What's hot? ENI· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΦΛΟΡΙΝΤΑ· SAIPEM 12000·

INFO

01.12.2013 | 15:28
Τελευταία ενημέρωση: 02.12.2013 | 21:02

«Ένα στα Πέντε» θύματα της αθωότητάς τους...

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η έκθεση του παιδιού σε πορνογραφικό υλικό, γυμνό σώμα ή/και φωτογράφιση του παιδιού, βιασμός, ή κοντινή σωματική επαφή, το άγγιγμα ή το χάδι που σε κάνει να νιώθεις άβολα, είναι εκμετάλλευση και σεξουαλική κακοποίηση. Παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο δεν ξεχωρίζει το φύλο. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, καθώς υπάρχουν αντίστοιχες μαρτυρίες από τις πρώτες γραπτές καταγραφές της ανθρώπινης ιστορίας. Δυστυχώς, στην σύγχρονη Κύπρο το Ένα στα Πέντε του Ευρωπαϊκού μέσου όρου αποτελεί μια πραγματικότητα

Η οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα με ή/και χωρίς άγγιγμα προς ένα παιδί ή έφηβο χρησιμοποιώντας σωματικό εξαναγκασμό ή/και ψυχολογική πίεση για σεξουαλική διέγερση ή/ και ικανοποίηση του ενήλικα, ακόμα και στο όνομα μιας θρησκείας, προκειμένου να ικανοποιηθούν παθολογικές ορµές κτλ., θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση ή/και εκμετάλλευση παιδιών.

Μπορεί κάποια περιστατικά κακοποίησης παιδιών να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά γνωρίζουμε ότι ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες γίνεται και καταγγελία. Αυτό πιθανόν λόγο των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων των σχέσεων ενηλίκων με παιδιά σε ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Όποια και αν είναι η οπτική μας γωνία, ένα είναι το αποτέλεσμα - η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι βιασμός της αθωότητάς τους. Και η χώρα μας δεν είναι καθόλου αθώα…

Αυτός ο βιασμός της αθωότητας, αφήνει διαχρονικά τραύματα στην ψυχή ενός παιδιού, επηρεάζοντάς το σε πολλαπλές πτυχές της ενήλικης ζωής του. Η σεξουαλική κακοποίηση ανοίγει σχεδόν αυτόματα το κουτί της Πανδώρας με πιθανές καταχρήσεις, άγχος, κατάθλιψη, αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις του, μιας και η αυτοεκτίμησή του διαλύεται, χάνει την αίσθηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας και δυσκολεύεται να αγαπήσει και να εμπιστευτεί.

Ο προσωπικός εφιάλτης της σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού, κατά το πλείστο ξεκινά από άτομα υπεράνω υποψίας. Η σιωπή των παιδιών θρέφει την σεξουαλική κακοποίηση. Αποτελεί συχνό φαινόμενο, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό περιβάλλον και την κοινωνική τάξη. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι βιασμός της ψυχής και προκαλεί έντονα συναισθήματα ντροπής, ενοχής, συνενοχής και φόβου, το λιγότερο.

Το παιδί μας μιλάει ακόμη και όταν δεν μας «μιλάει». Πολλές φορές δεν έχει κάτι ορατό, όπως σωματικές κακώσεις. Γι' αυτό και η σεξουαλική του κακοποίηση μπορεί να γίνει αντιληπτή μέσα από χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του. Παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ως μια εμπερειστατωμένη διάγνωση, σε κάθε περίπτωση μας δίνουν αφορμή για προβληματισμό και διερεύνηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε στο παιδί μας.

Τα παιδιά είναι εξαρτώμενα πλάσματα με εμπιστοσύνη προς τους μεγαλύτερούς τους και έχουν ανάγκη την έγκριση, την αποδοχή και την «αγάπη» μας. Γι αυτό και συχνά γίνονται τόσο ευάλωτα. Ο ρόλος του γονιού σαφώς και δεν περιορίζεται απλά στο να μεγαλώσει, να ταΐσει και να μορφώσει το πλασματάκι αυτό. Ο γονιός δεσμεύεται εφ’ όρου ζωής να προστατεύει το παιδί, αλλά και να του μάθει να προστατεύεται. Γι’ αυτό και όσο πιο ενωρίς παρέμβει ο κηδεμόνας ακόμη και αν απλά υποψιάζεται πως «κάτι τρέχει», τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει το παιδί αυτό να γλιτώσει από τον εφιάλτη, αλλά και από τις μακροχρόνιες συνέπειές του.

Για το παιδί το τραύμα γίνεται χειρότερο και μακροχρόνιο όταν το κάποια στιγμή ενώ βρίσκει το θάρρος να μιλήσει για την οδυνηρή εμπειρία του και βρεθεί αντιμέτωπο με την αδιαφορία. Όταν το περιβάλλον δεν στηρίζει το παιδί στην αποκάλυψη της κακοποίησης, η ψυχή του παιδιού ξανά-παραβιάζεται, δημιουργώντας του περαιτέρω συμπλέγματα ανασφάλειας.

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα παιδιά που εκμυστηρεύθηκαν γρήγορα τα καθέκαστα, τα οποία έγιναν πιστευτά και που στη συνέχεια έτυχαν και αμέριστης υποστήριξης, τείνουν να έχουν καλύτερη εξέλιξη στη ζωή τους. Ταυτόχρονα χρειάζεται η σταθερή λειτουργία της οικογένειας, όπως και η υποστήριξη του εξω-οικογενειακού περιβάλλοντος για την τόνωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού.

Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η πεποίθηση στο παιδί ότι δεν έφταιγε για το ο,τι του συνέβη. Στην επούλωση συμβάλλει και η άμεση οριστική απομάκρυνση «του κακοποιού» ακόμη και αν είναι πρώτου βαθμού συγγενής του παιδί.

Δυστυχώς σημειώνεται και στην Κύπρο η απουσία μιας ολοκληρωμένης ενημέρωσης γύρω από θέματα σεξουαλικότητας, σεξουαλικής υγείας, δικαιωμάτων των ανηλίκων και σεξουαλικής κακοποίησης. Και όμως αυτή η ενημέρωση είναι απαραίτητα τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Επίσης, ως άνθρωποι είμαστε παιδιά της κοινωνίας. Η κοινωνία μας υποχρεούται να προστατεύει τα παιδιά της. Γι’ αυτό και η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση της κοινωνίας, όπως και η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αυτά τα θέματα είναι απαραίτητη – «χθες».

Οι βασικοί νόμοι που καλύπτουν τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών σε διάφορες χώρες, χρειάζονται εναρμόνιση, συνάφεια αλλά και άμεση κύρωση, κάτι το οποίο δεν έχει πράξει ακόμα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως διαπιστώνουμε και από την μη κύρωση της Συνθήκης Lanzarote.

Επίσης απαραίτητη είναι η σχετική ενημέρωση και κατάρτιση όλων, αλλά και η προϋπόθεση να απαλλαγούμε από βαθιές κοινωνικές στάσεις, αντιλήψεις και πρότυπα, που καλλιεργούν και συντηρούν άλλοτε την άρνησή μας προς το πρόβλημα και άλλοτε την δική μας αλλαγή και προσαρμογή μέτρων για την προστασία των παιδιών.

Χριστίνα Φ. Σορόκου

Εγγεγραμμένη Συμβ. Ψυχολογός, ΜΑ practitioner στις Διατροφικές Διαταραχές & Ανθρωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Ψυχομετρικής - Center of Psychotherapy & Psychometrics
Τηλ: 22458750, Κιν: 99532393, Φαξ. 22672718


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βαρύτατο πένθος για τη Χριστίνα Λαμπίρη
  2. ΙΝΓΚ: Πρώτοι εμείς εντοπίσαμε το θέμα με τις λανθασμένες ταυτοποιήσεις οστών αγνοουμένων
  3. Χριστίνα Λαμπίρη: Εκτός Dancing With The Stars η παρουσιάστρια! [vid]
  4. Φρίκη! Βίαζε τη 12χρονη θετή του κόρη μπροστά στην αδελφή της
  5. Σοκ! Πατριός βίαζε κατ' εξακολούθηση 12χρονη μπροστά στην αδελφή της
  6. Βίασε 14χρονες δίδυμες και τη 12χρονη αδερφούλα τους και μετά είπε ότι έκανε...λάθος!