Τι συμβαίνει πάλι με το Βαρώσι – Τουρκικά σενάρια για το φυσικό αέριο μέσω Αμμοχώστου

-Η Άγκυρα προωθεί δύο σενάρια για ενδιάμεση συμφωνία
-Πως συνδέει το φυσικό αέριο με την Αμμόχωστο και την Τουρκία
-Τι σκαρώνουν Έρογλου και Νταβούτογλου

Η Άγκυρα επιχειρεί να προωθήσει σενάριο, όπως δημοσιεύει σήμερα «ο Φιλελεύθερος», το οποίο να συνδυάζει το θέμα της Αμμοχώστου με την εμπλοκή της στο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συζητά το θέμα αυτό και με τρίτους, παραπέμποντας σε μιαν ενδιάμεση συμφωνία στο Κυπριακό. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας, αφορά στο σενάριο που εμπλέκει και την Άγκυρα με την Αμμόχωστο. Προβλέπει άνοιγμα της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, λειτουργία του λιμανιού της πόλης και του αεροδρομίου της Τύμπου και άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Επιπροσθέτως, σε όλα αυτά επιδιώκουν όπως διασφαλισθεί από τώρα το μερίδιό τους στο φυσικό αέριο. Να έχει η Άγκυρα ρόλο και λόγο στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου με σαφές προβάδισμα στη λύση της μεταφοράς του με αγωγούς μέσω της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι συζητείται από τρίτους αξιοποίηση του φυσικού αερίου μέσω μιας λύσης που θα συνδυάζει τον τερματικό σταθμό στο Βασιλικό και μεταφορά με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Αυτό προϋποθέτει την εφαρμογή λύσης στο Κυπριακού. Όμως, κατά το δημοσίευμα του “Φιλελεύθερου”, μπορεί να αποτελέσει εφικτό σενάριο, με μια ενδιάμεση συμφωνία, με δέλεαρ την Αμμόχωστο. Ανεξάρτητα, βεβαίως, του γεγονότος ότι η Λευκωσία θα κληθεί να δώσει «γην και ύδωρ».

Το δεύτερο σενάριο, επαναφέρει την πρόταση Έρογλου. Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα μέσω του κατοχικού ηγέτη υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 και πιο συνολική στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 για «δίκαιη και ίση κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού».

Η πρόταση αυτή, την οποία έθεσε υπόψη των πρεσβευτών της Ε.Ε. στην Άγκυρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, την περασμένη Πέμπτη, καθιστά τον φυσικό πλούτο του νησιού όμηρο του δικοινοτικού διαλόγου. Σύμφωνα με την πρόταση Έρογλου, το κεφάλαιο του φυσικού αερίου θα συζητείται σε τεχνική επιτροπή, στο πλαίσιο της διαδικασίας των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Και τα δύο σενάρια που προωθεί η Τουρκία, έχουν στο τέλος το ίδιο, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία θα έχει όφελος και επί της ουσίας θα βάλει χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου.