What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ· ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ· ΚΟΜΑΝΤΟΣ·

INFO

01.01.2014 | 14:57
Τελευταία ενημέρωση: 02.01.2014 | 08:16

Σε συνεργασία καλεί Αναστασιάδη και Έρογλου ο Γ.Γ. του ΟΗΕ – Έκθεση… ισορροπιών για ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Παραδόθηκε ατύπως η Έκθεση για ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας
- Μπαν: Μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ Ε/κ και Τ/κ θα διευκολύνει την επανένωση
- Εκφράζει τη λύπη του για μείωση των ατόμων που περνούν τα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα
- Περιορισμένες και ήπιες αναφορές για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
- Ο ΟΗΕ θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία για το στάτους κβο στα Βαρώσια

Τεχνικού χαρακτήρα και χωρίς καμία αναφορά στις καλές υπηρεσίες είναι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που δόθηκε ατύπως χθες στα μέλη του Σ.Α.

Ο Μπαν Κι-Μουν θεωρεί ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη νήσο, ασκώντας εξουσία στην ουδέτερη ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ηρεμίας και επιλύοντας διάφορα θέματα τα οποία προκύπτουν στις καθημερινές ζωές ατόμων κι από τις δύο κοινότητες» και ζητά την ανανέωση της θητείας της για ακόμη 6 μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2014.

Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι η ικανότητα της Δύναμης να παίζει αυτό το ρόλο εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση των πλευρών να αποφεύγουν να αμφισβητούν την εξουσία και τη νομιμότητά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην ουδέτερη ζώνη και εκφράζει την ελπίδα όπως οι δύο πλευρές συνεχίσουν να συνεργάζονται καλόπιστα με τη Δύναμη.

Διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν την έκθεση ισορροπημένη, με το βάρος να πέφτει στα γεγονότα που συνέβησαν. Καθώς το Σ.Α. με το προηγούμενο ψήφισμα ζητούσε ενημέρωση από το ΓΓ και για τις καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό, αυτό θα γίνει προφορικά από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, που αναμένεται να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη στις 15 Ιανουαρίου.

Παρά τη λύπη του για το μειωμένο αριθμό των ατόμων που περνούν καθημερινά τα σημεία διάβασης, ο ΓΓ δηλώνει ενθαρρυμένος από το διαθρησκευτικό διάλογο μεταξύ Ελληνορθοδόξων και Μουσουλμάνων ηγετών όπως και την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου.

«Για ακόμα μια φορά καλώ τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για τη διεύρυνση και εμβάθυνση των επαφών αυτών. Η μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική ισότητα μεταξύ των πλευρών θα κάνει μια ενδεχόμενη επανένωση ευκολότερη και πιο πιθανή. Στο πλαίσιο μιας διεθνώς επικυρωμένης ειρηνευτικής διαδικασίας, προσπάθειες προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί μόνο να είναι αντιπαραγωγικές».

Περιορισμένες και ηπιότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη είναι οι αναφορές στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί πως ο όποιος νέος πλούτος βρεθεί θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες. Εμμένω στην άποψη πως παρόμοιες εξελίξεις αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλες τις πλευρές να βρουν μία διαρκή λύση στο κυπριακό πρόβλημα και θα πρέπει να προκαλέσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην περιοχή», γράφει ο ΓΓ στην έκθεσή του.

Ο ΓΓ θεωρεί στο χρονικό διάστημα που καλύπτει η έκθεση η κατάσταση κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός παρέμεινε κυρίως ήρεμη και σταθερή, πιστώνοντας αυτό και στις περιπολίες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και στην επαφή της με τις δύο δυνάμεις.

Και ζητά με την ευκαιρία τις δύο αντίπαλες δυνάμεις «να δημιουργήσουν εξειδικευμένες ομάδες οι οποίες θα εμπλακούν ενεργά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε μέτρα στρατιωτικής οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επίσημη αποδοχή από τις δύο πλευρές του υπομνήματος του 1989, το οποίο θα τερματίσει την αμφισβήτηση των οριοθετηθέντων από τα Ηνωμένα Έθνη γραμμών κατάπαυσης του πυρός. Ένα άλλο μέτρο θα μπορούσε να είναι η διευκόλυνση, χωρίς καθυστέρηση, της πρόσβασης σε όλες τις υπόλοιπες ναρκοθετημένες περιοχές εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2114 (2013) του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Παρόμοιες με τις προηγούμενες είναι οι αναφορές της έκθεσης στις παραβιάσεις του στάτους κβο στα Στροβίλια από τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ επαναλαμβάνει πως τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν την Τουρκία υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στα Βαρώσια.

