What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

01.01.2014 | 10:55
Τελευταία ενημέρωση: 02.01.2014 | 08:13

Ποδαρικό στα τέλη Ιανουαρίου θα μας κάνει η Τρόικα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Νέα αξιολόγηση εφαρμογής Μνημονίου από 28 Ιανουαρίου μέχρι 12 Φεβρουαρίου
- Σε ποιους τομείς θα εστιάσουν οι διεθνείς δανειστές μας
- Αντίστροφη μέτρηση για αποκρατικοποιήσεις, επικυρώνεται η νομοθεσία υλοποίησής τους
- Χ. Γεωργιάδης: Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εντός πλαισίων μέχρι τώρα

Σε τέσσερις άξονες θα επικεντρωθεί η επόμενη αξιολόγηση προόδου εφαρμογής του κυπριακού Μνημονίου από κλιμάκιο της Τρόικας, που θα βρίσκεται στο νησί από τις 28 Ιανουαρίου μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα των διεθνών δανειστών μας θα είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει επικυρωθεί η νομοθεσία που θα καθορίζει τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος.

Ψηλά στις προτεραιότητες της Τρόικας θα είναι και η επαναξιολόγηση του τραπεζικού συστήματος, με στόχο τη σταθεροποίησή του αλλά και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς αυτό, ενώ θα επανεξεταστούν οι τραπεζικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις στον τομέα αυτόν.

Στο ίδιο πλαίσιο, θα εξεταστούν τα στοιχεία από τις εκροές καταθέσεων που πλήττουν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και θα αναζητηθούν τρόποι για την ορθή διαχείριση του δανειστικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας Κύπρου με τα «κόκκινα» δάνεια μεγαλοοφειλετών ύψους άνω των €6 δισ. να βρίσκονται στο επίκεντρο. Επίσης, θα εξεταστεί το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού, ενώ στα μικροσκόπιο της Τρόικας θα βρεθούν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ΣΠΙ.

Τρίτος άξονας είναι ο νόμος-πλαίσιο για τα δημοσιονομικά, ο οποίος μεταξύ άλλων «προβλέπει τη θεσμοθέτηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, νέες διαδικασίες ελέγχου και διαχείρισης του Προϋπολογισμού, καθώς και την ίδρυση ανεξάρτητου δημοσιονομικού συμβουλίου», όπως τόνισε σε σημερινές δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος πρόβλεψε ότι δεν θα εγερθούν ζητήματα σε σχέση με την πορεία των δημόσιων οικονομικών. «Οι έγκαιρες αποφάσεις έχουν διασφαλίσει ότι για την ώρα τα δημόσια οικονομικά παραμένουν εντός πλαισίων», συμπλήρωσε.
Τέλος, η Τρόικα αναμένεται να δώσει βαρύνουσα σημασία και στην πρόοδο που θα επιτευχθεί όσον αφορά το νέο σύστημα κοινωνικής-επιδοματικής πολιτικής, το οποίο όπως έχει εξαγγελθεί θα βασίζεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι θα δοθεί έμφαση στον νόμο πλαίσιο που θα διέπει τη διαχείριση των δημοσίων και στην πρόοδο εφαρμογής του νέου συστήματος κοινωνικής-επιδοματικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ;

ΔΝΤ: Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του μνημονίου…

Επτά κίνδυνοι απειλούν την εφαρμογή του μνημονίου – Η Τρόικα θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα 

«Ψάχνονται» για 400 εκατ. στην Κεντρική Τράπεζα – Επί τάπητος εναλλακτικές για να μην μπει χέρι στον χρυσό

ΑΚΕΛ: «Μας έμειναν και η πώληση χρυσού και το κούρεμα καταθέσεων» - Κυβέρνηση: «…επικρίνουν κιόλας αυτούς που ανέλαβαν το βάρος και την ευθύνη»

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. ΕΤΥΚ: «Απαράδεκτη η δήλωση του ΥΠΟΙΚ»
  2. Αναβολή στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ: Με 468 κατηγορίες οι 7 κατηγορούμενοι για τα «αμαρτωλά» ερευνητικά προγράμματα [vid]
  3. Στις 11/1 η έφεση για 2η υπόθεση Τρ. Κύπρου στο Ανώτατο
  4. Πρόεδρος ΚΟΑ: Επιτηρητές ασφαλείας έκαναν πως δεν έβλεπαν τι έμπαινε στο Τσίρειο - Έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι!
  5. Χάρης Γεωργιάδης: «Δεν απολύθηκε κανένας τραπεζικός, όπως άλλοι»
  6. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]