What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

02.01.2014 | 13:21
Τελευταία ενημέρωση: 02.01.2014 | 14:02

Άρωμα γυναίκας στους ημικρατικούς - Ηλικία και προσόντα το κριτήριο στους διορισμούς

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Ο Γιώργος Τσαλακός μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη
- Κάποιοι άλλοι έσβησαν τις μηχανές της οικονομίας
- Για πρώτη φόρα 25 γυναίκες στα ΔΣ ημικρατικών
- Σε δεύτερη μοίρα η κομματοκρατία
- Με νομοθεσία ψαλίδι στο ρουσφέτι

Τα ψηλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα ήταν ο κύριο κριτήριο του προέδρου της Δημοκρατίας στους διορισμούς των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών αποφάσεων αντέστρεψε τα πυρά όσον υποστηρίζουν ότι επικράτησε η κομματοκρατία και η κομματική συναλλαγή, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν τα λεγόμενα τους αλλά οι διορισμοί κινούνται αυστηρώς στα όσα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας προσδιόρισε προεκλογικώς και έκανε πράξη μετεκλογικά.

Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «το σημαντικότερο, από όλα είναι το γεγονός ότι τερματίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η δυνατότητα ρουσφετιού στους ημικρατικούς οργανισμούς».

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ακόμη ότι «η κυβέρνηση, υλοποιώντας προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Αναστασιάδη, έχει ήδη προωθήσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αφαίρεση από τις αρμοδιότητες των Διοικητικών Συμβουλίων, όλων των εξουσιών που αφορούν διορισμούς και προαγωγές, οι οποίες θα ανατεθούν στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Με τη ρύθμιση αυτή τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα το όποιο κομματικό ή άλλο ρουσφέτι εντός των ημικρατικών οργανισμών» σημείωσε.

«Ως εκ τούτου» πρόσθεσε «δεν υφίσταται πλέον ζήτημα ρουσφετιού, ούτε και κίνητρο κομματικής συναλλαγής. Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια θα επικεντρωθούν σε διοικητικές αρμοδιότητες και αυτά ήταν τα βασικά κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη. Αν και υπήρξε διαβούλευση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, διότι η λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών αποτελεί βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, η διαβούλευση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν προσέλαβε το χαρακτήρα κομματικής συναλλαγής».

Στους νέους διορισμούς αντανακλάται η ευρύτατη ανανέωση τόσο σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όσο και ηλικιακά. Τα άτομα που έχουν διοριστεί είναι επί το πλείστον νέα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μελών είναι κάτω των 50, γεγονός πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Οι διορισθέντες δεν είναι αυστηρά ταυτισμένα με αυτό που η κοινωνία αποκαλεί «κομματικό κατεστημένο» και καλύπτουν όλο το κοινωνικό-πολιτικό φάσμα.

Η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο σε αριθμό, αλλά και ουσιαστικά, αφού σε τρεις από τους σημαντικότερους ημικρατικούς οργανισμούς θα προεδρεύουν καταξιωμένες γυναίκες.

Η συμμετοχή 25 γυναικών στα νέα διοικητικά συμβούλια είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Η κυβέρνηση είναι βέβαιη ότι τα νέα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων ασκήσουν με επάρκεια και επαγγελματισμό τα καθήκοντα τους και θα ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας για μια νέα αρχή στον τρόπο διοίκησης των δημοσίων οργανισμών.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ με την οποία ασκεί κριτική για το διορισμό του κ. Γιώργου Τσαλακού στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, ο κ. Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε προχθεσινή γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Χρήστου Στυλιανίδη.

Πρόσθεσε ότι «είναι με έκπληξη που ακούμε να αμφισβητείται η ακεραιότητα ενός δημοσιογράφου με τη γνωστή πορεία του στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ της Ελλάδας και της Κύπρου και με την προσφορά του στη δημοσιογραφία και τη μεγάλη εμπειρία του. Είμαστε βέβαιοι ότι η τελευταία του επαγγελματική στέγη δεν έχει να κάνει με την προεδρία του στο ΔΣ του ΡΙΚ».

Επεσήμανε ότι ένας επαγγελματίας όπως ο κ. Τσαλακός μπορεί να «βάλει τα πράγματα σε τάξη», προσθέτοντας ότι «το ΡΙΚ χρειάζεται εκσυγχρονισμό, νοικοκύρεμα διότι η περίοδος των παχέων αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και είναι ένας άνθρωπος που αντιλαμβάνεται πλήρως τι σημαίνει ραδιοτηλεόραση, ποιες είναι οι ανάγκες της και πώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να διαδραματίσει τον ίδιο και καλύτερο θεσμικό ρόλο με εξοικονομήσεις που θα πρέπει να γίνουν».

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κυπριακός λαός ακούει με έκπληξη αυτούς που έσβησαν τις μηχανές της κυπριακής οικονομίας, να επικρίνουν τους άλλους που προσπαθούν να την επανεκκινήσουν, να της ξαναδώσουν ώθηση, για να επιστρέψει ο κυπριακός λαός στις μέρες που ζούσε πριν από τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ».

Ερωτηθείς για το διορισμό του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Γης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει άριστα τον τομέα που αφορά τον Οργανισμό και μπορεί να αντεπεξέλθει με το ήθος που τον διακρίνει».

Κληθείς να πει ποιοι εξέτασαν τα βιογραφικά των όσων ήταν προτεινόμενοι για τα Διοικητικά Συμβούλια, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν εξεταστεί εξαντλητικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνεργάτες του και για αυτό το λόγο γίνονταν διαβουλεύσεις» Πρόσθεσε ότι «έγινε εξονυχιστική διερεύνηση ενός εκάστου και για αυτό απαιτήθηκαν και κάποια 24ωρα για να καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις αποφάσεις του. Αυτό ήταν το κύριο ζητούμενο των διαβουλεύσεων και όχι η κομματική συναλλαγή, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν τα πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποδαρικό στα τέλη Ιανουαρίου θα μας κάνει η Τρόικα

ΔΝΤ: Συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι στην υλοποίηση του μνημονίου…

Επτά κίνδυνοι απειλούν την εφαρμογή του μνημονίου – Η Τρόικα θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα 


   Διαδώστε αυτό το άρθρο