Αναφέρεται και στους περιορισμούς στη μετακίνηση σε τοπικό επίπεδο προσωπικού του ΟΗΕ από τις «τουρκοκυπριακές αρχές».

«Η ελευθερία στη μετακίνηση όλου του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών είναι ζήτημα αρχής για τον Οργανισμό και επιχειρησιακή προϋπόθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Καλώ τις τουρκοκυπριακές αρχές να σεβαστούν αυτή την αρχή».

Ταυτόσημες με την τελευταία έκθεση είναι οι αναφορές στο ρόλο και την εντολή της Δύναμης.

«Σε συμφωνία με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το πιο πρόσφατο ψήφισμα 2114 (2013), η αποστολή συνεχίζει να ασχολείται με το σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης που σχετίζεται με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των μερών σχετικά με τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα αυτό».

Επαναλαμβάνει ταυτόχρονα ότι συνεχίσει να έχει τις επιχειρήσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπό στενή επιτήρηση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των μερών, και θα επανέλθει στο Συμβούλιο με συστάσεις, όποτε κρίνει κατάλληλο, για περαιτέρω προσαρμογές στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα της Δύναμης και το νόημα των επιχειρήσεων, όσο κρίνει συντομότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ;

Τουρκία: Ή που θα λυθεί το Κυπριακό μέχρι τον Απρίλιο, ή….

Ισχυρισμοί Έρογλου για μη έκδοση κοινού ανακοινωθέντος εντός 2013

Έρογλου: Επιμένει σ’ επανέναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν 

Έρογλου: Να σταματήσει ο «χαρτοπόλεμος» με το κοινό ανακοινωθέν

Παρέμβαση Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής για το Κυπριακό – Ζήτησε τη ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. 

Έρογλου: «Σφετερίζεστε την Κυπριακή Δημοκρατία για να μας απομονώσετε» – Αυτή είναι… η χείρα φιλίας προς τους Ε/κ

Κατατίθεται νέα Ε/κ αντιπρόταση «Take it or Leave it» - Ο ΠτΔ τηλεφώνησε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Τηλεφωνικό ραντεβού Αναστασιάδη - Μπαν Κι Μουν στις 3 μ.μ. – Καθορίζονται επόμενα βήματα ε/κ πλευράς για κοινό ανακοινωθέν 

Σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό - Το διπλωματικό πόκερ συνεχίζεται με Plan B στο Κυπριακό

Αντιπρόταση Έρογλου για κοινό ανακοινωθέν – Φόρμουλα για κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων 

Η Τουρκία βιάζεται να κλείσει το Κυπριακό, αλλά...Επαφές Νταβούτογλου, Γ.Γ. ΟΗΕ, Βενιζέλου και διάβημα διαμαρτυρίας της Λευκωσίας για Ντάουνερ

Τ/κ Τύπος: Οι δηλώσεις Νταβούτογλου, το κοινό ανακοινωθέν και το έγγραφο των ΗΕ για το Κυπριακό 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αναστασιάδης: Εκσυγχρονίζουμε και επενδύουμε στην Παιδεία
  2. Στην Κύπρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Ενδοϊταλική κόντρα Ταγιάνι-Ντράγκι για τα ΜΕΔ
  3. Συνάντηση Αναστασιάδη - Τσίπρα στις Βρυξέλλες για αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν
  4. Η αποτίμηση της Κύπρου για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα
  5. Νέες αποκαλύψεις Ντάισελμπλουμ: Αντίθετη του bail in λύση στην Κύπρο θα ήταν καταστροφική - Χάθηκε χρόνος με τις εκλογές!
  6. Εισηγήσεις ΓΓ ΟΗΕ για μικρή μείωση του στρατιωτικού σκέλους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