»

Κυπριακό και οικονομία στην ατζέντα του Α. Κυπριανού στο Στρασβούργο

Α. Κυπριανού: Παραμένει ως μια επιλογή στο τραπέζι η έξοδος από το ευρώ

Α. Κυπριανού: Αν καταρρεύσει η τράπεζα Κύπρου θα οδηγηθούμε σε χρεοκοπία

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Συγκλονίζει το μήνυμα του Χρύσανθου Τσουρούλλη για το χαμό της συνεργάτιδάς του [pics,vid]
  2. Μαλάς: Κατάφεραν να με συνδέσουν με Χριστόφια - Τι λέει για τη μελλοντική κομματική του στέγαση [vid]
  3. Ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» Αλ-Μπαγντάντι είναι ζωντανός!
  4. Έτσι έγινε τζιχαντιστής ο Κύπριος «Beatle» - Ο ρόλος της γυναίκας του
  5. Αίμα στη Συρία! Νεκροί πάνω από 30 τζιχαντιστές
  6. ΥΠΟΙΚ: Παράδοξες οι επικρίσεις ΑΚΕΛ για χαμηλή υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών