What's hot? SAIPEM12000· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

30.11.2013 | 17:13
Τελευταία ενημέρωση: 30.11.2013 | 17:31

Hμερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Λεμεσό από AKEΛ και ΕΔΕΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ημερίδα για τις εξελίξεις γύρω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησαν το πρωί στη Λεμεσό ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στην ημερίδα του κόμματός του, ανέφερε πως τα πάντα έχουν προαποφασιστεί και ο διάλογος διεξάγεται απλώς για τις εντυπώσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως κύριο άξονα, κομβικό εργαλείο και πρωτογενές κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Παρόλο που ο κ. Αναστασιάδης είχε δεσμευθεί μετά την εκλογή του πως θα συνέχιζε η διαδικασία της μεταρρύθμισης,για την τοπική αυτοδιοίκηση , τα δύο Νομοσχέδια που ετοιμάστηκαν επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια αποσύρθηκαν.
Αυτό ανέφερε στην ομιλία του, στην Ημερίδα του Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τίτλο «Παρέμβαση στις εξελίξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Θέσεις και Προτάσεις ΑΚΕΛ» που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Ταυτόχρονα ,είπε, εξαπολύθηκε «εκστρατεία» απαξίωσης του θεσμού από τον Υπουργό Εσωτερικών και άλλους, κυβερνητικούς αξιωματούχους.«Η οικονομική κρίση που ακολούθησε και το μνημόνιο που υπογράφηκε ήταν η αφορμή να ανατεθεί από την κυβέρνηση σε συμβούλους από το εξωτερικό, η ετοιμασία νέας μελέτης για το πως θα γίνει η αναδιάρθρωση της Τ.Α.»«Παρά τις διακηρύξεις του αρμόδιου Υπουργού ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα κατέθετε ολοκληρωμένες απόψεις, έγκαιρα, με στόχο τη διεξαγωγή γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους, τελικά κατατέθηκαν μόνο αποσπασματικές απόψεις.»

Ως ΑΚΕΛ ,είπε, ο Άντρος Κυπριανού,καταθέσαμε τις αρχικές μας απόψεις στο διάλογο που άρχισε θέλοντας να λειτουργήσουμε δημιουργικά και εποικοδομητικά. «Εκφράζουμε όμως τις ανησυχίες που μας προκαλούν τα στενά περιθώρια που παρέχονται για αυτό το διάλογο. Είναι έντονη η υποψία μας ότι τα πάντα έχουν προαποφασιστεί και ο διάλογος διεξάγεται απλώς για τις εντυπώσεις.»

«Ως ΑΚΕΛ θα εμμείνουμε στη θέση για αύξηση της χορηγίας προς το θεσμό. Όπως θα εμμείνουμε στη θέση μας για παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων και εξουσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα έχουν στο επίκεντρο τους τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Θα επιμείνουμε επίσης στη θέση μας για εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.» Ημερίδα και από την ΕΔΕΚ για Τοπική Αυτοδιοίκηση Η μεταρρύθμιση πρέπει να έχει ως κύριο άξονα, κομβικό εργαλείο και πρωτογενές κύτταρο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μια προοδευτική αντίληψη και πρακτική, είναι η ενίσχυση και ο «εξοπλισμός» των τοπικών αρχών με περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες με παράλληλη αποδυνάμωση κάθε είδους συγκεντρωτικών εξουσιών συνοδεύοντας τις με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Αυτά δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του σε ημερίδα στη Λεμεσό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Μια τέτοια εξέλιξη ,συνέχισε, οδηγεί αναπόδραστα σε σφριγηλούς και αποτελεσματικούς αυτοδιοικητικούς φορείς που λειτουργούν στη βάση της αρχής της αυτοδιαχείρισης και της επικουρικότητας με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αντιστοιχία με τη συλλογική έκφραση και δράση των τοπικών κοινωνιών.»« Η εξήγηση είναι απλή. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές διαφοροποιούνται και διακρίνονται από μια παγερή και απόμακρη κεντρική εξουσία κυρίως γιατί συνδέονται με την καθημερινή ζωή και τη συμβίωση των πολιτών.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΑΚΕΛ: Λύπη και απαρέσκεια για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς Περδίκη γι το ταμείο αλληλεγγύης

ΑΚΕΛ: «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη προκαλεί βάναυσα τη νοημοσύνη του κυπριακού λαού»


ΑΚΕΛ: Αναληθή τα όσα μεταδίδονται για την επιστολή Κατσουρίδη στον Ομήρου   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βίκτωρας Παπαδόπουλος: Λυπηρή η στάση του ΑΚΕΛ
  2. Καταζητείται για απάτες στη Λεμεσό [pic]
  3. Σχέδιο δράσης για τα κουνούπια στη δυτική Λεμεσό
  4. Λεμεσός: Συνελήφθη 19χρονος για ληστεία
  5. Μαλάς: Κατάφεραν να με συνδέσουν με Χριστόφια - Τι λέει για τη μελλοντική κομματική του στέγαση [vid]
  6. ΥΠΟΙΚ: Παράδοξες οι επικρίσεις ΑΚΕΛ για χαμηλή υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών