What's hot? ΚΑΘΛΙΝ ΝΤΟΧΕΡΤΙ· ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ· ΑΟΖ· ENI·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 01.12.2013 | 15:25

Ο «μποναμάς» των Χριστουγέννων – Οι δημόσιοι υπάλληλοι οι σίγουροι που θα λάβουν τον 13ο μισθό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι σίγουροι και τυχεροί που θα λάβουν 13ο μισθό είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κρατικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι και οι συνταξιούχοι. Μάλιστα, μέσα σε διάστημα ενός μόλις μήνα θα λάβουν τριπλό μισθό. Κι αυτό, επειδή ήδη έχουν εμβαστεί οι μισθοί και συντάξεις για τον μήνα Νοέμβριο, ενώ στις 18 με 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν τον 13ο και πριν από το τέλος του χρόνου θα πληρωθούν τον μισθό ή τη σύνταξη για τον μήνα Δεκέμβριο. Καταστηματάρχες ευελπιστούν ότι αυτή η τακτική θα λειτουργήσει σαν φιλί ζωής στην αγορά.

Το μήνυμα της ΟΕΒ

Το ίδιο, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα συμβεί στην περίπτωση των ιδιωτικών υπαλλήλων. Κι αυτό, αφού πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στα όριά τους και δυσκολεύονται πραγματικά στην καταβολή του μηνιαίου μισθού των υπαλλήλων, πόσω μάλλον να τους καταβάλουν και δέκατο τρίτο μισθό. Πάντως, όπως ανέφερε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Πήλικος, υπάρχουν επιχειρήσεις που θα παραχωρήσουν 13ο μισθό στους υπαλλήλους τους.

«Οι οδηγίες μας είναι όπως κάθε επιχείρηση καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση καταβολής του 13ου μισθού, ούτως ώστε να εφαρμοστούν στην ολότητά τους όλες οι συλλογικές συμβάσεις. Προς το παρόν δεν ετέθη θέμα ούτε αμφισβήτησης ούτε κατάργησης του 13ου μισθού. Όσοι δεν μπορούν να ΄ρθουν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους και να εξετάσουν άλλες επιλογές, ή σε περίπτωση που αδυνατούν να καταβάλουν τον 13ο να τους ενημερώσουν εγκαίρως, για να ξέρουν και να μην τους το πουν ξαφνικά και καθυστερημένα», κατέληξε ο κ. Πήλικος.

Την ίδια ώρα και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται πως θα επιδείξουν την ίδια κατανόηση όπως και πέρυσι. Δηλαδή, δεν θα δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη καταβολή 13ου μισθού, με γνώμονα το γεγονός ότι είναι ευτύχημα που βρίσκονται στην αγορά εργασίας, παρά στην ανεργία. Βέβαια, οι τυχεροί που τελικά θα λάβουν 13ο θα φτάσουν στον έβδομο ουρανό.

Νομική υποχρέωση εργοδοτών η καταβολή 13ου μισθού

Δεν αποκλείεται το Υπουργείο Εργασίας να εκδώσει σχετική ανακοίνωση όπως και πέρυσι. Δηλαδή, να υπενθυμίζει πως η καταβολή του 13ου μισθού είναι νομική υποχρέωση των εργοδοτών, προειδοποιώντας όσους δεν καταβάλουν το «δώρο» στους υπαλλήλους τους ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο. Ωστόσο, σε περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο εργοδότης δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τον 13ο το Υπουργείο Εργασίας δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί την εξέλιξη αυτή, όπως και πέρυσι, αφού είναι καλά γνωστό σε όλους σε τι κατάσταση βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

30 δημόσιοι υπάλληλοι σε κτήριο 2.300 τ.μ που στοίχισε 2,7 εκατομμύρια ευρώ

Υπάλληλοι σούπερ μάρκετ πιάστηκαν στα χέρια με δύο γυναίκες ληστές


33784 οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Κύπρο το 2012 - 70268 στο ευρύτερο δημόσιο ή 19,2% του εργατικού δυναμικού!   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γ. Εισαγγελέας: Κάποιοι βιάζονται να με συνταξιοδοτήσουν
  2. Ελεγκτική Υπηρεσία: Προσφεύγει σε διεθνείς φορείς για τον εκφοβισμό της από τον «Πολίτη»
  3. Δικαστικοί και δημόσιοι υπάλληλοι οι 17 Τούρκοι που ζήτησαν άσυλο στις Οινούσσες
  4. Μόνιμο αξεσουάρ η ομπρελίτσα...Βροχές και καταιγίδες μέχρι και την Παρασκευή - [Αναλυτική πρόγνωση]
  5. Υπάλληλοι Δημοσίων Έργων έδωσαν τον αργόσχολο «βυσματία» συνάδελφό τους - «Τα 'χω μεγάλα» τους προειδοποιούσε!
  6. Αυτοί είναι οι μισθοί κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων